Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai 2014 m. rugpjūčio 22 d. vykdydami reidą Kauno rajone išaiškino neeilinį pažeidimą.

Kauno rajone esančiame Zapyškio karjere, du piliečiai gaudė vėžius naudodami per didelį bučiukų ir samtelių vėžiams gaudyti  skaičių. Sulaikymo metu pažeidėjai naudojo 4 vnt. bučių, 10 vnt. samtelių vėžiams gaudyti. Žvejų laimikis buvo įspūdingas, vienos žvejybos metu sugavo 305 vienetus siauražnyplių vėžių. Nors vadovaujantis Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklėmis vienas žvejas gali naudoti ne daugiau kaip 5 vienetus samtelių ar bučiukų vėžiams gaudyti ir  sugauti iki 50 vienetų siauražnyplių ar plačiažnyplių vėžių.

Vėžių žūklė abiems žvejams atsieis nepigiai. Už šį pažeidimą gresia administracinė bauda iki 200 litų, taip pat reikės atlyginti gamtai padarytą žalą, kuri siekia daugiau kaip 6000 litų.

* * * * *

Kauno RAAD GGAI pareigūnai naktinio reido metu, Kauno mariose, naudodami specialią stebėjimo įrangą, vienoje iš salų pastebėjo šilto oro srovę kylančią į viršų. Šis netipinis reiškinys sukėlė įtarimus, kad saloje tarp nendrių kūrenamas laužas, nors liepsnos ir nesimatė. Pasinaudoją palankia vėjo kryptimi, išjungę laivo variklį aplinkosaugininkai nepastebėti prisiartino prie įtartinos salos ir neapsiriko, saloje matėsi du žmonės, vienas iš jų kažką traukė iš vandens ir nešė į salos gilumą.

Brakonieriai buvo užklupti visiškai netikėtai, bet metę savo valtį, tinklus ir laimikį, visgi tamsoje suspėjo pasislėpti salos nendrynuose ir tikriausiai tik tada suprato, kad jų slėptuvė tapo jų spąstais, iš salos nebuvo įmanoma pasprukti netgi tamsoje, aplink marios.

Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai padedami neetatinio aplinkos apsaugos inspektoriaus, dvi valandas laikė apsupę salą, kol šlapi ir sušalę „bėgliai“ patys išlindo iš savo slėptuvės. Paaiškėjo, kad tai gretimo miestelio, esančio už 20 kilometrų gyventojai, jie gana atvirai pasipasakojo apie savo „žvejybos“ nuotykius.

Pasirodo žvejybos vietą jie pasiekia viešuoju transportu, marių pakrantėje turi paslėpę valtį, kuria naudojasi ir kiti „pažvejoti“ sumanę piliečiai, saloje slepia ir žvejybos įrankius „statomus tinklus“. Į salą atvyksta temstant, vienas iš jų meta tinklus, antras iš salos stebi aplinką, po pusiaunakčio tinklus ištraukia, saloje išima iš jų laimikį, o įrankius vėl paslepia  saloje, ryte tuo pačiu keliu grįžta namo. Tik ši naktis baigėsi kitaip, už žvejybą ne mėgėjų žvejybos įrankiais teks sumokėti baudą nuo 400 Lt iki 1000 Lt, atlyginti padarytą žalą aplinkai už sugautas žuvis, o „bendro naudojimo“ valtis bus konfiskuota.

* * * * *

Š.m. liepos 28 d. apie 20.30 val. Tauragės rajono agentūros aplinkos apsaugos pareigūnai, dalyvaujant neetatiniams aplinkos apsaugos inspektoriams bei Skaudvilės policijos nuovados pareigūnams, Ančios upėje prie Skaudvilės užtvankos sulaikė tris piliečius, kurie neteisėtai statomu tinklu gaudė žuvį. Turėjo pagavę vieną lydeką bei du plakius, žvejybai naudojo pripučiamą guminę valtį. Pažeidėjams skirtos administracinės baudos po 600 Lt, be to teks atlyginti gyvūnijai padarytą 558 Lt žalą. Konfiskuota valtis, irklai, tinklas bei sugauta žuvis.

* * * * *

Plungės rajone sulaikytas vyras, žvejojęs tinklu. Apie įtartina žveją, Varkalių kaime, prie privataus telkinio, policijai pranešė gyventojai. Nuvykę pareigūnai, vyrą rado jau automobilyje. Patikrinę mašiną, pareigūnai bagažinėje rado šlapią, 14 metrų tinklą. Vyras prisipažino, kad tinklu žvejojo privačiame tvenkinyje, tik žvejyba nebuvo sėkminga. Žuvies vyras išties neturėjo. Apie įvyki buvo pranešta Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Plungės rajono agentūrai.  V.K. (1949m.) surašytas protokolas ir pagal ATPK 87 str. 3 d. skirta 400 Lt bauda ir konfiskuotas tinklas.

