2013-11-01

Akcijos “Lašiša 2013” metu, lapkričio 1 d. Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai kartu su neetatiniais aplinkos apsaugos inspektoriais pagal gautą informaciją vykdė reidą Švenčioniu r. sav., prie Meros upės. Apie 8 val. ryto buvo sulaikytas Pameronių kaimo gyventojas S. G., kuris prie Meros upės atsinešęs žeberklą ir graibštą žuvims iš vandens išimti stebėjo upe neršti plaukiančias lašišas.

Šį asmenį Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai prieš tai stebėjo dvi paras, kadangi jiems buvo žinoma, jog lašiša toje vietoje yra gaudoma panaudojant elektros srovę. Apžiūrėjus vietą, kurioje buvo sulaikytas brakonierius paaiškėjo, kad žuvis yra gaudoma panaudojant elektros srovę. Meros upėje buvo rasti du elektros laidai, kurių 5 m ilgio galai buvo neizoliuoti, tam kad galimai elektros srovė galėtų užmušti praplaukiančias lašišines žuvis, kurios vėliau iš upės išimamos graibštu arba žeberklu. Rasti elektros laidai po žeme vedė tiesiai iki brakonieriaus namų, kurių ūkinės paskirties patalpose Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai rado keturis statomus tinklus, vieną ežerinę gaudyklę ir 200 gramų lašišinių žuvų ikrų.

Už neteisėtą žvejybą draudžiamais žvejybos įrankiais ir jų laikymą brakonieriui bus skirta administracinė bauda iki 1000 Lt su pažeidimo padarymo įrankių konfiskavimu bei teiks atlyginti apie 200 Lt už žuvų ištekliams padarytą žalą. Kiti įrodymai susiję su žvejyba panaudojant elektros srovę perduoti Švenčionių rajono policijos komisariato pareigūnams, kur bus atliekamas tyrimas dėl baudžiamojo kodekso 272 str. numatytos nusikalstamos veiklos. Pagal šio straipsnio nuostatas „elektrikui“ gresia netgi laisvas apribojimas.

2013-11-06

2013 m. lapkričio 6 d. Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai akcijos “Lašiša – 2013” metu  vykdydami reidą prie Neries ir Žeimenos upių apie 14 valandą gavo informaciją iš žvejų mėgėjų apie neteisėtai pastatytus tinklus Vilniaus rajone Minkelių ežere. Operatyviai šalia minėto ežero buvo organizuota pasala ir po trejeto valandų buvo sulaikyti du Vilniaus rajono gyventojai A. B. ir M. A., kurie minėtame ežere buvo pastatę keturis tinklus, kurių bendras ilgis 360 metrų. Brakonierių laimikis 10 vnt. lynų, už kuriuos teks pakloti 2172 Lt, kiekvienam susimokėti administracines baudas, siekiančias tūkstantį litų bei visam laikui atsisveikinti su tinklais ir valtimi.

Ankstų ketvirtadienio rytą Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai gavę pranešimą, kad prie Vokės upės nerimsta brakonieriai, surengė pasalą ir net kelias valandas stebėjo, kaip organizuojama ir vykdoma neteisėta veika. Stengdamiesi išlikti nesugaunami, brakonieriai pasiskirstė darbus. Vieni gavo užduotį stebi lašišinių žuvų nerštavietes, kiti kelius, o likusieji su spiningais atokiau atsitraukę laukė signalo iš bendrininkų. Tik pasijutę saugūs, brakonieriai atėjo prie nerštaviečių ir kibo į darbą. Deja saugumo jausmas buvo apgaulingas. Netrukus su įkalčiais buvo sulaikyti I. D. ir K. K. Už žvejybą draudžiamoje vietoje abiems surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolai, gresia piniginės baudos nuo 400 Lt iki 1000 Lt ir spiningų konfiskavimas.

