Toliaušaudė blizgė

Trumpai mūsų krašto upėse svečiuojasi tauriosios viešnios – lašišos ir jų ištikimi palydovai šlakiai. Per porą savaičių po ledonešio tauriosios žuvys nusirita į jūrą, o tada prasideda jų žūklės sezonas priekrantėje. Šlakių ir lašišų meškeriojimui nereikalingas laivas, nes antrąją balandžio pusę ir visą gegužę jas galima žvejoti nuo kranto spiningu, jei turite tvirtą ir šmaikštų meškerykotį. Nepavyks išsiversti ir be toliašaudžių masalų. Kadangi juos reikia užmesti 70-80 m, tad geriausia šiam reikalui tinka kompaktiniai masalai – masyvios vartiklės, tačiau klasikinės konstrukcijos blizgės svaidomos prieš vėją ima sklęsti. Dėl šio efekto gerokai su mažėja masalo užmetimo distancija. Todėl blizgės lašišų ir šlakių meškeriojimui kaldinamos ilgos ir siauros, tačiau jų masę be galo be krašto didinti neįmanoma. Šią dilemą išsprendė lenkų kompanija JAXON, kuri šiemet pristatė unikalią vartiklę HS SEA TROUT ACE, idealiai pritaikytą šlakių ir lašišų, taip pat vėjažuvių meškeriojimui jūros priekrantėje. Nors šių blizgių gabaritai kompaktiniai – nuo 11 iki 13 cm, tačiau jų masė didelė – 20, 25 ir 30 g. Sukurti tokius masalus pavyko todėl, kad HS SEA TROUT ACE ne kaldinama, o liejama. Kaldintos blizgės – vienodo storio, o naujasis JAXON modelis – plačiausioje dalyje storesnis, tad masalas gana masyvus. Taip pat jo forma idealiai imituoja vėjažuvių ir ungurių jauniklių išvaizdą. Ryškiaspalviai HS SEA TROUT ACE modeliai skirti žvejoti apniukusiu, lietingu oru, kai po audrų vanduo priekrantėje susi drumstęs, o visais kitais atvejais patartina rinktis žalsvus, melsvus, plieno spalvos modelius.
Daugiau informacijos www.jaxon.pl


Negyva žuvelė

 

Amerikos spiningo masalų gamintojai sparčiai įsisavina europietišką patirtį – kompanija „Shack Attach Lures“ nusi žiūrėjo lenkų kompanijos „Dorado“ idėją. Lenkai jau porą dešimtmečių gamina voblerį, imituojantį negyvą žuvelę. Šio masalo efektas tas, kad liežuvėlis įtvir tintas ne tradiciškai į pažiaunę, o į žiaunų dangtelį, t. y. iš šono. Amerikiečiai paga mino ne voblerį, o guminuką „Dead Fish 9“ Swily Lury Sucher“, imituojantį negyvą žuvelę, nors tinkamiausiai jį reiktų vadinti elastingu vobleriu, nes į guminuko galvą lygiai taip pat kaip lenkiškame vobleryje iš šono įtvirtintas liežuvėlis, užtikrinantis masalui žaismą, imituojantį agonijoje besiblaškančią žuvelę.
Daugiau informacijos www.shackattacklures.com


