2015-10-13

Spalio 13 dieną Žuvininkystės tarnybos prie Lietuvos Respublikos Žemės ūkio ministerijos Žuvivaisos skyriaus Simno poskyrio specialistai įžuvino Ignalinos rajone esanti Joskučio ežerą. Šiame ežere organizuojama limituota karpių žvejyba, todėl jau eilę metų ežeras įžuvinamas dvivasariais ir didesniais karpiais. Ne išimtis ir šie metai, į ežerą buvo įleista 1400 kg (4000 vnt.) dvejų metų karpių. Šiam ežerui Ignalinos agentūros pareigūnai skirią ypatingą dėmėsi, nes čia vykdoma limituota žvejyba reikalauja didesnės kontrolės.

Šį ežerą mėgsta ne tik žvejai mėgėjai, brakonieriai taip pat žino, kad ežere yra daug žuvies. Tuo įsitikinti teko Ignalinos agentūros pareigūnams, kurie įžuvinimo metu ežero pakrantėje pastebėjo įtartiną valtį. Buvo nuspręsta surengti pasalą. Įtartiną vietą pareigūnai sekė dvi dienas. Antros dienos vakare prie valties pasirodė pilietis, kuris išplaukė į ežerą ir pradėjo traukti tinklus. Į krantą grižo jau sutemus, čia ir buvo pareigūnų sulaikytas.

Sulaikytas pilietis A.M., kuris gyvena gretimame kaime, aiškino, kad tik pirmą kartą pabandė tokį „verslą“, bet patikrinus duomenis paaiškėjo, kad dar praėjusiais metais jis jau buvo baustas už žvejybą tinklais. Pažeidėjas prisipažino pastatęs 2 tinklus, kuriais pagavo 13 karpių. Matyt, šis velnio tuzinas ir nulėmė pažeidėjo susitikimą su aplinkos apsaugos inspektoriais. Pareigūnai surašė administracinio teisės pažeidimo protokolą, o paimta valtis ir tinklai bus konfiskuoti. Pažeidėjo laukia administracinė bauda ir nemenkas ieškinys už gamtai padarytą žalą.

2015-10-15

Jonavos rajonas rugsėjo mėnesio antroje pusėje ir spalio mėnesio pirmoje pusėje tampa žvejų „Meka“. Įsigaliojus limituotos lašišų ir šlakių žvejybos tvarkai „savo žuvį“ sugauti atvyksta žvejai mėgėjai iš visos Lietuvos Respublikos bei aplinkinių užsienio valstybių. Pagrindinis Kauno RAAD Jonavos rajono agentūros valstybinių aplinkos apsaugos inspektorių kontrolės dėmesys būna sutelktas į šių vertingų žuvų migracijos kelius. Tačiau ir kiti Jonavos rajono vandens telkiniai nepaliekami nekontroliuojami. 2015 metų spalio 15 d. du Jonavos rajono gyventojai matomai nusprendė patikrinti Jonavos rajono aplinkosaugininkų budrumą.

Įdienojus spalio 15 dienai Jonavos rajono agentūros pareigūnų du ekipažai  išvyko į eilinį reidą. Vienas Jonavos rajono agentūros pareigūnų ekipažas buvo aiškiai matomas, nes tikrino žvejų mėgėjų meškeriotojų korteles Neries upėje aukščiau Jonavos miesto. Antrasis ekipažas tuo metu tikrino kitus vandens telkinius. Reido metu Bartonių kaime Dumsių seniūnijoje išeksploatuoto karjero vandens telkinyje antrojo ekipažo pareigūnai pastebėjo guminę valtį, kurioje sėdėję du piliečiai tikrino tinklą. Norėdami sulaikyti pažeidėjus Jonavos rajono agentūros pareigūnai pakvietė į pagalbą kolegas nuo Neries upės kranto. Pareigūnų automobiliui pajudėjus nuo Neries upės link Bartonių kaimo  pažeidėjai, matomai gavę pranešimą, kad pareigūnai išvažiavo jų kryptimi, staiga baigė tinklo tikrinimą ir skubiai valtimi nusiyrė prie kranto. Po kojomis pajautę žemę bėgdami išleidinėjo iš valties orą. Bet pakrauti valties į automobilio bagažinę pažeidėjai nesuspėjo, nes prisistatė aplinkosaugininkai.

