2015-09-11

Rugsėjo mėnesio pradžioje Utenos RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos ir Sartų regioninio parko pareigūnai organizavo bendrą reidą  Sartų ežere. Ypatingas dėmesys buvo skiriamas mėgėjų žvejybos kontrolei. Reido metu aplinkosaugininkai patikrino 13 žvejų mėgėjų. Reikia pasidžiaugti, kad jiems pareigūnai pretenzijų neturėjo. Tačiau buvo nustatyti ir du šiurkštūs mėgėjų žvejybos taisyklių pažeidimai.

Jau buvo gerokai po pietų, kai pareigūnams įtarimą sukėlė valtyje esantys du piliečiai. Jų elgesys ir veiksmai tikrai nebuvo panašūs į mėgėjišką žvejybą. Aplinkosaugininkams pavyko užfiksuoti, kaip minėti asmenys tikrino ežerinę gaudyklę - venterį. Sulaikius pažeidėjus nustatyta, kad tai Rokiškio rajono gyventojai pensininkai T. V. ir E. V. Už neteisėtą žvejybą tinkliniais ne mėgėjų žvejybos įrankiais jiems surašyti administracinės teisės pažeidimo protokolai, paimti neteisėtos žvejybos įrankiai ir valtis.

Pradėjus temti, apie 21 valandą, ties Kalbutiškių kaimu pareigūnai pastebėjo valtį, kurioje esantis asmuo statė tinklą. Paaiškėjo, kad tai vietos gyventoja R. P. Pažeidėja ne tik pastatė statomą tinklą, bet dar žvejojo ir dugnine meškere, naudodama 20 m ilgio gumą, ką mėgėjų žvejybos taisyklės irgi draudžia. Šiai pilietei, kaip ir anksčiau minėtiems asmenims, už žvejybą draudžiamu būdu, surašytas administracinės teisės pažeidimo protokolas, paimta valtis ir pažeidimo padarymo įrankiai. Šių piliečių laukia sankcijos, numatytos LR ATPK 87 str. 3 dalyje – bauda nuo 115 iki 289 eurų su pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimu.

2015-09-18

Šių metų rugsėjo 18 d. pil. R. J. sulaikytas, neteisėtai žvejojantis statomu tinklu. Jis apie 10 val., ežero pakrantėje tarp nendrių statė tinklą nesitikėdamas, jog tokiu metu bus pastebėtas ir kažkam sukels įtarimą. Tačiau jis buvo pastebėtas pačių gyvosios gamtos apsaugos inspektorių. Neteisėta žvejyba sustabdyta net nebaigus statyti tinklo, todėl nespėta pagauti nė vienos žuvies. Pažeidėjui surašytas pažeidimo protokolas, bus skirta administracinė bauda nuo 115 iki 289 eurų, konfiskuotas tinklas.

2015-09-20

2015 m. rugsėjo 20 d. Utenos RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcija iš Visagino m. policijos komisariato pareigūnų, patruliavusių kelyje Visaginas – Dūkštas, gavo pranešimą, kad patikrinus vieną iš automobilių, jame buvo rasti tinklai su žuvimis. Policijos pareigūnai neabejojo, kad tai neteisėtos žvejybos rezultatas ir nedelsdami iškvietė aplinkosaugininkus. Atvykęs Utenos RAAD GGAI ekipažas pradėjo aiškintis pažeidimo padarymo aplinkybes. Visagino miesto gyventojai V. M. ir aplinkosaugininkams gerai žinomas V. K. iš pradžių teigė, kad žvejojo tik mėgėjų žvejybos įrankiais – spiningais, o tinklus užkabino netyčia ir juos ištraukė. Tačiau tokie paaiškinimai GGAI pareigūnų neįtikino. Pažeidėjai galų gale prisipažino, kad Rūžo ežere buvo pastatę tris tinklus. Suskaičiavus tinkluose buvusį laimikį nustatyta, kad juose buvo 4 karšiai, 2 lynai ir 4 kg ešerių. Pažeidėjams surašyti administracinės teisės pažeidimo protokolai, paimti neteisėtos žvejybos metu naudoti tinklai ir valtis. Pagal LR ATPK 87 str. 3 dalyje numatytas sankcijas šiems piliečiams gresia baudos nuo 115 iki 289 eurų su pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimu bei teks atlyginti gamtai padarytą žalą, kuri yra 432,82 euro.