2013-11-08

Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento pareigūnai, vykdydami gyvosios gamtos apsaugos kontrolę po darbo ir poilsio dienomis, šiuo metu didelį dėmesį skiria šlakių bei upinių nėgių apsaugai jų migracijos metu.

Š. m. lapkričio 8 d., apie 21.00 val. Tauragės rajono agentūros pareigūnų bei neetatinių inspektorių vykdomo reido metu prie Jūros upės ichtiologinio draustinio žuvitakio (Tauragės m.) buvo sulaikyti du Šilutės rajono ir vienas Tauragės miesto gyventojas, neteisėtai tinkliniu įrankiu – ,,gaudykle”gaudantys upines nėges Jūros upėje. Pažeidėjams gresia baudos nuo 400 Lt iki 1000 Lt, o už neteisėtai sugautas 99 upines nėges teks atlyginti 9676 Lt žuvų ištekliams padarytą žalą.

Tą patį vakarą, 22.00 val. buvo sulaikyti dar du Tauragės miesto gyventojai, kurie žvejojo Jūros upės ichtiologiniame draustinyje šalia žuvitakio Tauragės m. ribose 3 tinkliniais įrankiais – ,,televizoriais”. Abiem asmenims surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai, konfiskuoti draudžiami žvejybos įrankiai.

2013-11-13

Utenos RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai per parą laiko, bendradarbiaudami su Valstybės sienos apsaugos tarnybos Ignalinos rinktinės ir Utenos apskrities vyriausiojo   policijos komisariato pareigūnais, išaiškino du mėgėjų žvejybos taisyklių pažeidimus ir nustatė 3 pažeidėjus.

Pirmu atveju, pasieniečiai vidurnaktį patikrinimui sustabdę automobilį, jame rado gabenamą žuvį. Įtarę, kad ši žuvis gali būti įgyta neteisėtai, pranešė Utenos RAAD GGAI. Atvykę prie Drūkšių ežero, ties Juodinių kaimu,  aplinkosaugininkai rado jų belaukiančius pasieniečius ir  sulaikytus, jiems gerai pažįstamus Turmanto seniūnijos gyventojus I. N. ir A. L. Šie asmenys yra jau ne kartą bausti už neteisėtą žvejybą statomais tinklais. Nors iš pradžių sulaikytieji neigė žvejoję, bet kai pavyko rasti valtį, priremti neginčyjamų įrodymų prisipažino, 4 statomais tinklais sugavę 25 lydekas, 1 lyną ir 1 karšį. Už šį pažeidimą jiems surašyti administracinės teisės pažeidimų protokolai, paimta valtis, bus skirtos administracinės baudos nuo 400 iki 1000 Lt su plaukiojimo priemonės konfiskavimu, o už neteisėtai sugautą žuvį dar bus pateikta ir pretenzija dėl gamtai padarytos žalos atlyginimo, kuri yra 14009,40 Lt.

Tą pačią dieną, kartu su Utenos rajono Daugailių seniūnijos apylinkės inspektoriumi, Utenos RAAD GGAI aplinkosaugininkai, vienoje iš Juknėnų kaime esančių sodybų, surado neteisėtai laikomų tinklinių ne mėgėjų žvejybos įrankių arsenalą – 11 statomų tinklų ir 2 venterius, nepaženklintus nustatyta tvarka plombomis. Sodybos šeimininkė N. M. negalėjo paaiškinti iš kur šie įrankiai ir teigė nežinojusi, kad juos laikyti draudžiama. Minėtai pilietei surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas ir bus skirta bauda pagal LR ATPK 87 str. 2 dalį – nuo 200 iki 700 Lt su šių įrankų konfiskavimu.

