Šių metų kovo 28 d. Molėtų rajono aplinkos apsaugos pareigūnai sulaikė pirmąjį žeberklautoją Molėtų rajone, kuris upelyje, įtekančiame į Vastapo ežerą, žeberklu buvo nudūręs 3 lydekas, be to į upelio vagą buvo pastatęs bučių. Molėtų rajono gyventojui S. R. surašytas administracinės teisės pažeidimo protokolas, skirta 450 Lt administracinė bauda su pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimu, taip pat teks atlyginti gamtai padarytą žalą 317,10 Lt.

Tą pačią dieną, toje pačioje vietoje Molėtų rajono aplinkosaugininkai sulaikė ir pilietį P. Š., kuris norėjo pasigauti žuvies pastatydamas 2  statomus tinklus. Nors žuvų ir nepagavo, bet už neteisėtą žvejybą skirta 450 Lt administracinė bauda su pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimu.

Kovo 31 d. apie 14 val. Durių ežere sulaikytas pilietis V. L., kuris žeberklu mėgino nudurti neršiančias lydekas. Kadangi žuvų nudurti nespėjo, pažeidėjui bus paskirta tik administracinė bauda nuo 200 iki 700 Lt.

Balandžio 1d. Kiemento ežere, Molėtų rajone sulaikytas pažeidėjas J. P., kuris statomu tinklu buvo pagavęs 3 lydekas. Jam bus skirta administracinė bauda, teks atlyginti gamtai padarytą žalą 317,10 Lt. Tą pačią dieną Saločio ežere sulaikytas pilietis S. Č., kuris mėgino žeberklu nudurti žuvų, tačiau nepavyko, nes buvo sulaikytas Molėtų rajono aplinkosaugininkų, bus skirta administracinė bauda iki 700 Lt su pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimu. Prie Antapusnės ežero sulaikytas Molėtų rajono gyventojas A. K., kuris gabeno uždraustu metu sužvejotas šviežias žuvis - 3 lydekas. Pagal LR ATPK 877 str. 2 d. bus skirta administracinė bauda nuo 300 iki 1000 Lt.

Balandžio 2 d. Molėtų rajono aplinkos apsaugos inspektoriai sulaikė du piliečius, kurie Vašuokos upėje, Molėtų rajone žvejojo 4  statomais tinklais. Pažeidėjai I. T. ir R. P. turėjo sugavę 11 lydekų, 1 karšį, 36 raudes, 1 ešerį, 23 plakius. Gamtai padaryta žala, kurią teks atlyginti - 1458,66 Lt. Bus skirtos ir administracinės baudos nuo 200 iki 700 Lt su pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimu.

* * *

Šiais metais pavasaris nelepina šiluma, tačiau gamta bunda. Vandens lygis upėse ir ežeruose gana žemas, todėl lydekos ieškoti nerštaviečių patraukė į kanalus, griovius ir mažus upelius. Tokia šių žuvų koncentracija palanki brakonieriams, o jų  tikrai daug. Laimė, kad jaučiamas ir eilinių piliečių sąmoningumo augimas, kai pastebėję daromus pažeidimus nelieka abejingi ir telefono skambučiais apie tai informuoja aplinkos apsaugos pareigūnus. Praėjusį savaitgalį Utenos RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnų telefonai netilo...

Ignalinos rajone Dumblio ežere buvo sulaikyti piliečiai  D. P. ir R. J.,  kurie dviem venteriais buvo sugavę 29 lydekas. Maža to, margašonių dar bandė nudurti ir žeberklu. Paskaičiuota, kad gamtai padaryta žala sudaro 3065,30 Lt. kurią pažeidėjai privalės atlyginti. Bus skirtos ir administracinės baudos. Tą pačią dieną iš Svirkų ežero ištekančio upelio ištakose 7 statomais  tinklais ir 3 venteriais neteisėtai žvejojo Didžiasalio miestelio gyventojas V. G. Dalį laimiko gabenti patikėjo to pačio miestelio gyventojui R. Č., kuris prie upelio atvyko važnyčiodamas arklį. Žuvis, 4 lydekas, 4 karšius, 1 salatį ir 1 šapalą vežime paslėpė po šiaudais, tačiau pareigūnų pergudrauti nepavyko. Kadangi lydekas žvejoti draudžiama iki balandžio 20 dienos, važnyčiotojui surašytas administracinės teisės pažeidimo protokolas už uždraustu metu sužvejotų šviežių žuvų vežimą. Tokia atsakomybė numatyta LR ATPK 877 str. 2 dalyje. Pagal šiame straipsnyje numatytą sankciją bus skirta piniginė bauda nuo 300 iki 1000 Lt.  Pavyko surasti ir likusią laimikio dalį bei įrankius. Iš viso V. G. neteisėtai buvo sugavęs 14 lydekų, 14 karšių, 2 starkius, 2 šapalus ir 1 salatį. Jam irgi administracinės atsakomybės išvengti nepavyks, o už neteisėtai sugautas žuvis teks atlyginti gamtai padarytą žalą, kuri tikrai nemaža – 2473,38 Lt.