2015-09-21

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai 2015-09-21, akcijos  „Lašiša - 2015“ vykdymo metu gavo pranešimą, kad Vilniaus rajone, Vilniškių ežere yra vykdoma neteisėta žvejyba draudžiamais įrankiais – statomaisiais tinklais. Ankstų sekančios dienos rytą, apie 05:30 val. nuvykus į minėtą vietą patikrinti gautą informaciją dėl vykdomos neteisėtos žvejybos buvo suorganizuota pasala, kurios metu aplinkos apsaugos pareigūnams pavyko sulaikyti du prie to paties ežero gyvenančius brolius R. Š. ir H. Š. Inspektoriams minėtų pažeidėjų teko laukti beveik 4 val. Po 9 val. ryte, prisidengę pakilusiu rūku, broliai išplaukė traukti iš vakaro pastatytų tinklų. Neįtardami, kad yra stebimi pareigūnų, pažeidėjai nieko nebijodami išlipo į krantą ir pradėjo išiminėti sugautą žuvį. Čia juos ir sulaikė aplinkosaugininkai. Nustatyta, kad R. Š. ir H. Š. iš viso buvo pastatę 6 (šešis) statomuosius tinklus.  Neteisėtos žvejybos metu broliai sugavo 7(septynis) karšius, 1(vieną) karpį, 1(vieną) lydeką ir bendrai 5 (penkis) kilogramus karosų, ešerių, raudžių ir plakių. Pažeidėjams įvykio vietoje buvo surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai pagal LR administracinių teisės pažeidimų kodekso 87 str. 3 d., paimti pažeidimo padarymo įrankiai – statomieji tinklai, metalinė irklinė valtis. Taip pat pažeidėjams teks gerokai paploninti pinigines, nes jiems gresia baudos nuo 115 iki 279 eurų ir teks atlyginti žuvų ištekliams padarytą žalą, kuri siekia net 600 eurų. Sulaikyti pažeidėjai labai nustebo, kodėl aplinkosaugininkai šiuo metu „trinasi“ prie ežerų, nes anot jų jie dabar turėtų būti užsiėmę lašišos apsauga, o ne ežerais, deja, realybė yra kitokia, tad brakonieriai neturėtų pamiršti, kad aplinkosaugininkai budi visur ir visada.

2015-09-24

2015 m rugsėjo 24 d. Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspektoriai  pastebėjo kaip apie 22 val. vakaro, besitelkiant audros debesims, Kauno mariose ties Dabintos sala du piliečiai, susėdę į medinę valtį, statė tinklus.

Pareigūnai nusprendė pasikviesti pastiprinimą ir sulaukti kol brakonieriai sugrįš išsitraukti tinklo. Valstybiniai aplinkos apsaugos pareigūnai pažeidėjų laukė ilgai, pasaloje tūnoti teko net iki ankstaus ryto. Apie 4 valandą ryto ties Dabintos sala pasirodė 2 medinės valtys, matyt brakonieriai tikėjosi gausaus laimikio arba tiesiog norėjo greičiau ištraukti tinklus. Sparčiai besidarbuojantys, gerai pareigūnams žinomi, brakonieriai E.Ž ir V.V buvo sulaikyti valstybinių aplinkos apsaugos pareigūnų.

Kaip brakonieriai ir tikėjosi laimikis buvo tikrai vertas „grieko“, mat dvejais statomais tinklais iš valo, vyrai sugavo 13 karpių, 135 karšius, 3 sterkus, 1 salatį, 2 plačiakakčius ir 0,6 kg kuojų. Už šitą nemenką „grieką“ vyrams teks pakloti nemažą sumą, kad atlygintų žuvų ištekliams padarytą žalą, kuri siekia 10 500 eurų.

Abiem pažeidėjams buvo surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolai – už žvejybą draudžiamais ne mėgėjų žvejybos įrankiais. Jiems gresia  bauda  nuo  115  iki 289 eurų. Taip pat teks atsisveikinti su abejomis medinėmis valtimis, dvejais 250 metrų ilgio 90x90 mm akytumo tinklais ir sugauta žuvimi, kuria smaguriaus zoologijos sodo gyvūnai.

2015-09-29

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Joniškio rajono agentūros darbuotojai Pakruojo rajone iš Laičių antrojo tvenkinio ištraukė du tinklus su laimikiu. Tinklus pastebėjo ir aplinkosaugininkams pranešė vietos gyventojas.

Vyras paskambino į pranešimų priėmimo centrą ir informavo apie tvenkinyje pastatytus tinklus. Informacija buvo perduota budintiems Joniškio rajono aplinkosaugininkams. Pareigūnai nuvyko prie netoli Rozalimo kaimo esančio Laičių antrojo tvenkinio. Tinklus aptikęs vyras pareigūnams telefonu detaliai nurodė vietą, kur užmesti tinklai.

Į įvykio vietą buvo pakvieti ir Pakruojo rajono aplinkosaugininkai, kurie atvyko su valtimi. Tamsoje tinklus surasti nebuvo lengva, tačiau padėjo gan tikslus vietovės apibūdinimas. Ištraukus du tinklus, juose rasta 10 karosų ir viena raudė. Aplinkosaugininkai gyvybingas žuvis išlaisvino ir paleido į vandenį. Tinklai paimti ir bus sunaikinti.

Asmenų pastačiusių tinklus, priimtomis paieškos priemonėmis nustatyti nepavyko. Jei paaiškėtų, kam priklauso tinklai, savininkui grėstų bauda iki 289 eurų.

