Praėjusį šeštadienį Utenos regiono aplinkos apsaugos departamento (RAAD) pareigūnai prie Dysnų ežero (Ignalinos r.) aptiko brakonierių parengtų spąstų, kad aplinkosaugininkai negalėtų jų kontroliuoti. Ant pakrantės link vedančio mažai važinėjamo miško keliuko jie rado šešis vadinamuosius „ežius“. Tai skersai provėžų sudėti ir medžių lapais pridengti pagaliai su vinimis.

Pasak Utenos RAAD‘o Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininko Almanto Vaičiūno, pareigūnams iš karto tapo aišku, kam skirti šie spąstai. Mat keliukas veda į iškyšulį, iš kurio puikiai matyti beveik visas ežeras ir iš kurio išplaukę aplinkosaugininkai yra sulaikę daug pažeidėjų. „Sveiku protu sunku suvokti tokį brakonierių elgesį. Juk ant „ežių“ gali užlipti bet kuris prie ežero išsiruošęs žmogus ar vaikai. Traumos padariniai būtų labai sunkūs. Aplinkosaugininkams šie brakonierių veiksmai – jokia naujiena. Mes tokiems akibrokštams esame pasiruošę“, – sakė Almantas Vaičiūnas.

Nepadėjo pažeidėjams šis kovos būdas su aplinkos apsaugos kontrolės pareigūnais. Vos prasisklaidžius rūkui, ežere pasirodė dvi valtys. Viena iš jų plaukė Dūkšto gyventojai A. M. ir V. N. Į jų neteisėtai pastatytus tinklus papuolė per tris dešimtis starkių, septynios lydekos, taip pat daug ešerių, plakių, kuojų, karšių. Pažeidėjams bus skirtos administracinės baudos. Taip pat jie turės atlyginti gamtai padarytą 4505 litų žalą.

Kita valtimi plaukę brakonieriai žalos gamtai padaryti nespėjo, nes du jų statomieji tinklai buvo tušti, tačiau administracinės atsakomybės jiems nepavyks išvengti. Šiuos pažeidėjus aplinkosaugininkai jau gerai pažįsta – vieną sulaiko septynioliktąjį, o kitą – septintą kartą.

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos informacija