2017-06-15

Neteisėta žvejyba Vilkinio ir Veisiejo ežeruose Šių metų birželio 15-16 d. Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento Lazdijų r. agentūros aplinkosaugininkai vykdė gyvosios gamtos reidą kartu su neetatiniais aplinkos apsaugos inspektoriais. Lazdijų rajone esančiame Vilkinio ežere apie 03 val. buvo sulaikytas Lazdijų rajono savivaldybės gyventojas V. L. kuris žvejojo draudžiamais ne mėgėjų žvejybos įrankiais - tinklais. Šis pažeidėjas dar tik ruošėsi statyti tinklus todėl žala gamtai nebuvo padaryta. Tos pačios dienos ankstų rytą Veisiejo ežere buvo pastebėtas pilietis V. P. kuris traukė tinklus. Pas sulaikytą pilietį sodyboje tinkluose rasta penki vnt. Lynų, už kuriuos teks atlyginti gamtai padarytą žalą (330 eur.). Minėtiems pažeidėjams taip pat surašyti administracinių nusižengimų protokolai pagal 291 str. 4 d. kur gresia bauda nuo 120 eur iki 300 eur. Iš pažeidėjų konfiskuota 7 vienetai tinklų.

2017-06-30

Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai organizavo reidą Lazdijų r. sav. Reido metu, apie pirmą valandą nakties, pareigūnai sulaikė pažeidėją, kuris Dovinės (Spernios) upėje, Lazdijų r. sav. žvejojo draudžiamais ne mėgėjų žvejybos įrankiais – dvejomis ungurinėmis gaudyklėmis ir turėjo sugavęs keturis ungurius.

D. K. už neteisėtą žvejybą gresia bauda nuo 120 iki 300 eurų. Su žvejyboje naudotais draudžiamais ne mėgėjų žvejybos įrankiais- ungurinėmis gaudyklėmis teks atsisveikinti. Taip pat teks atlyginti gamtai padarytą žalą, kuri siekia 1276 eurus.

2017-07-06

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Švenčionių rajono agentūros pareigūnai, vykdydami reidus, poroje brakonierių pamėgtų Švenčionių rajono ežerų pastebėjo žvejybos neleistinais įrankiais požymių.

Š. m. liepos 6 d. Žeimenio ir Kretuono ežeruose dirbo aplinkos apsaugos inspektorių ekipažas, kuris kateriu žvalgė ežerų pakrantes. Nors per Valstybės dieną žvejyba nemokama, vis dėlto neteisėtos žvejybos mastai pareigūnus nustebino – šiuose ežeruose Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną čia ištraukti 3 bešeimininkiai tinklai ir 9 bešeimininkiai bučiukai („merožai“).

Per pirmą šių metų pusmetį Švenčionių aplinkosaugininkai jau konfiskavo 72 šakotinius, 6 meškeres, 13 tinklų, 1 ungurinę gaudyklę, 23 bučiukus.
Atsižvelgiant į nelegalios žvejybos mastus, šiuose ežeruose bus stiprinama aplinkos apsaugos valstybinė kontrolė.

2017-07-06

Biržų miesto gyventojai liepos 6 d. anksti ryte  kėlėsi su ta mintimi, kad švęs Lietuvos valstybės dieną, o piliečiai R.G ir S.R gyventojus panoro aprūpinti šviežia žuvimi.

Anksti ryte šie turintys didelę brakonieriavimo patirtį piliečiai nešini maišais buvo pastebėti einantys Širvėnos ežero pakrante. Jie pamiršo, kad Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai dirba ištisą parą įskaitant ir švenčių dienas, taip pat pranešimus iš gyventojų telefonu 112 Vilniuje priima Valstybinės aplinkos apsaugos tarnybos pareigūnai. Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai juos sustabdė ir maiše rado statomą tinklą su žuvimi -  jiems nieko kito neliko daryti, kaip eilinį kartą prisipažinti ežere stačius statomus tinklus. Niekur nedirbantiems ir gyvenantiems tik iš žuvies pardavimo  šiems brakonieriams tai būtų buvus eilinė diena  užsidirbti.

Jiems nepavyks išvengti administracinių nuobaudų, kurios siekia nuo 120 iki 300 eurų su pažeidimo įrankių konfiskavimu, taip pat bus paskaičiuota žala gyvūnijai, kuri sudaro 180 eurų.

