Kiekvienas karpininkas žino, kad karpių jaukinimas dideliu atstumu nuo kranto – ilgas ir varginantis darbas. Galima naudoti valtelę, tačiau ir čia vienas vargas – atvažiavai po darbų pajaukint ežeriuko, trauk valtį iš bagažinės, pumpuok, po to džiovink...  Galima jaukinti mėtant baltyminius kukulius kobra, tačiau jei boiliai mažesni, jie toliau, nei 50 metrų vis tiek nenuskrenda. Be to, su kobra kukurūzų ar kanapių sėklų nepamėtysi. Kažkada visi karpininkai džiaugėsi ir visiems rodydavo vadinamąsias raketas – prikrovei į ją bet kokio jauko, švystelėjai su kietu kotu, raketa nukrito į vandenį, apsivertė, jaukas išbyrėjo ir vėl trauki bei meti. Deja, į jaukinimo vietą nukeliauja tik ¾ viso jauko. Vienas jo ketvirtis išbarstomas pakeliui.

Tačiau daugiau nei dešimtmetį naudodami raketas jaukinimui žvejai pastebėjo, kad su ja jaukinant didelio tikslumo nepasieksi. Be to, raketa labai garsiai plojasi į vandenį ir kai kuriuose karpius išbaido taip, kad jie bent parą prie išpilto jauko tikrai nesiartins.

Todėl buvo akivaizdu, kad išradingieji Anglijos karpininkai greitu metu paskelbs boikotą raketoms ir ims ieškoti kitų alternatyvų. Ir ilgai laukti neteko – jau 2009 metų rudenį Anglijos karpinės įrangos parodoje viena niekam nežinoma firma pristatė SPOMB‘ą. Lietuviškai ko gero reiktų ją vadinti raketbombe.
Naujiena taip sudomino Anglijos bei Europos karpininkus, kad jau nuo 2010 metų ankstyvo pavasario daugelyje karpininkų žurnalų ir interneto svetainių yra vadinama metų, o gal ir dešimtmečio atradimu.

Naudojant raketbombę viskas daroma taip pat, kaip ir su raketa: dedamas jaukas bei galingo koto pagalba jis metamas į jaukinimo vietą. Tačiau pati jauko transportavimo priemonė atrodo visai kitaip ir jaukas į jaukinimo vietą transportuojamas visiškai uždaroje kapsulėje.

Išvardinsime kelias savybes, dėl kurių šis SPOMB – raketbombės įrankis taip išpopuliarėjo:
-    jaukinant sausu ar net skystų pašaru žvejys nesiterlioja rankų – atidaryta raketbombė tarnauja kaip piltuvėlis, su kuriuo ir pasemiamas jaukas;
-    galima jaukinti kad ir vienomis kanapėmis – kai kapsulė uždaryta, pakeliui neišbyrės nė vienas grūdelis;
-    lekia gerokai toliau ir tiksliau;
-    atsitrenkus į vandens paviršių beveik neskleidžia triukšmo, nesukelia purslų ir iš karto atsidaro, išpildama jauką;
-    labai lengvai slysta vandens paviršiumi ją partraukiant į krantą.

Raketbombės išvaizda labai atitinka savo pavadinimą – atrodo kaip tikra bomba ar raketa: pūstas ir smailėjantis korpusas bei simetriški sparnai daro ją itin aerodinamišką. Kaip ir kiekviena bomba, raketbombė turi detonatorių savo smaigalyje. Mūsų atveju tas „detonatorius“ – mygtukas, kuris atsitrenkus į vandens paviršių atidaro kapsulę ir paskleidžia jauką. Žvejui belieka tik partraukti ją atgal, pridėti jauko ir vėl uždarius mesti.

Pasak Lietuvos žvejų, jau naudojančių šį anglų išradimą, raketa tikrai lekia gerokai toliau, ir tiksliau. Be to, nereikia laukti ar jos purtyti, kad jaukas išsikratytų – vos tik ji atsidaro, visas turinys sminga žemyn.

Per kelis metus išradėjai jau spėjo kelis kartus patobulinti savo išradimą: jį padarė plūdresnį, atsparesnį karščiui (aktualu šią vasarą, ar ne?) ir net išleido seriją iš rožinės plastmasės!

SPOMB raketbombių galite įsigyti čia.

Nuotraukos: www.revirisrbije.com