Ištraukus iš vandens telkinio draudžiamą mėgėjų žvejybos įrankį - pažeidėjų pastatytą tinklą, jame rasta viena kuoja. Už mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių pažeidimą piliečiams V.Z ir R.S. surašyti ATP protokolai pagal 87 str. 3 d., paimtas 90 ilgio tinklas, guminė valtis ir kuoja. Už šį pažeidimą ATPK numato administracinę atsakomybę - baudą nuo 115 iki 289 eurų su pažeidimo įrankių ir priemonių konfiskavimu. Taip pat reikės atlyginti aplinkos komponentui - žuvų ištekliams padarytą žalą. Jonavos rajono gyventojams Kauno RAAD Jonavos rajono agentūros pareigūnų budrumo patikrinimas kainos nepigiai.

2015-10-21

Pastaruoju metu Utenos RAAD Gyvosios gamtos apsaugos pareigūnai iš žvejų mėgėjų yra gavę keletą pranešimų apie Dysnų ežere (Ignalinos r.) randamus tinklus. Vieno iš didžiausių respublikos ežerų platybėse nustatyti tokio tinklo pastatymo vietą, nežinant geografinių koordinačių, praktiškai neįmanoma, o tokią galimybę turi ne kiekvienas žvejys mėgėjas. GGAI pareigūnų nuomone, tokio tinklinio įrankio suradimas ir ištraukimas efektyviausio rezultato neduoda, kadangi pažeidėjai ir toliau sau žvejoja. Be to, gaištamas laikas, papildomai naudojamos lėšos, o brakonieriai tampa dar gudresni ir atsargesni. Pagrindinis tikslas – nustatyti neteisėtai žvejojančius asmenis. Tik administracinės baudos, dideli įkainiai už padarytą žalą žuvų ištekliams, o ypatingai plaukiojimo priemonių konfiskavimas, drausmina pažeidėjus.

Š. m. spalio 20 d. GGAI ekipažas kaip tik ir dirbo prie šio ežero. Apie 16 val. ežere pasirodė valtis. Nors buvo gana didelės bangos,  dviese valtyje buvę piliečiai drąsiai yrėsi tolyn nuo kranto. Nuplaukę daugiau kaip kilometrą, pradėjo tikrinti tinklus. GGAI pareigūnai visus jų veiksmus fiksavo vaizdo įrašu. Aplinkosaugininkams beliko nustatyti, kur pažeidėjai sugrįš. Automobiliu pakrančių neapvažiuosi, nes tai  - beprasmiškas darbas. Kas nors pamatys ir tikrai paskambins. Liaudies patarlė sako: ,,Vilką kojos peni“, tas puikiausiai tinka ir aplinkos apsaugos inspektoriui. Vienoje iš prie ežero privažiuojamų vietų, tarp Gurbų ir Grybėnų kaimų, pareigūnas aptiko stovintį automobilį. Jame sėdėjo pilietis ir stebėjo kelią. Abejonių nekilo, kad čia turi grįžti pažeidėjai. Nuojauta neapvylė – po gero pusvalandžio valtis pasiekė krantą. Du piliečiai greitu žingsniu pasuko link automobilio... Nustatyta, kad tai Ignalinos rajono Kazitiškio seniūnijos Švedriškės kaimo gyventojas V. I ir R. J. iš Grybėnų. Jų laimikis – 5 sterkai ir 3 lydekos. Aiškinantis pažeidimo padarymo aplinkybes vienam iš pažeidėjų suskambėjo telefonas. Šalia stovėjęs pareigūnas aiškiai girdėjo, kaip vyriškas balsas tarė: ,,Jūsų laukia aplinkosauga“. Atsakymas  aplinkosaugininkams sukėlė šypsenas: ,,Prieš 20 minučių reikėjo skambinti, dabar jau vėlu...“ Šią vasarą GGAI pareigūnai juos jau buvo sulaikę gaudant tinklais lynus Padysnio tvenkinyje. Pažeidėjams ir šį kartą surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolai, paimta valtis ir trys tinklai. Be administracinių baudų jiems teks atlyginti ir žuvų ištekliams padarytą žalą, kuri yra 1267 eurai.

