2014-09-03

2014 m. rugsėjo 3 d. bendruoju pagalbos telefonu 112, buvo gautas pranešimas apie Kauno mariose stovinčius tinklus. Tinklus pastebėjo žvejas mėgėjas. Apie įvykį buvo informuoti Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos inspektoriai. Nuvykus į pranešime minimą vietą, aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnai surengė pasalą.

Pareigūnai dar kartą įsitikino - kantrus laukimas duoda rezultatų. Apie 22 val. 30 min. buvo pastebėti du įtartini asmenys, iš kurių vienas atsistūmęs nuo kranto yrėsi gumine valtimi ir tikrino Kauno mariose stovinčius tinklus, o kitas likęs krante stebėjo aplinką. Sulaikymo metu krante budinčiam bendrininkui pasisekė – jam pavyko pasprukti, o kitas buvo sulaikytas. Kaip vėliau paaiškėjo sulaikytas pažeidėjas yra savo srities profesionalas, anksčiau dirbęs vienoje iš verslinę žūklę vykdžiusių įmonių Kauno mariose. Sulaikytasis naudojo 3 statomus tinklus, kuriais buvo sugautas nemenkas laimikis: 21 karšis, 1 karpis ir 4 sterkai. Už šį pažeidimą gresia administracinė bauda nuo 400 iki 1000 Lt. Taip pat pažeidėjas privalės atlyginti gamtai padarytą žalą, kuri siekia 7000 Lt. Taip pat iš pažeidėjo bus konfiskuota guminė valtis, du irklai bei visi žvejybos metu naudoti nemėgėjiškos žvejybos įrankiai.

2014-09-05

Tik prasidėjus akcijai „Lašiša-2014“, kuri skirta lašišinių žuvų apsaugai, nuo neteisėtos žvejybos, jų migracijos keliuose ir nerštavietėse, šių metų rugsėjo 4 d. vakare nustatyti du šiukštūs žvejybos pažeidimai, kuomet buvo žvejojama statomais žvejybiniais tinklais. Pažeidimus išaiškino Marijampolės RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcija.

Abu pažeidimai nustatyti valandos bėgyje, t. y. tarp 19-20 val. ties Kriūkų gyvenviete Šakių r. sav. esančiose Nemuno upės senvagėse. Sučiupti  du niekur nedirbantys pažeidėjai dar nespėjo padaryti gamtai žalos kadangi sulaikyti, tik pradėjus savo neteisėtą „žvejybą“.  Iš abiejų „žvejų“ bus konfiskuoti 2 statomi žvejybiniai tinklai ir paskirtos administracinės baudos nuo 400 iki 1000 litų.

2014-09-10

Panevėžio RAAD GGAI pareigūnai gavo informaciją iš žvejo, kad  Dviragio ežere (Rokiškio raj.), žvejodamas spiningu, užkabino tinklą. Buvo pasitelkti neetatiniai aplinkos apsaugos inspektoriai, prie kurių vėliau prisijungė ir Panevėžio RAAD GGAI vedėjo pavaduotojas G.Baikauskas. Paaiškėjo, kad Rokiškio rajono, Kamajų seniūnijos Salų kaimo gyventojos A. M. (gim. 1974 m.) ir A. A. (gim. 1975 m.), plaukdamos irkline plastikine valtimi, Dviragio ežere ties Salų kaimu neteisėtai žvejojo draudžiamais-nemėgėjiškos žvejybos įrankiais, keturiais statomais tinklais, pagamintais iš valo 1,5m. x 75m.

Gavę nuo kranto vienos moters sugyventinio telefoninį pranešimą ir pastebėję, kad yra sekamos, ežero viduryje ėmė iš valties mesti tinklus su žuvimi, tačiau greit buvo sulaikytos ir tinklai surasti ir ištraukti į krantą.

Abi kartu neteisėtai sužvejojo 12 starkių, 5 karosus, 23 plakius, 8 karšius, 2 vėžius, 2 pūgžlius, 7 ešerius ir vieną lyną.

Už neteisėtą žūklę, naudojant draudžiamus nemėgėjiškos žūklės įrankius, pilietėms gresia administracinės baudos nuo 400 iki 1000 Lt, ir teks atlyginti 7353 Lt vandens gyvūnijai padarytą žalą, bei bus konfiskuoti tinklai ir irklinė valtis.