„Red Master“ – kozirinė ritė
Meškeriojimo istorijoje žinomas ne vienas atvejis, kai ypač sėk mingi meškerykočių ar žvejybos ričių modeliai tapo legendomis, kurių šlovė neblėsta dešimtme čiais. „Cormoran“ kompanijos debiutinė žvejybos ritė RED MASTER PiF šį sezoną preten duoja tapti dar viena tokia pat legenda kaip spiningas „Daiwa Procaster“ ar „Mitchel“ A serijos ritės. RED MASTER – labai tin kamo kalibro, todėl puikiai tinka įvairiems žūklės būdams, ritėje įmontuoti 7 rutuliniai guoliai, užtikrinantys sklandžią mechanizmų eigą, įdiegtas veiksmingas momentinis stabdys, tad šis įrankis tinka spiningininkams, o dugninės mėgėjams ritė įtiks dėl joje įmontuoto didelio valo vediklio „Large Anti-Twist Line Roller“, apsaugančio nuo valo susukimo. Ritė ga minama 3 dydžių, tačiau pats populiariausias bus 2500-asis, pasižymintis greita eiga (5,2:1) ir didele talpa – 130 m 0,25 mm skersmens valo (3000 modelis – 4,9:1, 210 m/0,25 mm; 4000 – 4,9:1, 200 m/0,30 mm). Patogi ritės rankenėlė užtikrina komfortą meškeriojant ilgą laiką. RED MASTER įdiegta net tokia inovacija, kaip ypač lengvas ir efektyvus „Air Bail“ valo lankelis. Nors ritė pagaminta aukštų technologijų „Daiwa“ gamykloje, tačiau šį sezoną RED MASTER bus prieinamiausia iš visų premium klasės ričių dėl ekonominės kainos – 159 Lt.
Daugiau informacijos www.romada.lt

 


Jautri plūdė
Karosų žūklė nelaikoma aukš tuoju pilotažu, tačiau jai reikia pasiruošti tinkamai, nes galite patirti nesėkmę. Kadangi po puliariausias karosų meškerio jimo įrankis – plūdinė meškerė, svarbiausias jos elementas yra plūdė. Kokios formos ir keliamo sios galios plūdė tinkamiausia karosų meškerei? Kadangi karosai tik meškeriojimo teo rijoje godžiai stveria masalą, o dažniausia sugeba nepa stebimai nugnaibyti jį nuo kabliuko, verta prisiminti seną ir nepelnytai primirštą išradimą – plūdę iš žąsies plunksnos. Pirma, karosai jos visai nesibaido, antra, plūdė – labai jautrus kibi mo signalizatorius. Ši plū dė tinka ne tik karosų, bet ir kitų žuvų meškeriojimui vandens telkiniuose be tėk mės.
Daugiau informacijos www.meskeriotojas.lt

 


Stiprūs virpesiai
Švediškos MYRAN sukrės pasi žymi ypač savita konstrukcija ir techninėmis charakteristikomis: dėl ypatingos svarelių ir lapelių formos šios sukrės skleidžia ne tik joms būdingo dažnio, bet ir labai stiprius virpesius, viliojančius plėšriąsias žuvis. Vis dėlto svarbiausias jų privalumas tas, kad sukrės idealiai pritaikytos meškerioti srovėje. Ekspertų nuomone, MYRAN sukrė WIPP – vienas geriausių tokio tipo spiningo masalų, kurį lengva plukdyti norimame vandens horizonte. Todėl suk rės – parankus masalas mažose ir vidutinėse upėse, kur daug šiekštų ir kitų kliuvinių.
Daugiau informacijos www.rovana.lt

 


Kompaktiška valtis
Ar vieno žmogaus galių pakanka užkelti ant automobilio stogo sumontuotos bagažinės... neišardomą valtį? Iš pirmo žvilgsnio tai atrodo utopija, tačiau šią tam tikra prasme neginčijamą aksiomą paneigė prancūzų kompanija „BIC Sport“, kurios oficialus atstovas Lietuvoje yra UAB „Bigreta“. „BIC Sport“ sukūrė populiarią mažagabaritę valtį „BIC Sportyak 213“, kuri gaminama iš specialaus polietileno ir sveria vos 19 kg. „BIC Sportyak“ ilgis 2,13 m, tad ji lengvai išsitenka ant automobilio stogo bagažinės. Papildomos įrangos komplekte – specialus ratukas, kurį pritaisius prie valties dugno vienas žmogus lengvą valtelę gali nu sivežti prie vandens ir keliuku, ir per pievutę. Tokia valtis – puiki alternatyva pripučiamoms plaukiojimo priemonėms.
Daugiau informa cijos www.bicsportas.lt