2014-04-24

Ignalinos rajono agentūros darbuotojai, vykdydami akciją "Tinklai" ir turėdami informaciją apie galimai neteisėtą žvejybą iš Ūsių ežero ištekančiame upelyje, surengė pasalą ir 2014-04-24 6.30 val. prie Antaprūdės kaimo (Linkmenų sen.) sulaikė tos pačios seniūnijos Pusvarsnėlių kaimo gyventoją A.J., kuris šiame upelyje žvejojo ungurine gaudykle. Sulaikymo metu gaudyklė buvo tusčia, todėl žalos gamtai nespėta padaryti, tačiau minėtam piliečiui pagal LR ATPK 87 str. 3 d. bus skirta nuo 400 lt iki 1000 lt administracinė bauda su pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimu. 2014-04-12 gavę pranešimą iš Ignalinos rajono policijos komisariato pareigūnų, kad Palūšės kaime sulaikytas neblaivus to paties kaimo pilietis A.Ž., kuris su savimi kuprinėje turi du statomuosius tinklaičius, ir nuvykę į vietą aplinkos apsaugos pareigūnai užfiksavo, kad minėtas pilietis - aplinkosaugininkams gerai žinomas 8 kartus baustas pilietis. Jam skirta 700 lt bauda už neteisėtą žvejybos įrankių įsigijimą ir laikymą bei konfiskuoti tinklaičiai (LR ATPK 87 str. 2 d.).

2014-04-24

Šių metų balandžio 24 d. gauta informacija, kad Biržų mieste pilietis R.G su kitu nenustatytu asmeniu į ežerą išplaukė statyti tinklų. Tą vakarą brakonierių nepavyko sulaikyti, todėl buvo nutarta jų palaukti prie ežero, kada išlips su laimikiu.  Sužinojus vietą, iš kurios išplaukė brakonieriai, buvo įrengtas vietos stebėjimas, pasinaudota video kameromis, kurios veikia per atstumą, o vaizdas yra įrašomas į kompiuterio laikmeną.

Galbūt kažką nujausdami, naktį brakonieriai taip ir nepasirodė. Pažeidėjai ėmėsi visų atsargumo priemonių. Kad nebūtų sulaikyti, anksti ryte pilietį R.G bendras paleido visai kitoje vietoje, nei buvo pastatytos video kameros. Pareigūno pergudrauti nepavyko. Dirbdamas pasaloje, pareigūnas niekada nebūna vienas. Tik paleistas iš vandens, už kelių šimtų metrų, buvo sulaikytas pilietis R.G., nešinas 2 šlapiais statomais tinklais, kuriuose spurdėjo 3 lynai ir 2 lydekos. Deja, asmuo, talkinęs brakonieriui, šį kartą nebuvo nustatytas.

Žuvys minėtam piliečiui, kuriam žvejyba, panašu, jau tapo nelegaliu pragyvenimo šaltiniu, kainuos brangiai: bus paskirta administracinė bauda nuo 400 iki 1000 litų, taip pat paskaičiuota žala gamtai, kuri sudaro 1745 Lt. Šį pažeidimą pilietis R.G padarė pakartotinai, nepraėjus 1 metams. Praeitais metais piliečiui už tokį patį pažeidimą buvo paskirta 1000 litų bauda ir paskaičiuota 6613 litų žala gamtai.

2014-04-29

Šių metų balandžio 29 d. Marijampolės RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcija pasitelkusi į pagalbą neetatinius aplinkos apsaugos inspektorius, organizavo reidą neršiantiems karšiams apsaugoti. Antanavo HE tvenkinyje ties Gavaltuvos kaimu nustatytas vienas šiurkštus žvejybos pažeidimas, kuomet trys asmenys žvejojo statomu tinklu. Minėti asmenys jau buvo sugavę 4 karšius ir 2 lynus. Už šias sugautas žuvis brakonieriai turės atlyginti 1300 litų žuvų ištekliams padarytą žalą bei sumokėti paskirtas nuo 400 iki 1000 litų administracines baudas.

