2012 m. gegužės 5 d. žvejys iš Pasvalio miesto taip pat atvyko prie Mūšos upės su tikslu pagauti šios skanios žuvies. Jis kaip ir visi užsiėmė patogią vietą prie upės šalia kitų žvejų ir pradėjo žvejybą, žiobriai kibo gerai visiems žvejams, jis per porą valandų su plūdine meškere jau buvo sugavęs 6 žiobrius. Ir tada pilietis P.K. nutarė būti gudresnis už kitus ir pasikeitęs meškerę su prie valo uždėtu trišakiu kabliu ėmė šias žuvis žvejoti draudžiamu užkabinamuoju būdu (kai žuvis sugaunama kabliuku ar kabliu už bet kurios kūno dalies, išskyrus galvą). Jis pažeidė “Mėgėjiškos žūklės taisyklių“ 12.2 ir 20 punktų reikalavimus. Vienas, sąžiningas žvejys neapsikentęs šiuo „sportininku“ paskambino Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnams kuriems atvykus prie upės neleistina žvejyba buvo nutraukta ir piliečiui P.K. surašytas ATP protokolas už neleistinu būdu sugautą 21 žiobrį.

Priėmus nutarimą šiam piliečiui teko atsisveikinti su meškere, taip pat sumokėti baudą ir žalą gamtai, iš viso ši žvejyba jam kainavo 1100 litų.

* * * *

Šalčininkų rajono aplinkos apsaugos inspektoriai 2012 m. gegužės 5 d., atlikdami reidą, skirtą gyvosios gamtos apsaugai, sulaikė Šalčininkų rajono gyventoją, Versekos vandens saugykloje statantį tinklą.

Sulaikytas pilietis E. B. pareigūnams gerai žinomas – jau ne kartą aplinkosaugininkams įkliuvęs dėl panašaus pobūdžio pažeidimų. Paskutinio sulaikymo metu pažeidėjas turėjo sugavęs 19 karšių ir 4 ešerius.

Už neteisėtą žvejybą statomuoju tinklu E. B. bus skirta administracinė bauda nuo 200 iki 700 Lt su pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimu. Pažeidėjui taip pat teks atlyginti ir gamtai padarytą 776 Lt žalą.

* * *

Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento gyvosios gamtos apsaugos pareigūnai gegužės 6 d. reido metu, sulaikė E.K., kuris Dusios ežere žvejojo tinklais. Už šį pažeidimą piliečiui paskirta griežčiausia administracinė bauda 700 Lt ir pateiktas ieškinys 105,70 už žalą, padarytą gyvajai gamtai. Tačiau E.K. tokios baudos negąsdina.

Gegužės 22 d. E.K. vėl sulaikytas gyvosios gamtos apsaugos pareigūnų. Dusios ežere turėjo pastatęs 300 m. ilgio tinklus, o „laimikis“ tinkluose 180 vnt. karšių. Ieškinys už žalą, padarytą gyvajai gamtai, sudaro 7610 Lt. Kadangi gamtai padaryta didelė žala, o E.K. paskirtų baudų bei ieškinių nemoka Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamentas planuoja kreiptis į prokuratūrą dėl baudžiamosios bylos iškėlimo.

* * * *

Šių metų gegužės 22 d. ankstyvą rytą Molėtų rajono aplinkos apsaugos pareigūnai organizavo reidą Stirnių ežere, siekiant išsiaiškinti kaip laikomasi mėgėjiškos žūklės taisyklių. Patikrinti 4 spiningautojai, kurie turėjo mėgėjiškos žūklės leidimus neišnuomotinuose vandens telkiniuose.

Apie 5 val. 30 min. pareigūnų dėmesį patraukė trijulė, kurie išplaukė į Stirnių ežerą į valtį įsidėję tik dvi plastikines dėžes. Nei plūdinės meškerės, nei spiningo išplaukę „žvejai“ neturėjo.

Apsidairydami ar niekas nemato, neteisėti žvejai pradėjo traukti pastatytus tinklus. Uodų apsuptyje laukę pareigūnai pastebėjo, kad apie išplaukimo vietą pradėjo pakrantę tikrinti pažeidėjų paliktas žvalgas, kuris įnirtingai „šukavo“ pakrantės krūmus, kad brakonieriams būtų saugu sugrįžti, deja, to buvo maža. Vos tik išlipę į krantą visi trys piliečiai buvo sulaikyti su įkalčiais. Trimis statomais tinklais du Molėtų rajono gyventojai E. B. ir P. N., bei vilnietis R. J. neteisėtai sugavo 10 karšių, 1 lyną, 1 karosą. Pažeidėjams surašyti administracinės teisės pažeidimo protokolai, bus skirtos administracinės baudos nuo 200 iki 700 Lt su pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimu, bei teks atlyginti gamtai padarytą žalą - 469,31 Lt.

