2017-04-20

Balandžio 20 d. baigėsi akcija „Lydeka 2017“. Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai  paskutinę akcijos dieną suorganizavo reidą. Apie 21.00 val. Obelijos ežere, Alytaus rajone,  sulaikytas vietos gyventojas V. K., kuris žvejojo draudžiamu ne mėgėjų žvejybos įrankiu ežerine gaudykle. V. K. turėjo pagavęs 1 lydeką ir 1 ungurį. Už padarytą žalą žuvų ištekliams piliečiui teks atlyginti 470 eurų ieškinį. Atsakomybė už administracinį nusižengimą gresia pagal ANK 291 str. 4 d., kuris užtraukia baudą nuo vieno šimto dvidešimt iki trijų šimtų eurų, su administracinio nusižengimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimu.

2017-04-27

Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai organizavo reidą Lazdijų r. sav. Reido metu pareigūnai sulaikė du piliečius, kurie Rimiečio ežere, Lazdijų r. sav. žvejojo draudžiamu ne mėgėjų žvejybos įrankiu – tinklu. O.K. ir R.K. žalos gamtai nepadarė, tačiau už neteisėtą žvejybą gresia baudos nuo 120 iki 300 eurų. Su žvejyboje naudotu draudžiamu ne mėgėjų žvejybos įrankiu- tinklu, pažeidėjams teks atsisveikinti.

2017-04-29

Ukmergės rajono agentūros pareigūnai šių metų balandžio 29 dieną, vykdė  reidą mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių laikymosi kontrolės tikslu. Reido metu buvo gautas pranešimas, kad Ukmergės rajone Veprių miestelyje prie ežero gyvenantis pilietis savo sodybos teritorijoje džiovina tinklus. Aplinkosaugininkai operatyviai nuvyko į pranešime nurodytą vietą. Apžvelgus ežero pakrantėje esančią sodybą, iš karto į akis krito prie pirties sienos atremtos metalinės, metaliniu tinklu apipintos gaudyklės žuvims gaudyti. Jų dydis buvo daugiau nei pusantro karto didesnis už žvejybos taisyklėse leistiną. Nors gaudyklių savininkas jas vadino “bučiukais”, jam buvo surašytas protokolas pagal Administracinių nusižengimo kodekso 291 straipsnio 6 dalį. Neteisėtas žvejybos įrankių (išskyrus elektros arba ultragarso žvejybos prietaisus), kuriuos naudoti draudžiama pagal teisės aktus, laikymas užtraukia baudą nuo šešiasdešimt iki dviejų šimtų eurų.

2017-05-04

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai, artėjant ilgajam savaitgaliui, turėdami informacijos apie žvejybos pažeidimus Lentvario (Graužio) ežere, Lentvaryje, Trakų r., nutarė surengti reidą. Pareigūnų nuojauta neapgavo. Gegužės pirmosios rytą, apie 08:30 val., ežere buvo pastebėta plaukianti valtis, kurioje buvo  vyriškis. Buvo pastebėta, kaip šis vyriškis keliose ežero pakrančių vietose vis sustodavo, apsidairęs ir paėmęs medinę kartį iš vandens ištraukdavo ežerines gaudykles (bučius), jas patikrinęs vėl išmesdavo į vandenį. Žvejys nieko nesibaimindamas taip „dirbo“ net tris valandas, o tuo metu aplinkosaugininkai stebėdami užfiksavo net keliolika kartų kaip buvo tikrinami žvejybos įrankiai. Pareigūnams nekilo jokių abejonių, kad yra žvejojama du ir daugiau kartų viršijant leidžiamą naudoti žvejybos įrankių skaičių. Vyriškiui atplaukus į krantą šis iš karto pareigūnų buvo sulaikytas. Nustatyta, kad pažeidžiant Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisykles žvejojo Lentvario miesto gyventojas N.N., kuris teigė, jog žvejojo rainuotuosius (invazinius) vėžius. Pagal Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisykles, vienu metu galima naudoti ne daugiau kaip 5 bučiukus ar samtelius vėžiams gaudyti, o šiuo atveju žvejas naudojo net tris kartus viršijantį įrankių skaičių.

Dėl neteisėtos žvejybos N.N. surašytas administracinio nusižengimo protokolas pagal LR ANK 291 str. 4 d. Jam gresia bauda nuo 120 iki 300 eurų su ežerinių gaudyklių ir medinės valties konfiskavimu.

2017-05-09

Kaišiadorių rajone, Kauno mariose ties Dabintos pusiasaliu, buvo sulaikyti keturi asmenys, vykdę žvejybą ne mėgėjiškos žūklės įrankiais  -  statomais tinklais. Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos  pareigūnams šie „žvejai“  gerai žinomi, nes šiemet sulaikomi jau penktą kartą ir jų „darbo metodika“ jau gerai žinoma dėl to pareigūnai greitai surado sumaniai krūmuose paslėptą, neteisėtai sugautą, žuvį. Šį kartą „etatiniai“ brakonieriai draudžiamais įrankiais sugavo  54 vnt. karšių, 2 vnt. karpių bei kuoją. Žala padaryta žuvų ištekliams siekia 3696 Eur.

Įdomi 5 metų statistika - kartu sudėjus šie asmenys buvo sulaikyti žvejojant tinklais – 23 kartą.



Aplinkos ministerijos informacija