2012-07-02 Žvejai mėgėjai ar verslininkai?

Š.m. liepos 2 d. ypač gerai kibo lydekos. Tuo galėjo įsitikinti Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Šilutės gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai. Sausgalvių polderio kanaluose, Nemuno deltos regioniniame parke (Šilutės r.) du klaipėdiečiai, žvejodami mėgėjiškais žvejybos įrankiais – 29 skrituliais (skirtais gaudyti lydekas), sugavo net 39 lydekas.

Ši „verslinė žvejyba“ paminėtiems piliečiams užtraukė administracines baudas po 150 litų, gamtai padaryta žala siekė net 4122 litus.

Primename, kad vadovaujantis Mėgėjiškos žūklės taisyklėmis, Nemuno deltos regioniniame parke draudžiama žvejoti neturint meškeriotojo kortelės. Vienam žvejui leidžiama naudoti 4 mėgėjiškos žūklės įrankius, bet kabliukų skaičius vienu metu negali viršyti 6 vienetų. Vienos žvejybos metu leidžiama sugauti 7 kg žuvies.

* * * * * *

2012-07-09 Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Šilalės rajono agentūros pareigūnai ilgąjį savaitgalį organizavo reidą. Ne visi žvejai mėgėjai buvo sąžiningi

Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Šilalės rajono agentūros pareigūnai ilgąjį savaitgalį organizavo reidą ir tikrino, kaip žvejai mėgėjai naudojosi nemokama teise žvejoti š.m. liepos 6 d. valstybiniuose vandens telkiniuose. Patikrinta 12 žvejų mėgėjų. Apie 22.30 val. Paršežerio ežere pastebėta, kad kretingiškis S.S. tikrino ,,laimikį” vėžiams gaudyti bučiukuose. Už mėgėjiškos žūklės režimo pažeidimą (siauražnyplius ir plačiažnyplius vėžius galima gaudyti nuo liepos 15 d. iki spalio 15 d. ) pilietis S.S. turės mokėti baudą nuo 25 iki 200 Lt, konfiskuoti aštuoni bučiukai vėžiams gaudyti ir pripučiama guminė valtis.

* * * * * *

2012-07-11

Utenos RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai reido metu Ignalinos rajone budėjo prie Luodžio ir Dūkšto ežerų. Jau sutemus prie Dūkšto ežero be šviesų atvykęs automobilis sudomino aplinkosaugininkus.Vieną iš šiuo automobiliu atvykusių vyrų pareigūnai atpažino iškart, tai jau šešis kartus per paskutinius tris metus už neteisėtą žvejybą baustas Dūkšto miestelio (Ignalinos r.) gyventojas A. M. Ir ne tik už žvejybą. Paskutinį kartą praėjusią žiemą šį pilietį GGAI pareigūnai buvo užklupę statantį kilpas žvėrims gaudyti.

Po pusvalandžio atvykėliai ėmėsi darbo. Prisipūtę atsivežtą guminę valtį išplaukė į ežerą. Aplinkosaugininkų šiuo metu turima įranga leidžia stebėti ir fiksuoti net tamsoje, todėl aiškiai matėsi, kaip pažeidėjai pradėjo traukti tinklus. Baigę darbą prie pat kranto neplaukė, vienas išbrido prie automobilio, antras liko valtyje. Kaip pareigūnai ir tikėjosi, prasidėjo gudravimai. Laukimas, vaikštinėjimai. Ir kai tik susikrovęs tinklus užvedė automobilio variklį, vienas iš pareigūnų šoko prie  esančiojo vandenyje. Pastarasis dar spėjo išpilti žuvį į ežerą, tačiau iš tinklų išimta žuvis buvo nebe gyvybinga ir įkalčių atsikratyti nepavyko. Aiškinantis pažeidimo padarymo aplinkybes nustatyta, kad minėtas pilietis A. M., kartu su R. K. iš Dūkšto miestelio, dešimčia statomų tinklų, kurių bendras ilgis - beveik kilometras, neteisėtai sugavo 15 lynų, 6 karšius ir 1 ešerį. Grįžtantys nuo Luodžio ežero pareigūnų kolegos miške link Dūkšto ežero rado dar vieną automobilį ir sėdintį pilietį, vadinamą ,,sargą“, tačiau eilinį kartą aplinkosaugininkų pergudrauti nepavyko.