* * * *

Ankstų gegužės 22 d. rytą, Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento Druskininkų agentūros aplinkosaugininkai ir neetatiniai inspektoriai, vykdant gyvosios gamtos reidą prie Juodojo Bilso, Baltojo Bilso ežerų ir Ančios bei Seiros upių sulaikė neteisėtai žvejojusius su draudžiamais tinkliniais įrankiais bei žuvimi Druskininkų savivaldybės gyventojus M.A., M.R. Minėtų piliečių tinkluose buvo rasta: 14 kuojų, 1 ungurys, 1 lydeka, 4 lynai, 9 karosai ir 65 karšiai. Taip pat buvo sulaikytas tos pačios savivaldybės pilietis Š.R., kuris neteisėtai turėjo sugavęs 3 lynus, 1 ešerį, 15 karšių, 12 plakių, 6 raudes ir 1 kuoją.

Kai kurie iš paminėtųjų piliečių sulaikyti jau ne pirmą kartą, visiems surašyti administracinės teisės pažeidimų protokolai. Pagal ATPK 87 str. 3 dalį, mėgėjiškos žūklės taisyklių pažeidimas, padarytas panaudojant draudžiamus žvejybos įrankius užtraukia baudą nuo 200 litų iki 700 litų su pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimu. Taip pat už padarytą žalą gamtai bus pateiktas ieškinys.

Galbūt šis sulaikymas paminėtiesiems piliečiams bus paskutinis ir mūsų inspektoriams neteks daugiau jų bausti. Nors agentūros vedėjas S.Kvaraciejus su pažeidėjais neatsisveikino, bet jiems pasakė „iki pasimatymo“.

Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento Druskininkų agentūros vyriausioji specialistė – vyresnioji valstybinė aplinkos apsaugos inspektorė Jrena Jurgionienė

* * * *

Šių metų gegužės 23d. ankstyvą rytą Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento Lazdijų rajono agentūros aplinkosaugininkai kartu su Valstybinės miškų tarnybos miškų kontrolės skyriaus Alytaus teritorinio poskyrio pareigūnu, vykdant gyvosios gamtos reidą, Lazdijų rajone esančiame Veisiejo ežere sulaikė Druskininkų savivaldybės gyventojus A.S., M.D., M.Š., kurie žvejojo draudžiamaisiais žvejybos įrankiais. Sulaikius pažeidėjus, tinkluose buvo rasta 13 vnt. lynų, 48 vnt. karšių ir 3 vnt. raudžių. Šiems minėtiems pažeidėjams surašyti administracinės teisės pažeidimų protokolai pagal ATPK 87 str. 3 dalį. Žuvų ištekliams padaryta žala- 2591,76 Lt., kurią savo neteisėtais veiksmais padarę asmenys privalės atlyginti.

Lazdijų rajono aplinkosaugininkai ir toliau vykdys reidus gyvosios gamtos ištekliams apsaugoti ir pažeidėjams išaiškinti.

* * * *

2012 m. gegužės 26 d., ankstų šeštadienio rytą apie 4 val, budėdami pasaloje prie Plinkšių ežero, Mažeikių rajono aplinkos apsaugos pareigūnai stebėjo kaip du jaunuoliai traukia žvejybinius tinklus. ,,Žvejams” baigus savo darbą ir parplaukus į krantą, jų jau laukė pareigūnai.

Pareigūnams jaunuoliai paaiškino, kad jie prie ežero atvyko papramogauti ir gerai praleisti laiką gamtoje, o su tinklais žvejoję norėdami paįvairinti laisvalaikį.

Pažeidėjams už neteisėtą žvejybą buvo surašyti ATP protokolai.

 

* * * *

Praėjusį savaitgalį Utenos RAAD Gyvosios gamtos apsaugos pareigūnai dirbo Ignalinos rajone. Nors išeiginėmis dienomis ežeruose šiuo metu gausu spiningautojų, kurie nesitaiksto su neteisėtos žvejybos mėgėjais, tačiau pažeidėjai randa išeitį.