* * * * *

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Pakruojo rajono agentūros pareigūnai vykdė gyvosios gamtos apsaugos kontrole Pakruojo rajone. Žeimelio seniūnijoje Baltausių tvenkinyje tikrinant mėgėjišką žūklę tvenkinio šiaurės – vakarinėje dalyje ant kelio esančio šalia Baltausių tvenkinio pastebėtas įtartinas vyriškis, stumiantis dviratį. Privažiavus arčiau pastebėta, kad ant dviračio pakabintas maišas. Paklausus, kas maiše, vyras paaiškino, kad nieko gero. Pareikalavus parodyti kas maišo viduje, vyras visai sutriko. Drebančiomis rankomis atrišus maišą paaiškėjo, kad ten šlapias tinklas, o jame du lynai. Pilietis išsyk ėmė teisintis, jog žvejojęs giminaičio prūde. Pareigūnams patikinus, kad aplinkui jokio prūdo nėra ir negali būti, pilietis prabilo, kad norėdamas šviežios žuvies Baltausių tvenkinyje, nuoseklesnėje vietoje, su pririšta virve prasitempė tinklą. Piliečiui G.G., už žvejybą draudžiamais žvejybos įrankiais, surašytas administracinis teisės pažeidimo protokolas. Pagal ATPK 87 str.3d. vyrui gresia bauda nuo 400 iki 1000 Lt. Be to teks atlyginti padaryta žalą gamtai - 436,4 Lt.

* * * * *

Š. m. rugpjūčio 21 d. Utenos RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai reido metu Ignalinos rajone už neteisėtą žvejybą statomais tinklais sulaikė net 4 asmenis.

Apie 11 valandą Linkmeno ežere pareigūnai pastebėjo irkline valtimi plaukiančius du piliečius. Netrukus pastarieji pradėjo traukti pastatytus tinklus. Visus šiuos veiksmus aplinkosaugininkai  užfiksavo vaizdo įrašu. Kai tik pažeidėjai pamatė artėjančią pareigūnų valtį, metė ištrauktus tinklus į vandenį ir pareiškė, kad nieko nedarė ir apie neteisėtą žvejybą net girdėti nenori. Įkalčių atsikratyti nepavyko – tinklai su laimikiu buvo rasti ir ištraukti. Aiškinantis pažeidimo padarymo aplinkybes nustatyta, kad uteniškis R. Š. bei pilietis V. L. iš Ignalinos rajono, 3 statomais tinklais neteisėtai sugavo 13 lynų ir 7 karšius. Jiems surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolai, paimta valtis ir tinklai. Be administracinių baudų jiems teks atlyginti ir gamtai padarytą žalą, kuri yra beveik puspenkto tūkstančio litų.

Nepraėjus ir pilnai valandai, prie šalia esančio Asėko ežero, aplinkosaugininkams įtarimą sukėlė du piliečiai, kurie atvykę automobiliu ilgai vaikščiojo pakrante lyg kažko ieškodami. Po kurio laiko sėdę į nendryne paslėptą valtį išplaukė į ežerą ir pradėjo traukti iš vakaro pastatytus tinklus. O jų buvo pastatę ne tiek ir mažai – 6. Pamatę aplinkosaugininkų valtį, kaip ir anksčiau Linkmeno ežere sulaikyti pažeidėjai, metė maišus su tinklais ir juose esančia žuvimi į vandenį. Ir šiems asmenims paslėpti įkalčių nepavyko. Nustatyta, kad į tinklus buvo pakliuvę 35 lynai, 0,2 kg raudžių ir 0,1 kg ešerių. Uteniškiams E. T. ir M. T. surašyti administracinės teisės pažeidimo protokolai, paimta valtis ir tinklai. Jiems teks susimokėti administracines baudas ir atlyginti gamtai padarytą žalą, kuri yra 7646,81 Lt.

Reikia pažymėti, kad visi keturi pažeidėjai GGAI pareigūnams yra gerai žinomi, kadangi už neteisėtą žvejybą statomais tinklais sulaikomi jau ne pirmą kartą, o tėvas su sūnumi E. T. ir M. T. už tokį pat pažeidimą šiame ežere buvo sulaikyti š. m. birželio 8 d. Ir tada buvo skirtos administracinės baudos, pateikta pretenzija dėl žalos aplinkai, konfiskuota valtis ir tinklai. Gaila, tačiau išvadų šie asmenys nepadarė.  Keista ir tai, kad jų pasirinkti ežerai vasarą yra gausiai lankomi poilsiautojų ir vandens turizmo mėgėjų, nes per juos eina vandens turizmo trasos. Tačiau į tai šie asmenys tiesiog nekreipia dėmesio ir įžūliai, viduryje dienos dirba savo juodą darbą…

* * * * *

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Utenos regiono aplinkos apsaugos departamento Zarasų rajono agentūros pareigūnai reido metu Laukesos ežero pakrantėje, Zarasų rajone, aptiko brakonieriaus įrengtą „stovyklavietę“. Buvo matyti žymės, kad tarp medžių perrenkami tinklai, kūrenamas laužas, taip pat rasti krūmuose paslėpti 2 tinklai. Buvo nuspręsta sulaukti šeimininko.

2014 m rugpjūčio 21 d. apie 19 val. minėtoje vietoje pasirodė pilietis. Susikūręs laužą, kol perrinko tinklus, išsikepė lauže bulvių. Tačiau vakarieniauti ruošėsi vėliau, nes pritemus, apie 21 val. išplaukė valtimi į ežerą. Nuplaukęs prie salų pastatė 3 žvejybinius tinklus. Visus veiksmus stebėję pareigūnai „poilsiautoją“ pasitiko krante, pasirodo tai buvo pareigūnams jau gerai žinomas G.S.

Už neteisėtą žvejybą pažeidėjui bus skirta administracinė bauda nuo 400 iki 1000 litų, bei konfiskuoti tinklai ir valtis.



Aplinkos ministerijos informacija