2014-09-20

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai 2014 m. rugsėjo 20 d. gavo telefoninį pranešimą, jog Vilniaus mieste netoli Belmonto poilsio ir pramogų centro tekančioje Vilnelės upėje vykdoma neteisėta žvejyba. Aplinkos apsaugos pareigūnai nuvykę į minėtą vietą sulaikė pilietį E. K., kuris neteisėtos žvejybos metu buvo sugavęs 1 šlakį (16 cm ilgio), 1 margąjį upėtakį (16,5 cm ilgio), 1 ešerį (15 cm ilgio) ir 1 kiršlį (29 cm ilgio). Pažeidėjas žvejojo plūdine meškere naudodamas natūralios kilmės masalą – slieką, neturėdamas žvejo mėgėjo kortelės. Už Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių 11.2 p., 11.5 p. ir Lietuvos Respublikos aplinkos ministro 2012 m. gruodžio 31 d. įsakymo Nr. D1-1128 tvarko aprašo 16 p. 1 priedo pažeidimus E. K. surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas pagal Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimo kodekso 87 str. 3 d. ir 87 str. 6 d. Pažeidėjui gali būti skirta bauda nuo 800 iki 2000 litų su pažeidimo padarymo įrankių konfiskavimu.

Taip pat pažeidėjui reikės atlyginti žuvų ištekliams padarytą žalą – daugiau kaip tris tūkstančius litų.

2014-09-21

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Utenos regiono aplinkos apsaugos departamento Ignalinos rajono agentūros pareigūnai rugsėjo 4 d. vakare sulaikė vilnietį žveją A.N. vykdantį povandeninę žūklę Lūšių ežere, kuriame povandeninė žūklė yra draudžiama. Už neteisėtą žvejybą piliečiui paskirta sankcija numatyta LR ATPK 87 str. 3 dalyje, tai - 400 administracinė bauda. O už neteisėtai sugautą žuvį (dvi lydekas  ir vieną 200 g. sveriantį ešerį) žuvų ištekliams padaryta žala įvertinta 1097 Lt. Konfiskuoti žvejybos įrankiai bei priemonės.

Rugsėjo 21 d Ignalinos rajono agentūros pareigūnai nutarė nuo ankstaus ryto patikrinti žvejus žvejojančius Tverečiaus ežere. Nors ežeras yra pasienio riboje netoli užkardos ir matomas pasienio pareigūnų atliktas patikrinimas parodė, kad žvejų linkusių pažeisti Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisykles tai negąsdina. Patikrinus šešis ežere žvejojusius žvejus, trims teko surašyti administracinės teisės pažeidimo protokolus. Du Vilniaus miesto gyventojai G.S. ir A.Z. žvejojo plūdurais, kurių iš viso buvo pastatę 20 vnt. Mėgėjų žvejybos taisyklių 6 p.. nurodoma, kad vienu metu žvejyboje vienas žvejys gali naudoti ne daugiau kaip 4 mėgėjų žvejybos įrankius, o kabliukų skaičius neturi viršyti 6 vnt., be to, šių taisyklių 10.1 p. pažymima, kad jeigu žvejybos metu du ir daugiau kartų viršijamas leidžiamas naudoti žvejybos įrankių ar kabliukų skaičius, toks pažeidimas traktuojamas kaip žvejyba draudžiamu būdu ir už tai gresia sankcijos, numatytos LR ATPK 87 str. 3 dalyje, tai bauda nuo 400 iki 1000 Lt su pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimu. Vilniečiai neteisėtos žvejybos pasekmių neišvengė, o už neteisėtai sugautą žuvį (šešis šamus ir vieną ungurį) teks atlyginti žuvų ištekliams padarytą žalą, įvertintą 7637 Lt. Konfiskuota medinė irklinė valtis bei žvejybos įrankiai.
Kitas, vietos gyventojas, žvejojo 5 plūdurais. Už šį pažeidimą pil. A.Z. gresia sankcijos numatytos LR ATPK  87 str. 1 dalyje Kadangi laimikio sugauti nepavyko, žala žuvų ištekliams nepadaryta.

Taip pat norime priminti, kad žvejui vienos žvejybos metu leidžiama sugauti 1 šamą ne mažesnį nei 75 cm.



Aplinkos ministerijos informacija