Ankstų šeštadienio rytą apie 5 val. Drūkšių ežere pareigūnai sulaikė piliečius A. F. Ir N. F., kurie 4 statomais tinklais buvo neteisėtai sugavę 1 lydeką, 3 lynus, 6 karšius, 5 raudes, 2 plakius, 2 ešerius ir 1 karosą. Jiems surašyti administracinės teisės pažeidimų protokolai, bus skirtos administracinės baudos ir teks atlyginti gamtai padarytą žalą, kuri yra 527,50 Lt.

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį apie 2 val. Dysnų ežere ūda neteisėtai žvejojo piliečiai J. M. ir E. D. Nors pažeidėjai dirbo tamsoje, tačiau akistatatos su aplinkosaugininkais išvengti nepavyko. Nepavyks išvengti ir administracinių baudų. Neteisėtai sugauti 2 unguriai, 6 karšiai, 9 ešeriai ir 1 kuoja, kaip žala gamtai, įvertinti 507,36 Lt, kurią pažeidėjai privalės atlyginti.

Erzvėto ežere net 8 statomus tinklus sekmadienį buvo pastatę Tverčiaus seniūnijos gyventojai A. B. ir V. F. Ankstų pirmadienio rytą juos ištraukę su visu laimikiu į krantą grįžo tiesiai į rankas aplinkosaugininkams. Jiems irgi bus skirtos administracinės baudos, o už neteisėtai sugautus 7 karšius ir 2 lynus, kaip padarytą žalą gamtai, teks sumokėti dar 380,52 Lt.

* * * *

Ukmergės rajono agentūros inspektoriams įkliuvo brakonierių grupelė. Veprių ežere, padedant draugei, tinklus statė ir traukė Veprių miestelio gyventojas K.V. Pasak vietinių žmonių, šis niekur nedirbantis jaunuolis beveik kasdien kažką veikia ežere, po to siūlo kaimynams pirkti žuvies. Tikrinant šią informaciją, vis nieko įtartino nepavykdavo pastebėti, nes K.V. vyresnysis brolis dalinasi patirtimi, įgyta „susitikimuose“ su aplinkosaugininkais. Jeigu kiti pažeidėjai stengiasi savo darbelius daryti sutemus, tai šie broliai „dirba“ vidury baltos dienos, kada mažiausia, jų manymu, inspektorių apsilankymo tikimybė. Šį kartą tokia taktika nepasiteisino – išplaukus į krantą su tinklais ir visai menku laimikiu, viena lydeka ir karosu, juos pasitiko inspektorius. Nors įrodymai buvo akivaizdūs, pažeidėjams užteko įžūlumo viską neigti. Taip K.V. užsidirbo 500 litų baudą, jam teks atlyginti ir 100 litų siekiančią žalą gamtai.

Po šio įvykio broliai, matyt, pagalvojo, kad dabar kurį laiką niekas jų netrukdys, ir toliau tęsė savo veiklą. Po savaitės Ukmergės aplinkosaugininkai surengė pasalą ir, po penkių valandų laukimo, sulaikė vyresnįjį brolį A.V., kuris dviem statomais tinklais buvo sugavęs šiek tiek rimtesnį laimikį – 1 lydeką, 4 ešerius, 4 kuojas ir 5 karšius. Neteko broliai ir pagrindinio neteisėtos žvejybos įrankio – fanerinės valties, kurią paėmė pareigūnai. Gal kurį laiką Veprių ežere bus ramiau?

Panašia taktika vadovavosi ir Lėno kaimo gyventojai O.Ž ir E.Ž, Lėno ežere išplaukę statyti tinklų. Tik nežinojo jie, kad ežeras yra stebimas aplinkosaugininkų. Taigi teko jiems ištraukti ką tik pastatytą tinklą, o sekančią dieną jų veikla buvo įvertinta 200 ir 300 litų baudomis.

Ukmergės miesto gyventojams D.L. ir V.L. koją pakišo visiškas aplinkinių žmonių ignoravimas. Nors nedideliame tvenkinyje Vidiškių seniūnijoje juos, statančius tinklus, matė ir perspėjo dėl netinkamos žvejybos vietiniai žvejai, jie į tai visai nekreipė dėmesio. Todėl Ukmergės rajono aplinkosaugininkams nebuvo labai sudėtinga anksti ryte pasekti ir sulaikyti juos su draudžiamais įrankiais ir laimikiu. Patys pažeidėjai bandė juokauti, kad jiems nepasisekė todėl, kad pagautų žuvų skaičius – trylika –nelaimingas. Jų laukia nuobaudos, numatytos LR ATPK 87 straipsnio 3-je dalyje.

Aplinkos ministerijos informacija