2015-10-23

Š. m. spalio 23 dieną, apie 11 valandą Utenos RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai Asalnykščio ežere (Ignalinos r.) sulaikė šalia esančio Salų kaimo gyventojus M. A. ir V.G., kurie neteisėtai žvejojo 2 statomais tinklais ir buvo sugavę 2 kg kuojų, 0,5 kg ešerių ir 0,5 kg plakių. Pažeidėjams surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolai, paimta medinė irklinė valtis ir neteisėtoje žvejyboje naudoti tinklai. Jiems bus skirtos administracinės baudos nuo 115 iki 289 eurų,  konfiskuota valtis ir tinklai bei teks atlyginti padarytą žalą žuvų ištekliams.

2015-10-28

Šiais metais, siekiant užtikrinti lašišų ir šlakių migracijos kelių ir neršto apsaugą, Neries, Žeimenos, Šventosios, Siesarties, Vilnelės upėse ir jų intakuose – nuo spalio 1 d. iki lapkričio 20 d. vyksta akcija „Lašiša – 2015“, kuri jau dvyliktą kartą rengiama Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento (toliau – Vilniaus RAAD) kontroliuojamoje teritorijoje.

2015 m. spalio 8 d. Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai reido metu tikrino žvejus Neries upėje ir sučiupo žveją, kuris pats geranoriškai parodė legaliai pagautą šlakį, bet inspektoriams pamatavus jo dydį paaiškėjo, kad jis neatitinka nustatyto dydžio. Žvejui buvo surašytas administracinės teisės pažeidimo protokolas pagal 87 str. 6 d. pagal kurią jam gresia bauda nuo 231 iki 579 eurų ir taip pat jam teks atlyginti žuvų ištekliams padaryta žalą 638 eurus.

2015 m. spalio 27 d. gyvosios gamtos apsaugos inspektoriai gavo informacijos apie nelegalią prekybą tinklais. Tą pačią dieną buvo suorganizuota pasala ir aplinkosaugininkams pavyko sulaikyti Gariūnų prekyvietės prekeivį, norėjusį parduoti keturis vienetus kaproninių tinklų. Pažeidėjui buvo surašytas administracinių teisių pažeidimo protokolas pagal 87'12str. 1 d. Tokie veiksmai užtraukia bauda nuo 579 iki 1158 eurų.

Tą pačią dieną aplinkosaugininkai gavo skambutį iš Neries regioninio parko darbuotojų, kad Neries upėje buvo sulaikytas asmuo žvejojęs draudžiamu metu, draudžiamoje vietoje. Pažeidėjas žvejybos metu buvo sugavęs du upėtakius, Žvejui buvo surašytas administracinių teisės pažeidimų protokolas pagal 87 str. 3 d. Už šį pažeidimą piliečiui gresia bauda nuo 115 iki 289 eurų su pažeidimo padarymo įrankių bei priemonių konfiskavimu. Taip pat jam teks atlyginti žuvų ištekliams padarytą žalą, kuri siekia 290 eurų.

Nuo akcijos „Lašiša – 2015“ pradžios, t.y. spalio 1 d., iki dabar sulaikyta daugiau nei 30 pažeidėjų, kurie vienokiais ar kitokiais būdais stengėsi žvejoti lašišas ar žvejojo draudžiamose vietose, buvo organizuota daugiau nei 60 reidų, konfiskuota daugiau nei 20 žvejybos įrankių (spininginių meškerių), o taip skirta baudų beveik už 3000 eurų.