2017-07-06

Liepos 6-ąją, Valstybės dieną, visi galėjo žvejoti nemokamai visuose valstybiniuose vidaus vandens telkiniuose, kuriuose mėgėjų žvejyba nedraudžiama ir kuriuose neorganizuojama limituota žvejyba, tačiau Purvinių kaimo vietos gyventojo V. P. tokia žvejyba nesužavėjo. Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai vykdydami reidą Lazdijų rajone,  V. P. sodyboje rado 4 statomus tinklus, kurie dar buvo šlapi. Pareigūnai sulaikė draudžiamus ne mėgėjų žvejybos įrankius. Atsakomybė už administracinį nusižengimą gresia pagal ANK 291 str. 6 d., kuri užtraukia baudą nuo šešiasdešimt iki dviejų šimtų eurų, su įrankių konfiskavimu.

2017-07-12

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Mažeikių rajono agentūros darbuotojai sulaikė vėžiautoją. Vyras paskubėjo ir nesulaukęs vėžiavimo sezono pradžios, pasidarė nemenkai žalos. Už dešimt sugautų lietuviškųjų plačiažnypių vėžių, vyrui gresia bauda iki 300 eurų, žvejybos įrankių konfiskavimas, be to teks atlyginti gamtai padarytą žalą.

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Mažeikių rajono agentūros darbuotojai praėjusią savaitę rengė žuvų išteklių apsaugos reidą ir tikrino savo rajono vandens telkinius. Aplinkosaugininkai apžiūrėjo Tulnikių, Juodeikių, Renavos tvenkinius Ventos upę ir Sedos ežerą. Per reidą patikrinta 20 žvejų, surašyti du protokolai, vienas jų už grubų žvejybos taisyklių pažeidimą.

Važiuojant prie Sedos ežero, aplinkosaugininkai pastebėjo, nuo ežero su kibirėliu traukiantį vyrą. Nuojauta, patikrinti šį žmogų, aplinkosaugininkų neapgavo. Kaip paaiškėjo, S.V. (1954m.) kibirėlyje nešėsi 10 plačiažnyplių vėžių. Vyras prisipažino, kad vėžius sugavo Sedos ežere, naudodamas bučiuką. Mažeikių rajono gyventojas taip pat pasisakė, jog žino, kad lietuviškuosius plačiažnyplius ir siauražnyplius vėžius galima gaudyti tik po liepos 15 dienos, tačiau jis pagundai pavėžiauti neatsispyrė.

Vyrui surašytas protokolas (ANK 291 str. 4d.) už mėgėjų žvejybą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimą. Jam gresia bauda nuo 120 iki 300 eurų. Taip pat administracinių nusižengimų kodeksas už šį pažeidimą numato žvejybos įrankių konfiskavimą, tad iš Mažeikių rajono gyventojo paimtas bučiukas. Be to už ne laiku sugautus vėžius paskaičiuota gamtai padarytą žalą. Už 10 sugautų vėžių Mažeikių rajono gyventojas jau sumokėjo 99 eurus.

2017-07-13

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento gyvosios gamtos apsaugos inspektoriai bendradarbiaudami su policijos pareigūnais, vienoje Šiaulių rajono sodyboje rado neteisėtai laikomus, nežymėtus tinklus ir bučus. Iš viso rastas, ir paimtas 21 draudžiamas žvejybos įrankis. Savininkui surašytas protokolas ir gresia bauda iki 200 eurų.

Gyvosios gamtos apsaugos inspektoriai vakar vyko į vieno Kurtuvėnų regiono gyventojo sodybą, kur kartu su policijos pareigūnais atliko kratą. S.G. (1961 m.) sodyboje rasta draudžiamų žvejybos įrankių. Iš viso pareigūnai rado 18 neteisėtai laikomų, draudžiamų, nežymėtų žvejybinių tinklų ir tris bučus, kurių dydžiai viršijo  nustatytas leistinas normas.

S.G. aplinkosaugininkai surašė protokolą už mėgėjų žvejybą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimą (ANK 291 str. 6d.). Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklės (10,2p.) draudžia ne tik naudoti bet ir gabenti bei laikyti draudžiamus žvejybos įrankius. Savo reikmėms naudojami tinklai turi būti pažymėti ir registruoti. Šiaulių rajono gyventojui už neteisėtą žvejybos įrankių laikymą gresia bauda nuo 60 iki 200 eurų. Administracinių nusižengimų kodeksas taip pat numato draudžiamų žvejybos įrankių konfiskavimą, tad tinklai ir bučai paimti.

