2017-09-06

Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai š. m. rugsėjo 2 d. labai anksti šeštadienio ryte iš Pranešimų priėmimo ir aplinkosauginių ekstremalių situacijų valdymo skyriaus sulaukė pranešimo apie Rokiškio rajone sustabdytą automobilį su statomais tinklais.

Nuvykus į vietą paaiškėjo, kad tai pilietis iš Utenos, nepabūgęs ypač prasto oro,  su sūnumi susiruošė į žvejybą Rokiškio rajone Rašų ežere.

Pilietis nenorėjo pripažinti statęs tinklus, tačiau juose buvo rastos neteisėtai sugautos (1 lydeka, 2 sterkai ir 22 karšiai), todėl šiam piliečiui didelis žuvies troškimas kainuos 1755 eurus už gyvūnijai padarytą žalą ir administracinė bauda iki 300 eurų.

Neteisėtai sugauta žuvis buvo perduota VŠĮ „Mažas draugas“ Biržų mieste.

2017-09-12

Utenos RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai gavo informaciją, kad Išnarų ežere (Molėtų r.) vykdoma neteisėta žvejyba statomais tinklais. Rugsėjo 8 d. buvo organizuotas reidas.  Prie šio vandens telkinio aplinkosaugininkai atvyko net dviem ekipažais, nes jį labai sudėtinga kontroliuoti dėl užpelkėjusių pakrančių ir esant tik  keletui priėjimų  prie jo.  Pažeidėjai, palikę ant vienintelio pro šalį einančio kelio asmenį su mobiliu telefonu, jaučiasi saugūs, kadangi iš karto gauna informaciją apie aplinkosaugininkų pasirodymą. Atvykti automobiliu prie šio ežero nepastebėtiems tiesiog neįmanoma. Belieka tik pėsčiomis brautis per brūzgynus arba plaukti iš kitų vandens telkinių.

Jau buvo prietema, kai nuo Laukininkų kaimo pusės iš švendryno išplaukė valtis. Joje buvę du asmenys netrukus pradėjo statyti tinklus, net neįtardami, kad jų veiksmai yra fiksuojami vaizdo įrašu. Dar minutė ir pareigūnų motorinė valtis  buvo prie pažeidėjų. Iš pradžių sulaikyti asmenys dar bandė neigti vykdę neteisėtą žvejybą, tačiau aplinkosaugininkai turėjo pakankamai neginčijamų įrodymų. Kai tik pažeidėjai buvo parplukdyti į krantą, čia iš karto atsirado ir dar trys aplinkosaugininkams gerai žinomi asmenys, buvę ne kartą sulaikyti už tokią pat neteisėtą veiką. Užtikrinti saugios neteisėtos žvejybos ir pergudrauti aplinkosaugininkų jiems nepavyko. Aiškinantis pažeidimo padarymo aplinkybes nustatyta, kad neteisėtą žvejybą vykdė Inturkės seniūnijos Dailidžių kaimo gyventojai A. M. ir R. M. iš netoliese esančio Egipto kaimo. Kadangi pažeidėjus pareigūnai sulaikė statančius tinklą, žalos gamtai padaryta nebuvo, tačiau už šį pažeidimą minėtiems asmenims surašyti administracinio nusižengimo protokolai, paimta medinė irklinė valtis ir tinklai. Jiems gresia bauda nuo 120 iki 300 eurų ir neteisėtoje žvejyboje naudotų įrankių ir priemonių konfiskavimas.

2017-09-14

Vis dar pasitaiko atvejų kai gyventojai savo namuose, ar sodybose neleistinai laiko tinklinius ne mėgėjų žvejybos įrankius, žeberklus, ūdas  ar verslinėje žvejyboje naudojamus įrankius.

Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių 10.2 punkte yra aiškiai nurodyta, kad draudžiama laikyti ar gabenti žeberklus, ūdas ir ne mėgėjų žvejybos įrankius (toliau – draudžiami žvejybos įrankiai), išskyrus atvejus, kai šie įrankiai teisės aktų nustatyta tvarka naudojami verslinei ar specialiajai žvejybai ar mokslo ir mokymo tikslais.  

