EFTTA (European Fishing Tackle Trade Association  - Europos Žūklės Įrankių Gamintojų Asocijacijos) prezidentas Jean Claude Bell neseniai pareiškė, jog gali būti, kad jau po šešerių metų Europos Sąjungoje švinas bus nebenaudojamas žūklės įrankių gamyboje dėl šio metalo stygiaus.

Šį sensacingą pareiškimą Jean Claude Bell padarė žurnalistams per kasmetinę EFTTA asamblėją. “Aš manau, kad per 6 metus pavyks iš gamybos išimti švininius svarelius”, - sakė jis. – “Jei dirbsime sėkmingai, tai padaryti pavyks dar anksčiau”.

Kadangi švinas naudojamas daugybėje pramonės šakų, jo ištekliai tragiškai mažėja ir daugelio mokslininkų teigimu, tai iš viso stebuklas, kad mums jo užteko tiek ilgai.

Jean Claude Bell teigimu, reikia spręsti globalesnes, nei žvejų bei įrankių gamintojų, problemas, todėl reikia ieškoti analogų žūklei.

Draudimas naudoti švininius svarelius Europoje nėra visiškai naujas. Jau 10 metų toks įstatymas galioja Danijoje. 2001 metais šalis uždraudė šviną, kaip metalą, naudoti žūklės įrankių gamyboje. Įstatyme sakoma, kad draudžiama prekiauti bet kokiu žūklės įrankiu, jei jo sudėtyje yra daugiau nei 0,01% švino. Daugelis Danijos žūklės prekių gamintojų dėjo visas pastangas, kad, jų nuomone, beprotiškas įstatymas, būtų nors šiek tiek sušvelnintas.


Lars Svendsen, didžiausios Danijos žūklės prekių gamintojos “Svendsen Sport” vadovas sakė: “Šis įstatymas – visiška nesąmonė. Mes galime parduoti švininius svarelius Norvegijoje ir Švedijoje, tačiau to negalime daryti savo šalyje”.

“Pagal šį įstatymą, mes net negalime naudoti kokybiško lako ir dažų meškerykočiams, nes dažų sudėtyje yra daugiau nei 0,01 procento švino.”, - sakė “Swedsen  Sport” vadovas.

Po ilgų derybų su Danijos įstatymų  leidėjais buvo susitarta, kad iki 2012-ųjų metų bus įvestas tarpinis laikotarpis, leidžiantis žūklės įrankiuose naudoti iki 3% švino.