Ar žinojote, kad monofilamentinis valas gamtoje pilnai suyra tik per 600 metų? O ar įsivaizduojate, kiek jo per metus nutraukia 250 milijonų pasaulio žvejų upėse, ežeruose ir jūrose? Ko gero neįmanoma suskaičiuoti net apytiksliai, kiek tūkstančių kilometrų nutrūkusio valo apraizgę mūsų vandenų dugnus.

Nenuostabu, kad žūklės įrankių gamintojai ėmė investuoti į gamtoje suyrančio, t.y. „bio“ valo tyrimus. Pirmieji iš daugelio gamintojų geriausio rezultato pasiekė ir masinei gamybai biovalą pristatė „Eagle Claw Fishing Tackle“ iš JAV.

Valas buvo kuriamas remiantis medicinos pramonėje naudojamomis technologijomis stengiantis išlaikyti visus valui keliamus reikalavimus.  Rezultatas nenuvylė nei pačių gamintojų, nei žvejų. Valas tinkamas naudoti 10-12 mėnesių, po to vandenyje jį pradeda ardyti mikroorganizmai. Kadangi dauguma progresyvių ir intensyviai žvejojančių žvejų valą keičia kas sezoną, retai kada atsitiks taip, jog valas suirs tiesiog ant ritės.

Galima prognozuoti, jog nepraėjus nei dešimčiai metų komercinių žūklaviečių, kur nutrūkę valai daro daug bėdų, taisyklėse bus nurodyta, jog žvejai privalo naudoti biovalą.
Lauksime pasirodant valo Lietuvoje ir būsime pirmieji „žalieji žvejai“, kurie šį valą išbandys.