2013-11-14

Šių metų lapkričio 14 dieną Alytaus RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai, bendradarbiaudami su Alytaus policijos komisariato pareigūnais, atliko kratą Miroslavo sen., Kaukų kaime esančioje sodyboje. Kratos metu sodyboje rastas didelis kiekis draudžiamų, ne mėgėjų, žvejybos įrankių: 82 ežerinės gaudyklės, 68 tinklai, 3 žeberklai. 9 ežerinės gaudyklės buvo pažymėtos žymekliais, kuriais žymimi verslinės žūklės įrankiai. Atliekamas tolesnis tyrimas.

Už neteisėtą žvejybos įrankių laikymą D.N. surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas ir bus skirta nuo 200 iki 700 Lt administracinė bauda.

2013-11-14

Utenos RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai š. m. lapkričio 14 dienos  ryte Sekluočio ežere (Ignalinos r.) sulaikė šio rajono Kazitiškio seniūnijos gyventojus V. A. K. ir V. A., kurie neteisėtai žvejojo 6 statomais tinklais ir sugavo 2 kg kuojų, 2 kg raudžių ir 0,5 kg ešerių. Šiame ežere pažeidėjai jautėsi gana drąsiai, kadangi prie jo galima patekti tik brendant apie 300 m per pelkę vedančiu taku. Kai surašant administracinio teisės pažeidimo protokolus šiems piliečiams buvo pranešta, kad bus paimama ir valtis, pastarieji šyptelėjo ir paaiškino, kad tai padaryti tikrai bus neįmanoma, nes valtį į šį ežerą per pelkę galima nuplukdyti tik anksti pavasarį, kai labai pakyla vanduo, arba žiemą, kai sušąla ledas. Pareigūnams teko gerai pagalvoti, po to gerą pusvalandį paplūšėti ir valtis buvo pakrauta į priekabą išgabenimui. Be administracinių baudų  už neteisėtai sugautas žuvis pažeidėjams teks atlyginti ir 146,61 Lt gamtai padarytą žalą, bus konfiskuota valtis ir tinklai.

2013-11-15

Š. m. lapkričio 15 d., nuo 18.00 val. bendrą reidą, skirtą žuvų apsaugai, vykdė Šilutės gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos ir Tauragės rajono agentūros aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnai. Jo metu, apie 22.30 val. buvo sulaikyti du Tauragės rajono gyventojai, tinkliniu įrankiu – ,,gaudykle” neteisėtai gaudantys žuvį Jūros upės ichtiologiniame draustinyje prie užtvankos Tauragės mieste. Pažeidėjai buvo pagavę 78 vnt. upinių nėgių. Abiem piliečiams surašyti protokolai ir suskaičiuota 7623,72 Lt aplinkai padaryta žala. Beje, minėti ,,žvejai” jau buvo bausti administracine tvarka prieš pusmetį. Tuomet jiems buvo skirtos administracinės baudos po 1000 Lt bei pateikta pretenzija atlyginti 17984 Lt žuvų ištekliams padarytą žalą.

2013-11-15

Š. m. spalio 15 d. ryte Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Šilutės gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai, vykdydami reidą Minijos upėje ties Sakūčių k. (Šilutės r.), sulaikė tris klaipėdiečius. Nustatyta, kad  šie asmenys vykdė neteisėtą žvejybą statomu 50 m ilgio ir 4,0 m aukščio tinklu, kuriame rasta 1 lašiša, 1 šlakis, 1 starkis ir 1 kuoja. Neteisėta žvejyba buvo vykdoma iš plastikinės valties, kuri vadovaujantis teisės aktų reikalavimais kartu su tinklu bus konfiskuota. Už neteisėtą žvejybą Minijos ichtiologiniame draustinyje pažeidėjams gresia administracinė atsakomybė nuo 400 Lt iki 1000 Lt ir teks atlyginti gamtai padarytą žalą – 14 700 Lt.    

2013-11-18

2013 m. lapkričio 18 d. gavus pranešimą apie statomus tinklus Jurbarko r. Nemuno upėje ties Seredžiumi, Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai, operatyviai sureagavo į gautą informaciją. Nuvykus į nurodytą vietą ir surengus pasalą pareigūnai sulaikė brakonierius, kurie tinklus traukė iš medinės valties.

