Seimas supaprastino leidimų mėgėjiškai žūklei įsigijimą – už leidimus bus galima apmokėti sąskaitos išrašu, internetu, SMS žinute ir kitais būdais, bet beveik 5 kartus padidino jų kainą.

Parlamentarai trečiadienį priėmė tai numatančias Seimo nario Andriaus Burbos parengtas Mėgėjiškos žūklės įstatymo pataisas  už balsavo 77 Seimo nariai, prieš ir susilaikė po vieną parlamentarą. Jo teigimu, pataisos leis į  specialią sąskaitą surinkti 3-5 mln. litų.

Planuojant dvi paras (pavyzdžiui, savaitgalį) žvejoti, bus galima įsigyti 5 litų vertės leidimą, mėnesį – 20 litų (dabar yra 3 litai), metus – 50 litų (dabar 11 litų). Brangiau leidimai žvejoti kainuos ten, kur yra limituota žvejyba: parai – 10 litų, savaitei – 30 litų, mėnesiui – 50 litų. Leidimus privalės turėti visi žvejai, žvejojantys valstybei priklausančiuose vandenyse, į kuriuos neišduoti leidimai naudoti žūklės plotus.

ABurbos teigimu, visi surinkti mokesčiai bus naudojami vandens telkinių įžuvinimui ir žvejybos kontrolei.

Įsigijus leidimą mėgėjiškai žūklei metams, bus galima žvejoti ir valstybiniuose vandens telkiniuose ir tuose 1,1 tūkst. telkinių, kurie yra išnuomoti. Tačiau nebus galima žvejyba privačiuose vandens telkiniuose.

Prie vandens telkinių gyvenantiems žmonėms leidimai kainuos pusę kainos.

Žvejoti be leidimų, kaip ir dabar, galės vaikai iki 16 metų, vyresni nei 62 metai ir neįgalieji.

Dabar per metus išduodama 75 tūkst. leidimų, o žvejų priskaičiuojama dvigubai daugiau – apie 170 tūkst.