S.G. į aplinkosaugininkų akiratį nėra pakliuvęs ir nėra baustas už žvejybos ar medžioklės taisyklių pažeidimus.

2017-07-22

Liepos 22 d. naktį, apie 3 val. 30 min., Utenos RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai Ūparto ežere, (Zarasų r. sav.) sulaikė Salako seniūnijos gyventoją J. K., kuris neteisėtai žvejojo statomais tinklais. Minėtas asmuo prie ežero atvyko jau beveik sutemus. Negyvenamos sodybos kieme palikęs automobilį ir pasiėmęs tinklus nuėjo prie Šventosios upės pakrantės brūzgynuose slepiamos valties. Išplaukęs į Ūparto ežerą ir pastatęs 4 tinklus į krantą negrįžo, o tiesiog budėjo prie jų. Apie 3 val. dar buvo tamsu, tačiau tinklus išsitraukė ir vėl įplaukė į upę. Pažeidėjas nesitikėjo, kad čia jo laukia akistata su Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnais. Aiškinantis pažeidimo padarymo aplinkybes nustatyta, kad 4 statomais tinklais J. K. neteisėtai buvo sugavęs 22 lynus ir 1 karšį. Jam surašytas administracinio nusižengimo protokolas, paimti tinklai, neteisėtai sugautos žuvys ir valtis. Pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 291 str. 4 dalį pažeidėjui gresia bauda nuo 120 iki 300 eurų bei teks atlyginti gamtai padarytą 1380 eurų žalą.

Panašios sankcijos laukia ir kauniečių G. S. bei D. Č, kurie Gilužio ežere (Utenos r. sav.) pastatė net 20 skritulių. Čia juos liepos 23 d. ir užtiko Utenos RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai. Šių žvejų vienu metu naudojamų mėgėjų žvejybos įrankių kiekis vienam žvejui daugiau kaip du kartus viršijo leistiną. Vadovaujantis mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklėmis, tai traktuojama kaip draudžiamas žvejybos būdas. Iš pažeidėjų paimta valtis, skrituliai, jiems gresia anksčiau jau minėtos Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekse numatytos sankcijos.

2017-07-22

Marijampolės RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai, kartu su Lietuvos saugios laivybos administracijos pareigūnu vykdė reidą Šakių r. sav. teritorijoje Nemuno upėje. Reido tikslas - mėgėjų žūklės ir laivybos kontrolė.

Reido metu patikrinta 35 asmenys, vykdę mėgėjų žūklę, bei 10 vandens transporto priemonių.

Deja, ne visi asmenys, leisdami laisvalaikį prie vandens, laikėsi mėgėjų žūklės ar saugios laivybos taisyklių.

Sulaikytas pil. D. L., kuris žvejybos metu buvo sugavęs ir pasiėmęs 64 cm ilgio šamą, kai tuo tarpu taisyklės leidžia pasiimti ne mažesnį kaip 75 cm. Asmuo tvirtino, kad pirmą kartą pagavęs tokią žuvį, todėl nežinojęs apie galiojantį draudimą šios rūšies žuvų dydžiams. Dar labiau žvejys nustebo sužinojęs, kad pasiimant tokio dydžio šamą, skaičiuojama  žala gamtai – 1100 eurų.

Pil. L. A. ir R. D. Nemuno upėje žvejojo draudžiamu žvejybos įrankiu – statomu tinklu. Abu asmenys prisipažino žvejoję draudžiamu būdu, gailėjosi dėl padaryto pažeidimo, tačiau tai nuo atsakomybės neatleis. Asmenys ne tik turės sumokėti administracines baudas, kurios sieks nuo 120 iki 300 eurų, atlyginti žalą gamtai už neleistinu būdu pagautą ešerį, tačiau neteks ir žvejyboje naudotos guminės valties, bei žvejybos įrankio – statomo tinklo.

Sulaikytas asmuo, kuris Nemuno upėje plaukiojo vandens motociklu, kuriam nustatyta tvarka neatlikta valstybinė techninė apžiūra. Šiam asmeniui taip pat surašytas administracinio nusižengimo protokolas. Trys asmenys žodžiu įspėti už tai, kad plaukiojo baidarėmis, neužsidėję gelbėjimo liemenių.



Aplinkos ministerijos informacija