Patvirtintoje žuvų įveisimo programoje numatyta pagausinti žuvų išteklius daugiau kaip 200 vandens telkinių. Įgyvendinant „Žvejybos rojaus“ projektą Zarasų ir Molėtų savivaldybių ežerai įžuvinami gausiau nei kiti vandens telkiniai.

Iki šiol valstybinių vandens telkinių žuvų ištekliai pagausinti maždaug 260 tūkst. įvairių žuvų – lydekų, karpių, baltųjų amūrų, šamų ir kt. Bendras jų svoris siekia apie 63 tonas.

Iki sutarčių su žuvų jauniklių tiekėjais pabaigos į vandens telkinius iš viso bus įveista 144 tūkst. vnt. sterkų, 278 tūkst. vnt. lydekų, 204 tūkst. vnt. šamų, 77 tūkst. vnt. lynų jauniklių. Į tvenkinius bus įveista 86 tūkst. vnt. karpių. Ten, kur vandens telkiniai yra labai užžėlę augmenija, bus įveista 14 tūkst. vnt. baltųjų amūrų ir 4 tūkst. vnt. margųjų plačiakakčių.

 „Visus, norinčius stebėti žuvų įveisimus ir dalyvauti juose, kviečiame sekti Aplinkos ministerijos naujienas. Kiekvieną įveisimą stebi regionų aplinkos apsaugos departamentų pareigūnai, kurie dalyvauja sveriant, kraunant į pervežimo tarą ir išleidžiant į vandens telkinius žuvų jauniklius. Tam, kad procesas būtų dar skaidresnis, kviečiame dalyvauti ir visuomenę“, – sakė aplinkos viceministras Linas Jonauskas.

Informacija apie planuojamus žuvų įveisimus skelbiama Aplinkos ministerijos socialinio tinklo Facebook paskyroje.

Artimiausi įžuvinimai vyks Jurbarko rajone. Čia vandens telkinių išteklius pagausins per 7 tūkst. žuvų jauniklių. Daugiau informacijos apie suplanuotus įžuvinimus, konkrečius telkinius ir įveisimo laiką suteiks regionų aplinkos apsaugos departamentų pareigūnai.

Lėšų Lietuvos vandens telkinių įžuvinimui Aplinkos ministerija pirmą kartą skyrė pernai. Tam skirta 1,15 mln. Lt. Šiemet žuvų įveisimui skirta 2,5 mln. Lt.

Aplinkos ministerijos informacija