* * * * * *

2012-07-12 Žuvienės nebus

Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Šilalės rajono agentūros pareigūnai, 2012 m. liepos 11 d. vykdydami rajono teritorijos kontrolę, Paršežerio ežere valtyje pastebėjo įtartinus žvejų judesius. Į krantą sugrįžę žvejai kibire turėjo penkis plakius ir vieną karšį. Pareigūnams pradėjus domėtis, kaip pavyko sugauti žuvis be meškerės, telšiškis M. G. pripažino, kad naudojo neteisėtai statomą žvejybos tinklą. Už neteisėtą žvejybą jam teks mokėti baudą nuo 200 Lt iki 700 Lt ir atlyginti 67,64 Lt žalą gamtai.

* * * * * *

2012-07-12

LR AM Utenos RAAD Ignalinos rajono ir Visagino savivaldybės agentūrų darbuotojai organizavo jungtinį gyvosios gamtos ir saugomų teritorijų patikrinimo reidą.
Pagal turimą informaciją nuo ankstyvo ryto buvo stebimas Aukštaitijos nacionaliniame parke esantis Dringio ežeras (Ignalinos raj.). Pažeidėjų reikėjo laukti ilgai. Tik gerai išsimiegoję jie laivu nuplaukė traukti savo tinklų. Nors darbas buvo atliktas sparčiai, nes pažeidėjai ežere užtruko tik kelias dešimtis minučių, visi jų veiksmai buvo nufilmuoti, o laimikį, atplukdytą į krantą, padėjo suskaičiuoti aplinkos apsaugos inspektoriai.

Rajono gyventojai A.Č ir S.G. už žvejybą turės sumokėti administracines baudas nuo 200 iki 700 litų ir už keturis karšius ir septynis lynus pagautus neteisėtais žvejybos įrankiais atlyginti 465 litų žąlą padarytą gamtai, trys statomi tinklaičiai bus konfiskuoti.

* * * * * *

2012-07-12

11.30 val. Lipšio ežere Debeikių sen. Anykščių r. sulaikyti: Kauno miesto gyventojas T.R. gim. 1970 ir V.CH. gyvenantis Leliūnų k. Debeikių sen. Anykščių r. gimęs 1961 m., neteisėtai žvejoję 2 statomais žvejybiniais tinklais ir 200 kabliukų ūda. Šie piliečiai neteisėtai sugavo 8 karšius, 7 ungurius, 7 ešerius, 3 kuojas, 1 lydeką ir 1 raudę. Pažeidėjams bus skirtos administracinės baudos nuo 200 Lt iki 700 Lt su pažeidimo įrankių konfiskavimu, bei teks atlyginti gamtai padarytą žalą – 1230,33 Lt. Įdomu pastebėti, kad šių piliečių tai ne pirmas bandymas neteisėtais būdais pasigauti žuvies – V.CH. 2007 m. baustas už žvejybą venteriais, o T.R. 2005 m. ir 2006 m. taip pat baustas už mėgėjiškos žūklės taisyklių pažeidimus.

* * * * * *

2012-07-16 Sekmadienio rytas Išnarų ežere

Ankstyvą praėjusio sekmadienio rytą Utenos RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai dirbo prie Išnarų ežero. Vos saulei patekėjus į ežerą gumine pripučiama valtimi  išplaukė vilnietis N. M. ir ėmėsi darbo – reikėjo surinkti iš vakaro pastatytus  50 plūdurėlių. Kadangi įrankių kiekis višijo nustatytą leidžiamą mėgėjiškos žūklės įrankių kiekį vienam žvejui, pažeidėjui surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas ir bus skirta administracinė bauda pagal LR ATPK 87 str. 1 dalį. Už neteisėtai sugautą 1 šamą, 1 karšį, 1 lyną ir 2 ešerius  teks atlyginti gamtai padarytą žalą, kuri yra  304,41 Lt.

Dar nebaigus įforminti minėto pažeidimo, netoliese pareigūnai pastebėjo du piliečius, kurie pradėjo traukti statomus tinklus. Baigus darbą vienas iš pažeidėjų persėdo į kitą valtį, o antras grįžo į krantą. Tačiau atsakomybės išvengti ir jam nepavyko, kadangi pažeidimas buvo fiksuojamas vaizdo įrašu. Aiškinantis pažeidimo padarymo aplinkybes nustatyta, kad dviem statomais tinklais neteisėtai žvejojo vilniečiai V. S. ir O. J. Jų laimikis – neteisėtai sugauti 12 lynų ir 5 karšiai. Pažeidėjams bus skirtos administracinės baudos nuo 200 iki 700 Lt. Gamtai padaryta žala įvertinta 718,76 Lt. kurią reikės atlyginti.

Aplinkos ministerijos informacija