2015-10-28

isoje šalyje prasidėjusi aplinkosauginė akcija „Lašiša“ tęsiasi. Jos tikslas – užtikrinti lašišų ir šlakių migracijos kelių ir neršto apsaugą. Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai aktyviai dalyvauja šioje akcijoje,  organizuoja reidus ir budi šių žuvų migracijos ir neršto vietose.  Šiuo laikotarpiu neršiančioms lašišinėms žuvims apsaugoti bet kokia žvejyba uždrausta 161 upelyje ir 13 upių, kur neršia šios žuvys. Neryje neleidžiama žvejoti nuo Jonavos iki valstybinės sienos su Baltarusija, išskyrus atkarpą Vilniuje nuo Šilo tilto iki Valakupių tilto, kurioje galima žvejoti, bet tik tokiais įrankiais ir masalais, kurie nėra skirti plėšriosioms ir lašišinėms žuvims, ir atkarpą nuo geležinkelio tilto aukščiau Žeimenos žiočių iki Buivydžių pėsčiųjų tilto, kur leidžiama žvejoti visais mėgėjų žvejybos įrankiais ir masalais. Šventojoje šiuo laikotarpiu galima žvejoti tik Kavarsko tvenkinyje ir atkarpoje aukščiau Anykščių užtvankos.

Deja, ne visi žvejai šių draudimų paiso. Šeštadienį stebint iš priedangos Šventosios upę jau netoli Kavarsko užtvankos buvo pastebėtas asmuo sunkiai prieinamoje vietoje kilnojantis meškerę. Paėjus pakrante nemažą atstumą, prie upės buvo rastas bežvejojantis asmuo - paaiškėjo, kad tai moteriškė, kuri žvejojo upės atkarpoje, kurioje mėgėjiška žūklė šiuo metu yra draudžiama. Už tai teks susimokėti administracinę baudą, kuri siekia nuo 115 iki 289 eurų. Reido metu buvo nustatyti dar 2 pažeidimai, kai asmenys automobilius statė vandens telkinių pakrantės apsaugos juostoje.

Akcija tęsis iki lapkričio 20 d., pareigūnai ir toliau organizuos reidus užtikrinant lašišinių žuvų apsaugą.

2015-10-28

Šių metų spalio 28 d. Marijampolės RAAD teritorijoje buvo organizuotas reidas, skirtas mėgėjiškos žūklės taisyklių pažeidimams. Reidą organizavo Marijampolės RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcija, į pagalbą buvo pasikviesti ir neetatiniai aplinkos apsaugos inspektoriai. Reido metu inspektorius džiugino geras vėlyvo rudens oras ir tikrinimo rezultatai. Visi sutikti žvejai turėjo reikiamus žvejybai dokumentus, tačiau nuotaiką ir gerus tikrinimo rezultatus sugadino vienas garbaus amžiaus pilietis, kuris pastebėjęs plaukiančius su valtimi tikrintojus bandė greitai pasišalinti iš žvejybos vietos. Bet inspektorių valtis pasirodė greitesnė ir minėtas žvejys buvo sustabdytas. Pasirodo, kad ne veltui buvo bandoma pasišalinti, žvejo sietelyje buvo sugautos ir įdėtos trys nedidelio ilgio lydekos iš kurių viena buvo, tik 40 cm ilgio (kitos dvi buvo po 45 cm ilgio, t. y. leidžiamo imti minimalaus ilgio). Taisyklių reikalavimus pažeidęs asmuo visaip dievagojosi, kad „lydekų neturėjo kuo pamatuoti be to žvejojant gyvu masalu paprastai lydekoms labai sužalojamos žiaunos ir ji vis tiek būtų padvėsus tad nutaręs, kad jau geriau tokią pačirškint ant keptuvės“. Ne kas dabar šiam piliečiui, nes pagal galiojančius teisės aktus, jam reikės atlyginti žuvų ištekliams padarytą žalą, t. y. 158 Eur ir susimokėti paskirtą administracinę baudą siekiančią iki 57 Eur.



Aplinkos ministerijos informacija