2014-04-30

Balandžio 27 d.  Kertuojų ežere vilnietis S. G. plaukiojo valtimi su 20 AJ varikliu. Šiame ežere motorinėmis plaukiojimo priemonėmis plaukioti yra draudžiama. Jam  grėstų  administracinė bauda nuo 300 iki 600 Lt. Tačiau... Šis pilietis tokį pat pažeidimą metų bėgyje padarė antrą kartą, todėl jam bus taikoma ženkliai griežtesnė sankcija, numatyta LR ATPK 56² str. 9 dalyje, t. y. piniginė bauda nuo 800 iki 2000 Lt.

Tą pačią dieną šiame ežere, irgi iš Vilniaus atvykęs pilietis O. Ž, žvejojo neturėdamas galiojančio Mėgėjų žvejybos leidimo. Žuvų sugavęs nebuvo, todėl jam bus skirta tik administracinė bauda pagal LR ATPK 87 str. 1 dalį.

Be to GGAI pareigūnai šiomis dienomis patikrino dar ir 30 žvejų mėgėjų. Ypatingas dėmesys buvo skiriamas sugautų žuvų leistino dydžio kontrolei, įrankių skaičiui, teisės žvejoti tvarkai ir nustatytų  plaukiojimo sąlygų vykdymui. Malonu, kad iš šio žvejų skaičiaus nustatyti tik 2 minėti pažeidėjai.

2014-05-03

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Jonavos rajono agentūros pareigūnai vykdydami akciją „Karšis 2014“ 2014 metų gegužės 3 d. suorganizavo reidą išeiginę dieną. 10 val. 30 min. Beržų tvenkinyje pastebėta plaukianti valtis, kurios irkluotojai įtartinai lenkėsi prie vandens. Atplaukus valčiai į krantą prie  irkluotojų prisistatė valstybinės aplinkos apsaugos inspektorius su dviem neetatiniais aplinkos apsaugos inspektoriais. Apžiūrėję valtį, jos pastatymo vietoje vandenyje, plastikiniame maišelyje, rastas statomas tinklas su karšiu ir 25 kuojomis. Kitas tinklas buvo paliktas vandens telkinyje.

Žvejojo du Šilų kaimo gyventojai. Jie paaiškino, kad norėjo išsivirti žuvienės. Dėl mėgėjiškos žūklės pažeidimo pradėta Administracinės teisės pažeidimo byla. Paimta du statomi tinklai ir guminė valtis su irklais.

2014-05-05

Informacija, apie Kavarsko tvenkinyje pastatytą tinklą, Utenos RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnus pasiekė šeštadienį. Nuvykus į nurodytą vietą ir apžiūrėjus šio vandens telkinio pakrantės atkarpą, rastas ir minėtas neteisėtas žvejybos įrankis, kurio vienas galas buvo pririštas prie pakrantėje esančio medžio. Pagal šį požymį galima buvo spręsti, kad didelė tikimybė, jog pažeidėjai tinklą trauks atėję pakrante, nenaudodami valties. Beliko tik jų sulaukti. Tačiau prie tinklo nei šeštadienio vakarą, nei naktį, nei rytą niekas nesirodė. Budėjusius kolegas beveik po paros teko pakeisti kitiems, bet ir sekmadienio vakarą norinčių patikrinti tinklą neatsirado. Ir tik apie 3 val. nakties švytuodami prožektoriumi, garsiai kalbėdami, drąsiai prie tinklo pakrante atėjo du piliečiai. Čia jie ir buvo sulaikyti. Nustatyta, kad tai šalia esančio Bebrūnų kaimo (Anykščių r.) gyventojai A. G. ir  A. Š., kurie statomu tinklu neteisėtai sugavo 7 karšius, 1 lyną, 1 meknę, 1 kg karosų ir 1,5 kg raudžių. Už šį pažeidimą jiems gresia administracinės baudos nuo 400 iki 1000 Lt, o už neteisėtai sugautas žuvis dar teks sumokėti 2045,63 Lt.



Aplinkos ministerijos informacija