Paaiškėjo, kad pažeidėjai – Kriūkų kaimo gyventojai V. B. ir Š. S. Nors sulaikyti pažeidėjai pakankamai patyrę (V. B. sulaikomas trečią kartą), tačiau žvejyba draudžiamais tinkliniais įrankiais buvo nesėkminga, nes „užkibo“ tik kelios žuvelės.

Brakonieriams teks sumokėti nuo 400 iki 1000 Lt administracinę baudą ir atlyginti 305,16Lt Lt žuvų ištekliams padarytą žalą už sugautas 3 kuojas, 4 ešerius ir 1 lyną. Iš neteisėtai žvejojusių asmenų paimta medinė valtis ir 2 statomi tinklai iš valo.

2013-11-22

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai su neetatiniais aplinkos apsaugos inspektoriais ir Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato nusikaltimų tyrimo valdybos ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus tyrėjais nustatė neteisėtą prekybos ne mėgėjų žvejybos įrankiais – statomais tinklais iš valo, atvejį.

Pagal gautą informaciją, kad žūklės reikmenų parduotuvėje „Inkaras“, esančioje Kauno mieste, Vilijampolės mikrorajone, Raudondvario pl. 117A galimai neteisėtai prekiaujama ne mėgėjų žvejybos įrankiais, pareigūnai organizavo reidą. Vieni pareigūnai stebėjo parduotuvę, kiti nurodytu telefono numeriu susisiekė su pardavėju ir susitarė dėl statomų tinklų pirkimo. Po skambučio pastebėta, kad iš parduotuvės išėjęs asmuo sėdo į automobilį ir pajudėjo link susitartos susitikimo vietos. Pilietis R.M. pirkėjais apsimetusiems pareigūnams pasiūlė įsigyti penkis statomus tinklus iš valo ir buvo sulaikytas.

Surašant administracinės teisės pažeidimo protokolą pasitvirtino informacija, kad tai tas pats asmuo, išėjęs iš parduotuvės ir dirbantis šioje parduotuvėje pardavėju.

Už neteisėtą prekybą ne mėgėjų žvejybos įrankiais, statomais tinklais iš valo, pažeidėjas R.M. bus patrauktas administracinėn atsakomybėn pagal Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekso 87 straipsnio 2 dalį, kuri užtraukia baudą nuo dviejų šimtų iki septynių šimtų litų su šių įrankių ir priemonių konfiskavimu. Ne mėgėjų žvejybos įrankius Lietuvos Respublikos teisės aktai draudžia naudoti, gaminti, realizuoti, įsigyti ar laikyti neturint tam Leidimo.

2013-11-22

Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių 10.7 punkte rašoma, kad prekyba mėgėjų žvejybos būdu sužvejotomis žuvimis ir iš jų pagamintais produktais yra draudžiama veikla. Šio, mėgėjų žvejybą reglamentuojančio, teisės akto reikalavimo nežinojusi pil. B.L. prekiavo lydekomis, kurias, kaip pati teigė, sugavo meškere Vištyčio ežere, Vilkaviškio rajone.

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai gavę skundą, jog viename iš Kaune esančių daugiabučių prekiaujama galimai neteisėtai sugautomis lydekomis, nuvyko į vietą ir nustatė, kad skunde išdėstyta informacija iš dalies pasitvirtino. Pil. B.L. pardavime turėjo 4 lydekas, kurios po žvejybos buvo įdėtos į šaldiklį. Kada žuvys buvo sugautos – nenustatyta. Savo pasiaiškinime teigė, kad po kurio laiko nusprendė lydekas parduoti, o mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklėmis nepasidomėjo.

Atsakomybė už šį pažeidimą numatyta Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekso 87 straipsnio 3 dalyje, kuri užtraukia baudą nuo 400 iki 1000 Lt.

Aplinkos ministerijos informacija