Panevėžio regiono teritorijoje vien per 2017 metus buvo nustatyta 10 pažeidimų, kurių metu iš pažeidėjų buvo paimta 30 statomų tinklų, 2 neleistino dydžio bučiai. Visais atvejais buvo paskirtos administracinės nuobaudos, kurios siekia nuo 60 iki 200 eurų.

Taip pat norime priminti, kad šiuo metu labai mėgstama žvejyba bučiais yra skirta tik žvejybai vėžiams gaudyti, o ne žuvims,  sugavus visų rūšių žuvis turite nedelsiant paleisti atgal į tą patį vandens telkinį. Priešingu atveju bus skaičiuojama žala gyvūnijai ir skiriama administracinė nuobauda.  Bučiukas vėžiams gaudyti – ne ilgesnė kaip 100 cm ir ne platesnė kaip 50 cm gaudyklė.

2017-09-17

Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai rytinio reido metu Kauno mieste Nemuno upėje ties Kauno HE sulaikė pažeidėją žvejojusį, draudžiamoje 500 m atkarpoje nuo Kauno HE, draudžiamu užkabinamuoju būdu, iš plastikinės valties.

Kaip vėliau paaiškėjo, tai užkietėjęs brakonierius D. D. V. pravarde „kriaušė“, kuris prieš keletą metų buvo nuolat baudžiamas už šiurkščius mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių pažeidimus. Paskutinį kartą asmuo buvo sulaikytas 2012 m. už žvejybą draudžiamais ne mėgėjų žvejybos įrankiais – statomais tinklais iš medinės valties toje pačioje vietoje Nemuno upėje prie Kauno HE.  

Kadangi pažeidėjas pakankamai patyręs, sugrįžimas į žvejybą buvo sėkmingas - „užkibo“ 6 sterkai, 10 salačių ir 1 šamas, bet čia „sėkmė“ nusisuko ir brakonierius buvo sulaikytas.

Už neteisėtai sugautus 10 salačių, 6 sterkus ir 1 šamą brakonierius turės atlyginti 2610 eurų žuvų ištekliams padarytą žalą bei sumokėti administracinę baudą nuo 120 iki 300 eurų su plastikinės valties ir dviejų meškerių konfiskavimu.

2017-09-21

Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai gavo pranešimą, kad Obelijos ežere, Alytaus r., sustatyti draudžiami ne mėgėjų žvejybos įrankiai – venteriai. Skubiai nuvykus prie ežero, pastebėta, kad ežere pastatyta keliasdešimt draudžiamų įrankių. Siekiant išvengti žalos gamtai, draudžiami ne mėgėjų žvejybos įrankiai - venteriai, buvo ištraukti, o į juos pakliuvusios gyvos žuvys paleistos atgal į ežerą. Pareigūnai iš ežero ištraukė 31 venterį.

2017-09-22

Kauno Regiono aplinkos apsaugos departamento valstybiniai aplinkos apsaugos pareigūnai vykdė akciją „Lašiša“. Reido metu apie 21:30 val. Kauno raj., Jaunušonių tv. buvo pastebėti du asmenys statantys ne mėgėjų žvejybos įrankius – statomus tinklus. Iki sulaikymo piliečiai spėjo pastatyti 5 vnt . tinklų, o 3 vnt. tinklų sulaikymo metu išmetė į pakrantės žoles.  Brakonieriai sulaikyti ir jiems surašyti administracinio nusižengimo protokolai.

2017 m. rugsėjo 26 d. Kauno RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai vykdė reidą Neries upėje ir jos intakuose. Reido metu buvo nustatyta, kad pil. R.G. Kauno r., Karmėlavos sen. Naujasodžio k. laikė ne mėgėjų žvejybos įrankius – 9 vnt. statomų tinklų.  Piliečiui surašytas administracinio nusižengimo protokolas, o tinklai konfiskuoti.



Aplinkos ministerijos informacija