2013-08-01

2013 m. rugpjūčio 1 d. Utenos RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai nuo ankstyvo ryto akylai stebėjo Žverno ežerą (Molėtų r.), kadangi vakare švendrynuose  labai  trumpam laikui buvo pastebėję valtį ir joje du piliečius. Kilo įtarimas, kad gali būti pastatyti tinklai. Apie 8 val. prie ežero atmynė du dviratininkai. Pakrantės brūzgynuose palikę dviračius, susiradę iš vakaro švendrių tankumyne paslėptą valtį, išplaukė į ežerą. Po keleto minučių vėl buvo krante, tik jau su ištrauktu tinklu, kuriame buvo  įkliuvę  1 šamas, 1 lynas ir 6  karšiai. Reikia pažymėti, kad šių žuvų dydis tikrai neįspūdingas – šamas dviejų sprindžių, o kitos žuvys dar perpus mažesnės. Aiškinantis pažeidimo padarymo aplinkybes nustatyta, kad neteisėtą žvejybą vykdė gretimo kaimo gyventojai Č. I. ir R. Z. Jiems surašyti administracinės teisės pažeidimo protokolai, paimta medinė valtis. Už gamtai padarytą žalą šiems piliečiams teks sumokėti 2606,40 Lt. Be to dar bus skirtos ir administracinės baudos nuo 400 iki 1000 Lt.

* * * *

2013-08-05


2013 m. rugpjūčio 5 dieną buvo gautas pranešimas, kad Gludo ežere, Kelmės rajone yra pastatyti žvejybiniai statomieji tinklai.

Netrukus Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai, kartu su Kelmės rajono agentūros pareigūnu bei neetatiniais aplinkos apsaugos inspektoriais atvyko prie ežero. Artėjant vakarui, nuo šalia ežero pakrantės esančios dvarvietės sodybos, pasirodė pilietis, kuris sėdo į medinę valtį ir ėmė darbuotis - traukti ir tikrinti pastatytus žvejybinius tinklus. Pareigūnams sulaukus pažeidėjo krante ir bandant sulaikyti pilietis nepakluso pareigūnų teisėtiems reikalavimams, metė įkalčius šalia sodybos tvoros, šoko per tvorą ir užsidarė sodyboje.

Norint patekti į  privačią sodybos teritoriją buvo pasitelkta Telšių AVPK Kelmės PK pareigūnai. Minėtas pažeidėjas nesirodė ir policijos pareigūnams. Vėliau buvo nustatyta, kad tai Telšių rajono, Pavandenės kaimo gyventojas E.D., kuris draudžiamais įrankiais buvo sugavęs keturiasdešimt lynų, vieną lydeką, tris karosus, dvi raudes, bei vieną ešerį.

Minėtam Telšių rajono Pavandenės kaimo gyventojui bus skirta administracinė bauda pagal administracinės teisės pažeidimo kodekso 87 str. 3 d. nuo 400 iki 1000 litų, taip pat bus konfiskuota medinė valtis, bei teks atlyginti žuvų ištekliams padarytą žalą kuri siekia 9276,93 litus.

* * * *

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai talkinant neetatiniams  aplinkos apsaugos inspektoriams, 2013 m. rugpjūčio 5 d. Kauno mieste, Lampėdžių karjere sulaikė du asmenis, vykdžiusius neteisėtą povandeninę žūklę. Povandeninės žūklės mėgėjai, naudodami savadarbį duriamąjį įrankį ir povandeninį šautuvą,  buvo „sumedžioję“ dvi lydekas 23 ir 30 cm ilgio ir vieną ešerį. Abiems asmenims už neteisėtą povandeninę žūklę Lampėdžių karjere surašyti administracinės teisės pažeidimo protokolai. Asmenims, padariusiems pažeidimą pagal ATPK 87 straipsnio 3 dalį numatyta administracinė bauda nuo 400 iki 1000 litų. Taip pat bus įvertinta žuvų ištekliams padaryta žala, kurią teks atlyginti pažeidėjams.

Aplinkos ministerijos informacija