Jei turėtume galimybę pažvelgti į didžiųjų pasaulio žūklės prekių gamintojų “virtuvę”, pamatytume, kiek milijonų yra investuojama į naujų gaminių kūrimą bei bandymus ir kiek tai laiko užtrunka.

Tačiau dažnai atsitinka, kad vos tik naujas tokių gamintojų produktas atsiranda rinkoje, jau po mėnesio jis pradedamas kopijuoti Kinijoje, ar net čia pat, Europoje. Gaunasi, kad į gaminio kūrimą investavusi žūklės įrankių gamintoja padaro paslaugą kitoms, puikiai kopijuoti mokančioms, kompanijoms.

Iš mums, lietuviams, labiausiai žinomų prekės ženklų, kuriuos dažniausiai kopijuoja, galima išskirti Rapalą. Pasak „Rapala VMC“ korporacijos atstovų, paskutinius du metus didžiausioje Europos žūklės įrankių parodoje jie tarp konkurentų siūlomų naujienų atranda Rapalos kurtų gaminių kopijas. Abiem atvejais kopijos buvo rastos stenduose, kur buvo pristatomi Kinojos gamintojų žūklės įrankiai.

Pasidomėję detaliau, Rapalos atstovai sužinojo, jog X-Rap Mag ir X-Rap spiningo masalais ši Kinijos įmonė jau sėkmingai prekiauja Australijoje.

Prieš tris metus toje pačioje parodoje viena Kinijos bendrovė pristatė labai platų kabliukų asortimentą. Detaliau pasigilinus išaiškėjo, kad ir vėl kiniečiai nuskriaudė tą pačią korporaciją ir nukopijavo populiariausius pasaulyje VMC kabliukus. Ir ne tik nukopijavo, tačiau dar ir įžūliai kiekvienam modeliui suteikė tą patį numerį, kaip ir originaliems VMC kabliams. Išradingieji kiniečiai, nesigėdindami, nukopijavę net VMC katalogo dizainą, ramiai atvyko į 2008 metų EFTEX parodą!

Kai EFTTA (Europos žūklės prekių gamintojų asociacija) pradėjo domėtis tokiu įžūliu Kinijos bendrovių elgesiu, išaiškėjo, jog tokius plagijavimus vykdo naujos žūklės prekių gamyklos, į kurias perviliojami su Europos kompanijomis dirbančių Kinijos žūklės gamintojų darbuotojai: inžinieriai, testuotojai, darbininkai. Kartu su personalu „iškeliauja“ ir brėžiniai, technologijos bei kita informacija. Todėl jei Kinijos „gamykla A“, pasirašiusi sutartį su Europos žūklės prekių gigantu dėl jų prekių gaminimo ir komercinės paslapties saugojimo, tai darbuotojai, perbėgę į „gamyklą B“ jau nėra saistomi jokių sutarčių ir apribojimų, drąsiai naudojasi svetimais išradimais bei atradimais.

Akivaizdu, kad nuo tokių kopijavimų nukenčia ne tik Rapala, o ir kiti žūklės gigantai. Kaip pavyzdį dar galima paminėti Lietuvoje karpininkų labai pamėgtą trikojį karpinį stovą, kuris buvo sukurtas Vokietijos plieno gamyklos „FLM Gmbh“ inžinierių. Jau po metų kiniečiai tokiais karpiniais stovais užtvindė visą Europą.

Parašykite komentaruose, ar pirktumėte (o gal jau turite) nuo žymiųjų pasaulio gamintojų kopijuotą kinietišką žūklės įrankį ar masalą?