Interneto gigantas Google Inc. paskelbė apie savo naują interaktyvų įrankį, kurį sukūrė specialiai kovai su nelegalia versline žvejyba. Šis įrankis naudoja palydovų duomenis ir realiu laiku seka tūkstančius žvejybinių laivų visame pasaulyje.

Šio įrankio prototipas, sukurtas bendradarbiaujant su ekologijos aktyvistais iš SkyTruth kompanijos, buvo pristatytas Pasauliniame nacionalinių parkų kongrese, vykusiame Sidnėjuje (Australija).

Pasak Google Earth Outreach and Oceans vadovo Bryan Sullivan, įrankis turėtų tapti patikimu ekologų pagalbininku kovojant su nelegalia versline žvejyba, kurios metinė apyvarta siekia apie 23 milijardus JAV dolerių.

Įrankis naudoja GPS koordinačių bei tarptautinę laivų identifikavimo sistemas ir šiuo metu jau stebi virš 3000 laivų jūrose ir vandenynuose bei analizuoja jų veiklą.

Lietuvos meškeriotojai, jau kelis metus kovojantys su versline žūkle, susiduria su tomis pačiomis problemomis. Tik pasaulio mastu šios problemos gerokai didesnės... 2013 metų vasario mėnesį nepriklausomi ekspertai pateikė šokiruojančias išvadas, kuriose nurodoma, kad net 90% pasaulio jūrose ir vandenynuose sugauto laimikio yra nelegalus ir realizuojamas juodojoje rinkoje.