2011 m. spalio 26 d. apie 17 val. Prūdo ežere buvo sulaikytas Linkmenų seniūnijos (Ignalinos r.) gyventojas R. K. Šis pilietis pastatęs du tinklus grįžo į krantą, kur jo jau laukė aplinkosaugininkai. Pažeidėjui teko dar kartą sėsti į valtį ir ištraukti neteisėtai pastatytus šiuos draudžiamus mėgėjiškos žūklės įrankius. Kadangi nuo įrankių pastatymo iki ištraukimo praėjo labai trumpas laiko tarpas, žuvys į tinklus nespėjo įkliūti ir minėtas pilietis už savo neteisėtą žvejybą atsipirks tik administracine bauda.

Panašus atvejis užfiksuotas ir Lūšių ežere. Palūšės kaimo gyventojas A. Ž. į ežerą išplaukė jau visiškoje tamsoje. Pastatęs 7 statomus tinklus su valtimi į Palūšę negrįžo, o išsilaipino apie pusę kilometro prieš gyvenvietę ir pėsčiomis tamsoje patraukė link namų. Netoli pavyko nueiti, nes šį pažeidėjo manevrą pareigūnai buvo numatę ir pažeidėją sulaikė. Teko vėl sėsti į valtį ir plaukti ištraukti tinklų. Tinklai buvo dar tušti, todėl ir šiam piliečiui savotiškai pasisekė, nes nereikės atlyginti gamtai padarytos žalos, o nuo administracinės baudos išsisukti nepavyks. Apie šį pažeidėją tenka pridurti, kad nuo š. m. balandžio mėnesio jis sulaikomas jau trečią kartą. Po paskutinio sulaikymo rugpjūčio mėnesį A.Ž. pareigūnams pareiškė, kad daugiau tai jo nieks nesugaus. Bet aišku viena, kad nesugaus tik tada, kai neužsiimsi šia neteisėta veikla.

* * *

Spalio 24 d. naktį Molėtų r. aplinkosaugininkai sulaikė Molėtų rajono gyventojus E. Š. ir A. K., kurie temstant nutarė duriamaisiais įrankiais - dviem žeberklais - pasigauti žuvų Galuonų ežere. Sutemus išplaukę į ežerą pažeidėjai, pasišviesdami nuo akumuliatoriaus pajungtu automobiliniu žibintu, darbavosi žeberklais beveik 5 valandas. Norėdami dar labiau užsitikrinti savo saugumą brakonieriai į valtį pasiėmė ir šunį, kuris nelegalios žvejybos metu visą laiką sėdėjo valtyje nė nesulodamas. Pažeidėjai, baigę „žvejoti“, dar valandą tyliai plaukiojo pakrantėmis, tikėdamiesi išgirsti ar įžvelgti aplinkos apsaugos pareigūnų pasalą. Kiekvieną kartą šuniui urgztelėjus iškart plaukdavo į priešingą krantą, ieškant saugesnės vietos. Toli nuo išlipimo į krantą vietos išmetę neteisėtai sugautą žuvį bei draudžiamus žvejybos įrankius, pažeidėjai ramia sąžine išlipo į krantą. Tačiau nė nenutuokė, kad tiksliai pakrantėse išsidėstę aplinkos apsaugos pareigūnai jų jau laukė. Tik sulaikius piliečius E. Š. ir A. K. šuo, lyg suprasdamas situaciją, iškart pabėgo. Surinkti neteisėtos žvejybos įrankiai- 2 vnt. žeberklų, akumuliatorius, automobilinis žibintas bei nudurtos žuvys- 7 vnt. lydekų, 2 vnt. lynų, karšis ir plakis. Pažeidėjams surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolai bus skirta bauda nuo 200 Lt iki 700 Lt su pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimu. Taip pat neišsisuks jie ir nuo gamtai padarytos 834,71 Lt žalos atlyginimo.



* * *

Kartais ko nors taip norisi, kad to sieki ir neleistinais būdais. Derkincių kaime, Skuodo rajone gyvenanti sutuoktinių šeima nusprendė pažvejoti vietos tvenkinyje, bet susilaukė aplinkosaugos pareigūnų nemalonės.

Spalio 16 d. per reidą Skuodo rajono aplinkos apsaugos pareigūnai kartu su neetatiniais aplinkos apsaugos inspektoriais Derkincių kaime (Notėnų seniūnija) nustatė, kad šio kaimo gyventojai, sutuoktiniai A. U. ir V. U. žvejybai naudojo draudžiamus žvejybos įrankius - tinklus, kurių ilgis 40 m ir 30 m. Iš pažeidėjų paimti du tinklai, guminė valtis, surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolai. Žuvies pagavę nebuvo.

Pagal ATP kodekso 87 str. 3 dalį mėgėjiškos žūklės taisyklių pažeidimas, padarytas, panaudojant draudžiamus žvejybos įrankius ar draudžiamu būdu, užtraukia baudą nuo 200 iki 700 Lt, konfiskuojant įrankius bei priemones.

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos informacija