Lapkričio pabaigoje baigėsi beveik tris mėnesius vykusi aplinkosauginė akcija „Lašiša 2010“, skirta traukiančioms neršti lašišoms ir jų nerštavietėms apsaugoti. Ją Aplinkos ministerijos Aplinkos apsaugos agentūra surengė jau dešimtąjį kartą.

Aplinkosaugininkai gerokai praretina lašišų neršto metu grobio tykančių brakonierių gretas. Tačiau akcijos ,,Lašiša“ tikslas, kaip sakė Aplinkos apsaugos agentūros Gyvūnijos naudojimo kontrolės skyriaus vedėjas Kęstutis Motiekaitis, – ne nubausti kuo daugiau pažeidėjų, o užkirsti kelią galimam neteisėtam lašišų ir šlakių gaudymui. Šiemet buvo surengta daugiau kaip 360 reidų, tikrintos Kuršių mariose žvejojusios įmonės, žuvimi prekiaujančios turgavietės. Aplinkosaugininkams talkino neetatiniai aplinkos apsaugos inspektoriai, policijos, Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai.

Ši akcija, kaip ir ankstesniais metais, vyko dviem etapais. Per pirmąjį etapą – nuo rugsėjo 1 d. iki spalio 20 d. – daugiausia dėmesio skirta Baltijos jūros priekrantės, Kuršių marių, Nemuno deltos regiono ir upių, kuriomis į aukštupius migruoja lašišinės žuvys, apsaugai. Antrasis etapas, prasidėjęs spalio 1 d., vyko Nemuno, Neries, Žeimenos, Meros, Vilnelės, Šventosios ir Siesarties upių prieigose.

Aplinkosaugos pareigūnai akcijos metu nustatė 373 administracinius teisės pažeidimus. Dažniausiai buvo pažeidžiamos Mėgėjiškos žūklės taisyklės – nustatyti 268 atvejai, iš jų 42 šiurkštūs. Už įvykdytus pažeidimus skirta apie 19 tūkst. litų administracinių baudų, pateikta atlyginti apie 10 tūkst. litų ieškinių už žuvų ištekliams padarytą žalą. Teko konfiskuoti daugiau kaip 8 km ilgio neteisėtai naudotų žvejybos tinklų.

Akcijos metu pavyko sulaikyti ir itin įžūlius pažeidėjus, kurie brakonieriavo naudodamiesi elektros srove. Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento pareigūnai kartu su Jurbarko rajono policijos darbuotojais lapkričio 4 d. Šventosios upelyje Jurbarko rajone sulaikė du vyriškius, „žvejojusius“ elektros aparatu. Pažeidėjai žuvų nespėjo sugauti, tačiau už padarytą žalą vandens bestuburiams jiems numatoma pateikti 10 tūkst. litų ieškinį. Dėl šio įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Nors akcija „Lašiša 2010“ ir baigėsi, aplinkosaugos pareigūnai toliau nuolat stebi ir kontroliuoja akcijos vietas, kad kuo labiau apsaugotų lašišų ir šlakių išteklius.

Aplinkos ministerijos informacija