Čia labai tiktų frazė „Tik Amerikoje taip gali būti“. Praėjusių metų spalio mėnesį Alabamos valstijoje esančiame Guntersville ežere vykusiose bass‘ų varžybose profesionalus žvejys sportininkas Paul Elias be konkurencijos laimėjo pirmąją vietą pasinaudojęs, pasak jo, savo išradimu – nauja plėšrūnų gaudymo sistema. Aišku, žinia apie šią sistemą, bematant pramintą „Alabama Rig“ iš karto apskriejo visas Jungtines Valstijas. Tuojau pat buvo pradėta serijinė gamyba ir žvejai tiesiog veržėsi į parduotuves įsigyti šio stebuklo. Deja, jau netrukus kai kurios JAV valstijos tokį žūklės būdą uždraudė, kaip nesportišką ir brakonierišką.

Ši sistema paprasta, ir ko gero, matyta jau ne tik Rusijoje, tačiau ir mūsuose gerokai anksčiau, nei misteris Elias ją sakosi išradęs. Visi spiningautojai žino, jog bet kuris plėšrūnas: ešerys, starkis, lydeka, bass‘as ir t.t. mieliau puola žuvų būrelį. Taip lengviau nutverti sdau grobį, nei vaikytis pavienes žuveles. O kas būtų, nei vietoj vieno guminuko su galvakabliu ant spiningo valo užkabintume du, tris, o gal netgi penkis? Štai tau ir mailiaus būrelio imitacija.

Jau šių metų sausį ir vasarį visi JAV žūklės žurnalai bei portalai diskutavo apie Alabama Rig legalumą. Vieni žvejai, tarp kurių ir japonų žūklės prekių gamintojo Marukyu atstovai, gynė šią inovaciją primindami, kad kiekviena stipri žvejybinė naujiena yra palydima tokių pasmerkimų ir diskusijų. Tačiau dauguma JAV sportinės žūklės atstovų pasisakė už Alabama Rig uždraudimą visoje šalyje: „Tai net ne mėgėjiškos, o verslinės žūklės įrankis“, „Kur čia matote sportinę žūklę?“, „Tai ne etiškas žūklės įrankis!” ir t.t.

O kaip manote Jūs? Ar siūlytumėt ir norėtumėt tokią sistemą naudoti Lietuvoje? Laukiame Jūsų komentarų po straipsniu.