Gilūtos upelį užtvėrę eglišakėmis, o į paliktą protaką pastatę venterį, žuvies užsimanė pagauti Gilūtų k. gyventojai Z. Š. ir G. S. Jų laimei nespėjo. Tačiau administracinės atsakomybės išvengti nepavyks.

Balandžio 1 d. į Utenos RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnus pagalbos kreipėsi Molėtų agentūros neetatinis aplinkos apsaugos inspektorius. Budėdamas su kolegomis prie Durių ežero pastebėjo du piliečius, kurie nešėsi maišelį su nudurtomis lydekomis. Pažeidėjai laimikį ir žeberklą prieš sulaikymą suspėjo išmesti.  Į sulaikymo vietą susirinkę keletas neblaivių Bajorų kaimo gyventojų chuliganiškais veiksmais trukdė aiškintis pažeidimo padarymo aplinkybes, įžeidinėjo ir necenzūriškais žodžiais keikė aplinkosaugininkus. Atvykę GGAI pareigūnai įsisiautėjusius piliečius sutramdė. Neblaivų pilietį A. B., kuris elgėsi agresyviausiai, policijos pareigūnai uždarė į Molėtų rajono PK areštinę. Reikia pažymėti, kad pastarasis gerai pažįstamas aplinkosaugininkams, nes du kartus buvo sulaikytas žeberklu badant lydekas, matyt todėl aršiausiai gynė savo sėbrus. Šiam piliečiui sekančią dieną už nedidelį chuliganizmą pagal LR ATPK 174 str. Molėtų PK pareigūnai skyrė 200 Lt. administracinę baudą. Piliečiui V. L., kuris žeberklu buvo nudūręs 20 lydekų, surašytas administracinės teisės pažeidimo protokolas ir paskaičiuota gamtai padaryta žala. Šiam pažeidėjui teks susimokėti skirtą administracinę baudą ir atlyginti  2114 Lt. žalą.

* * *

Kauno regiono aplinkos apsaugos departamentas vykdo akciją „Lydeka-2012“. Akcijos tikslas išsaugoti lydekų populiaciją, užtikrinti lydekų ikrų saugų subrandinimą, pagrindinių nerštaviečių ežeruose apsaugą, išaiškinti aplinkos įstatymų pažeidėjus. Ši akcija vyksta nuo vasario 1 iki balandžio 20 dienos. Akcijos metu Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento teritorijoje vykdomi reidai Kauno mariose, Nemuno, Dubysos, Neries, Nevėžio upėse bei kituose vandens telkiniuose, kuriuose gyvena ir neršia lydekos, budėjimas keliuose šalia vandens telkinių. Akcijoje dalyvauja Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcija, Kauno, Raseinių , Jurbarko, Kaišiadorių, Jonavos, Kėdainių rajonų agentūros, neetatiniai aplinkos apsaugos inspektoriai, rajonų policijos komisariatai, žvejai mėgėjai ir kiti neabejingi mus supančiai gamtai piliečiai.

Kauno RAAD Gyvosios gamtos apsaugos pareigūnai 2012 m. kovo 26 d. gavę pranešimą iš žvejo mėgėjo, Nemuno upės senvagėje ties Vilkija sulaikė du piliečius, kurie tinklais gaudė neršiančias lydekas. Aiškinantis pažeidimo padarymo aplinkybes nustatyta, kad nė mėgėjiškos žūklės įrankiais žvejojo Vilkijos gyventojai  N.A. ir K.Z. Už neteisėtą žvejybą minėtiems piliečiams surašyti administracinės teisės pažeidimo protokolai, bus skirtos administracinės baudos su pažeidimo padarymo įrankių konfiskavimu.

Apie pastebėtus bet kokius gyvosios gamtos išteklių naudojimo pažeidimus Kauno mieste, Kauno, Kaišiadorių, Jonavos, Kėdainių, Raseinių ir Jurbarko rajonuose prašome suteikti informaciją šiais telefonais 8 686 03706, 8 620 40249 arba elektroniniu paštu (esant galimybei su nuotraukomis ar filmuota medžiaga) adresu This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Prašome pateikti kaip galima tikslesnę  informaciją, nurodykite vietą kur vykdomas pažeidimas, pažeidimo priemonės (kokiomis priemonėmis, įrankiais naudojasi pažeidėjai). Kiek asmenų vykdo pažeidimą, laiką kada pradedamas ir baigiamas pažeidimas (meta ir traukia tinklus, pradeda ar baigia neteisėtas žvejybas ar medžiokles).



Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos informacija