Sliekai

Šis masalas yra plačiausiai paplitęs tarp žvejų. Tikima, kad negalima gaudyti žuvies ant šviežiai iškasto slieko, nors žuvis mielai kimba ir ant šviežio. Laikyti sliekus reikia kurmių išraustoje žemėje. Yra kas sliekus laiko ir nupjautoje žolėje – toks laikymas prailgina slieko gyvenimą ir suteikia kvapo, pritraukiančio žuvį.

Musės lervos

Tai baltos, pilkos arba rausvos spalvos mėsinės musės lėliukės. Geriausiai lervas šerti varške. Maitinamos varške lervos būna baltos, švarios ir storos. Lerva ant kabliuko kabinama už galvos galo. Lervas taip pat galima pripūsti oro – tai reikalinga tuomet, kai būtina žvejoti vandens paviršiuje. Norint atkreipti žuvies dėmesį, lervas galima kvėpinti aromatizatoriais.

Uodo trūklio lervos

Uodo trūklio lervos vystosi pelkėtuose vandens telkiniuose. Tai sunkiai žvejų gaunamas žuvų delikatesas: šias lervas reikia semti iš vandens telkinio dugno ir tuomet nuplauti per sietelį. Lervų trūkumas – jos labai smulkios, todėl kabinti reikia visą gniužulą. Laikyti šias lervas reikia šlapioje kempinėje paskirstant plonu sluoksniu. Taip jaukas išgyvens dvi dienas. Prieš žvejybą lervos džiovinamos ir tokiu būdu tampa elastingesnės.

Uodai

Šie įkyrūs sutvėrimai gali puikiai tarnauti kaip masalas. Uodas yra skanėstas daugeliui žuvų. Ant smulkaus kabliuko užkabinkite keletą uodų.

Apsiuvos

Šių lervų galima rasti šaltuose pratekančiuose vandenyse ir upeliuose. Lervos gyvena nameliuose iš įvairių augalų ir smiltelių. Manoma, kad pagal drugelių lervas galima spręsti ir apie vandens kokybę. Renkamos šios lervos iš vandens telkinio dugno ir laikomos vandens stiklainyje keletą parų. Vandenį būtina periodiškai pakeisti. Ant drugelių lervų gerai kimba karšiai, kuojos, ešeriai, šapalai ir kitos žuvys.

Kinivarpos

Kinivarpų lervos yra šviesiai geltono atspalvio ir turi tamsios spalvos galvą. Kinivarpas lengvai rasite senų medžių ir kelmų žievėje. Kinivarpų ilgis siekia apie 2 cm. Laikyti kinivarpas reikėtų geležinėje taroje, į kurią pripilti medžio drožlių. Kabinamos ant kabliuko kinivarpos už galvos. Ant kinivarpų pavasarį gerai kimba kuojos, karpiai, karosai.

Žiogai

Šis masalas puikiai tinka žvejojant palaidine arba museline meškere. Mėgstamiausia žiogų vieta – aukštos žolės pieva. Geriausiai žiogus gaudyti anksti ryte, kai jie patys išlenda pasišildyti saulutėje ir išsidžiovinti. Laikyti žiogus reikia stiklainyje, iš karto nutraukus galines kojas.

Vienadieniai drugeliai

Šio drugio kūnas pilkšvos spalvos, jis turi ūselius ant uodegos ir galvos. Drugelių lervas reikia semti iš vandens telkinio dugno.

Drugys ankstyvė

Tai labai maži vabzdžiai – siekiantys apie 20 mm. Jie gyvena tekančio vandens dugne tarp akmenų. Laikyti šiuos drugius reikia šlapiame audinyje medinėje taroje. Ankstyvės drugys turi nedidelį kūną, du bespalvius sparnus, išsidėsčiusius ant nugaros, ir stambią galvą su ūseliais. Ant ankstyvės puikiai kimba šapalai.

Kambarinės musės

Šiuos vabzdžius rasite visur, o gaudyti galima įvairiausiais būdais. Ant musių kimba kuojos, šapalai.

Akliai

Vabzdžiai, primenantys dideles muses. Jos veisiasi daugiausiai pievose, kur ganosi karvių bandos. Neretai akliai sutenkami ir prie vandens telkinių – tai geras jaukas aukšlėms, raudėms, kuojoms.

Vikšrai ir drugeliai

Vikšrus galima rinkti ant bet kurių augalų, krūmų, medžių ir kt. Vikšrais lengvai suviliojami karpinių šeimos žuvys. Vikšrus galima laikyti stiklainyje, kuriame pripjaustyta kopūstų bei kitų žalumynų.

Skruzdės

Jaukui geriausiai tinka stambios rudosios skruzdėlės. Ant kabliuko reikėtų kabinti po keletą vienetų. Tai skanėstas kuojoms, šapalams gaudomiems vandens paviršiuje.

Grambuolys

Stambų vabalą atpažinsite iš jo rudų sparnų ir pilvoto kūno. Vabalai suaktyvėja gegužės pradžioje – birželio pradžioje. Grambuolys tinka ir paviršinei, ir dugninei žūklei. Vabalus geriausiai rinkti anksti ryte arba vakare, juos rasite ant beržų ir kitų augalų šalia vandens telkinių. Laikyti grambuolius reikia atviroje talpoje, į kurią pridėta žalumynų.

Kurkliai

Šie vabalai siekia iki 5 cm. Ant kūno yra antsparniai. Dienos metu jie slepiasi urvuose, o naktį išlenda į paviršių. Rinkti kurklius geriausiai daržuose, o laikyti stiklainyje, pripiltame žemių. Ant kabliuko galima kabinti vieną arba keletą kurklių.

Buožgalviai

Varlytės lėliukės veisiasi didelėse balose, sekliuose ežeruose ir tvenkiniuose. Buožgalviai naudojami kaip jaukas ant dugninės meškerės gaudant šamus, vėgėles, ungurius, ūsorius ir šapalus.

Dėlės

Mažas dėles mielai kerta ešeriai. Dėlių galima rasti po vandeniu ant ežero augalų, taip pat akmenų.

Smulkios žuvelės

Smulkmė naudojama gaudant stambią žuvį tiek plūdinėmis, tiek ir dugninėmis meškerėmis. Kaip jaukas yra naudojamos kuojos, gružliai, karosai, aukšlės.

Šliužai

Tai panašūs į kirminus žemės moliuskai. Jų galima aptikti daržuose ir soduose, dieną jie slepiasi po šlapiomis lentomis ir panašiose slėptuvėse, naktį iššliaužia į paviršių. Geriausiai šliužus rinkti naktį su žibintuvėliu ir laikyti juos drėgnose samanose.