Komponentai:

1 kg lydekai reikia:
- 2 nedidelių svogūnų,
- 2 vidutinių morkų,
- 3-4 riekelių batono,
- 200 g grietinėlės,
- 2 kiaušinių.
200 g padažo reikia:
- 140 g majonezo,
- 50 g švelnaus kečiupo,
- 2-3 skiltelių česnako,
- 1/3 raudonos saldžiosios paprikos,
- poros šakelių šviežių krapų.
Nuskustą ir išdarinėtą lydeką švariai nuplauname, iškerpame krūtininius ir pilvo pelekus, analinį ir nugaros pelekus tik apkerpame. Odą geriausiai pradėti lupti nuo pilvo pradžios (dar geriau lupasi, jei žuvis buvo pagauta prieš dieną, arba buvo užšaldyta). Atskyrus oda nuo vieno šono, ta patį padarome ir kitoje pusėje. Tada žirklėmis kerpame stuburą kuo arčiau galvos. Jei viskas buvo atlikta gerai, galva su visa oda nusitraukia tikrai nesunkiai iki pat nugarinio peleko. Tada žirkles atsargiai kišame po oda taip, kad galima būtų perkirpti peleką po oda. Tą pati padarome ir su apatiniu peleku. Vėl nestipriai traukiame odą iki uodegos ir pačioje pabaigoje nukerpame. Belieka mėsą atskirti nuo stuburo ir šonkaulių, bei nuvalyti mėsos likučius nuo odos vidinės pusės.

Kol tai darėme, grietinėlėje išmirko batono riekelės, ant aliejaus nestipriai pakepinome (pirma) smulkiai pjaustytas morkas ir (po to) svogūnus. Jei žuvis didesnė nei 1.5 kg, dedu sviesto, Išminkytą batoną kartu su lydekos mėsa malame du kartus, dedame kiaušinius, pakeptas daržoves, druską, ir prieskonius. Iš prieskoniu naudoju juodus maltus pipirus ir vištienos, žuvies prieskonių daug nededu, nes juose esanti citrinos rūgštis gali kiek sugadinti skonį. Faršo masė turėtų būti panaši kaip cepelinų, ar kiek skystesnė. Sudėjus visus prieskonius reikia nuragauti skonį. Tai darau taip: į įkaitintą keptuvę dedu gabaliuką turimo faršo, ir jį tiesiog iškepu. Kai skonis išgautas, faršą reikia išmušti į dubens dugną. Tai daroma, kad faršas įgautų vientisumą. Lydekos odą guldome “ant nugaros”, ir pirma faršą kemšame į uodegos galą.

Tada sudedame likusį, ir guldome “ant pilvo” Faršo reikia įdėti ir į galvą, kad išlaikytų formą. Suteikiame lydekai jai būdingą formą.

Tada ją perkeliame į kepimo formą ir visą odą ištepame majonezu.

Majonezas neleidžia žuvies odai išdžiūti. Jei farširuojama žuvis netelpa į kepimo indą, ją tiesiog perpjaunu per pusę, ir kai iškepusi atvėsta, pjūvio vietas nupjaunu ir gražiai sujungiu. Kepama orkaitėje 120 laipsnių apie 1 val. 20 min. 1 kg žuvies svorio. Iškepus duodame atvėsti.

Papuošimas. Papuošimas tokiems patiekalams suteikia grožį akims ir sielai. Tad verta būtų nueiti į spintą, ir iš jos durų išimti veidrodį. Ant švaraus veidrodžio lanku dedame 1 cm storio gabaliukais supjaustytą žuvį, išlinkimo pusėje po žuvimi dedame salotas, o į tarpus tarp gabaliuku riekles citrinos. Į akių vietas įdedame juodą alyvuogę ir iš poro, ar tiesiog popieriaus, padarytas blakstienas. Įlinkio vietoje galima pridėti stambiai pjaustytų daržovių, ir iš kraštų po jomis taip pat salotų. Taupant stalą ar indus, galima vietoje daržovių dėti ir kitus šaltus užkandžius.

Padažas. Tai super padažas, tinkantis prie visų saltų mėsos užkandžių, ir ypač prie aprašomos farširuotos lydekos. Pasigaminti labai paprasta. Česnaką išspaudžiame į majonezą su kečiupu, smulkiai supjaustome paprika su krapais. Viską išmaišome ir ….gero apetito.

Atsiuntė Drageris