2015-09-29

Savaitgalį Utenos RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai išaiškino du šiurkščius mėgėjų žvejybos taisyklių pažeidimus. Šeštadienį, rugsėjo 26 d. ryte, buvo sulaikytas pil. V. Š., kuris Pranelgio ežere (Zarasų r.,) neteisėtai žvejojo statomu tinklu. Žuvų minėtas pilietis nesugavo, tačiau administracinės atsakomybės išvengti jam nepavyks. Gresia bauda nuo 115 iki 289 eurų ir bus konfiskuota neteisėtoje žvejyboje naudota medinė irklinė valtis.

Sekmadienio rytą GGAI pareigūnai jau darbavosi Molėtų rajone. Vos pradėjus švisti, nuo Kertuojos kaimo į Kertuojų ežerą valtimi išplaukė pilietis. Kai valtis priplaukė gan tolokai nuo kranto esantį seklių, joje buvęs asmuo pradėjo traukti tinklus. Baigęs neteisėtą žvejybą pažeidėjas pasuko link kranto. Kad nereikėtų vargintis parsinešant laimikį ir tinklus, pažeidėjas viską susikrovė į karutį ir pajudėjo link namų. Čia ir buvo sulaikytas. Aiškinantis pažeidimo padarymo aplinkybes nustatyta, kad minėto kaimo gyventojas  D. U. penkiais statomais tinklais buvo sugavęs 1 sterką, 5 karšius, 8,4 kg kuojų, 2,5 kg ešerių ir 0,9 kg plakių. Už šį pažeidimą jam bus skirta administracinė bauda nuo 115 iki 289 eurų, konfiskuota valtis ir tinklai. Be to dar teks atlyginti ir gamtai padarytą žalą, kuri viršija 600 eurų.

Tą pačią dieną GGAI pareigūnai Tverečiaus ežere (Ignalinos r.)  išaiškino 2 piliečius, kurie spiningavo neturėdami mėgėjų žvejybos leidimų. Jiems irgi surašyti administracinės teisės pažeidimų protokolai ir bus skirtos administracinės nuobaudos pagal LR ATPK 87 str. 1 dalį.

2015-09-29

Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai vykdydami akciją „ Lašiša – 2015“ Kauno rajone, Nemuno upėje ties Pyplių kaimu pastebėjo įtartiną pilietį, kuris ilgai  besidairydamas vaikščiojo pakrante. Pilietis, sukėlęs pareigūnams įtarimų, neužilgo sėdo į valtį ir nuplaukė į Nemuno upės įlanką ištraukti pastatyto tinklo.  Nevengdamas dienos šviesos ir nelaukdamas vakaro, pil. S.P. apie 19:00 val. jau traukė statomą tinklą.

Baigęs „žvejybą“, Pyplių kaimo gyventojas, grįžo į krantą, kur jį ir sulaikė Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai.  Nors laimikis ir kuklus – tik dvi kuojos, tačiau piliečiui teks atsisveikinti su pažeidimo padarymo įrankiais – valtimi, tinklu.

Už padarytą administracinį teisės pažeidimą „žvejui“ surašytas protokolas iš jo  paimta valtis, tinklas. Drąsiam „žvejui“ teks sumokėti baudą, kuri siekia nuo 115 – 289 eurų, bei atlyginti žalą padarytą žuvų ištekliams.

2015-09-30

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Telšių rajono agentūros darbuotojai vykdydami akcija „Lašiša“ tikrino transporto priemones ir žvejus. Gavus pranešimą sulaikytas žvejys, kuris naudodamas penkias meškeres, sugavo 15 kilogramų žuvies.

Plaukiodami valtimi, aplinkosaugininkai tikrino Masčio ir Lukšto ežerus. Buvo patikrinta 16-ka žvejų. Du iš jų neturėjo leidimo žvejoti. Jiems surašyti protokolai (ATPK 87 str. 1d.) ir bus skirtos baudos.

Reido metu iš bendrojo pagalbos centro buvo gautas pranešimas, kad Rietavo seniūnijoje žvejys žvejoja naudodamas daugiau meškerių nei galima ir yra sugavęs daug žuvies. Nuvykus prie Tverų tvenkinio informacija pasitvirtino. Pilietis M.P. (1978 m.) žvejojo penkiomis meškerėmis. Tuo tarpu mėgėjų žvejybos taisyklės numato, kad žvejys gali naudoti ne daugiau kaip keturis įnagius. Žvejui žvejyba buvo tikrai sėkminga. Laimikis – 1 šamas, 3 karšiai ir 11 karosų. Tu tarpu taisyklės numato, kad žvejybos metu žvejys gali sugauti vieną šamą ir ne daugiau kaip penkis kilogramus kitos žuvies. Tad vyrui buvo pasverti ir atiduoti penki kilogramai žuvies bei šamas. Likusi žuvis išimta ir už ją paskaičiuota žala gamtai – beveik 300 eurų.

Žvejys žalą skubiai atlygino, tačiau jo dar laukia bauda. Už mėgėjų žvejybos taisyklių ir kitų teisės aktų, reglamentuojančių mėgėjų žvejybą, pažeidimą (ATPK 87 str. 1 d.) numatoma bauda iki 57 eurų. Be to gali būti konfiskuotos brangios meškerės.



Aplinkos ministerijos informacija