Žvejojantys karpines žuvis dugninėmis žino, kaip svarbu laiku pastebėti arba išgirsti karšio, karpio ar kitos „baltos“ žuvies kibimą. Todėl jau nuo seno žvejai kūrė įvairiausius kibimo indikatorius. Pats pirmasis, dar nuo mūsų tėvų ir senelių laikų „užsilikęs“ – skambaliukas arba varpelis. Buvo ir beždžionės, į kurias ne vienas esame paromis akis varvinę. Vėliau skambaliukus keitė elektroniniai kibimo signalizatoriai ir bevieliai jų imtuvai, leidžiantys ramiai sau parpti palapinėse. O beždžiones pakeitė swingai, grandinėlės ir kiti „pribumbasai“.

Ir kai atrodo, kad nebėra ką čia dar išradus, jog visi žvejai patenkinti ir jiems belieka tik gaudyti žuvį bei džiaugtis, atsiranda kas nors, kas dar bando išrasti dviratį.

Vienose didžiausių pasaulyje karpininkų varžybų World Carp Classic 2011, pasibaigusiose prieš kelias dienas čekų firma „Sema“ pristatė swing‘o bei signalizatoriaus hibridą „Rollo“. Pagal formą ir veikimo principą šis gaminys niekuo nesiskiria nuo savo pirmtakų ir kibimą rodo kartu su tempiamu valu kildamas aukštyn. Tačiau „Rollo“ kūrėjai į swing‘ą įmontavo elektroninio signalizatoriaus elementus jį paversdami hibridiniu kibimo indikatoriumi. Kaip ir kiekvienas mums įprastas signalizatorius, „Rollo“ turi valdymo skydelį, kuriame mygtukais galima reguliuoti garso lygį, toną bei jautrumą. Kaip mes ir įpratę, prie jų prisijungia bevielis imtuvas. Kiek teko girdėti atsiliepimų iš šį indikatorių hibridą mačiusių žvejų, jie pastebėjo tik vieną nepatogumą – valas ant indikatoriaus galvutės uždedamas per daug sudėtingai.

Ar šitas naujai išrastas „dviratis“ patiks karpininkams? Nenorime linkėti blogo išradingiesiems čekams, tačiau abejojame, kad „Rollo“ susilauks didelio susidomėjimo. Tačiau tikrai lauksime šių indikatorių pasirodant Lietuvoje – įdomu būs išbandyti žvejyboje.