2017-10-06

ankstyvą rytą, Kalvarijos savivaldybėje laukuose surengtos pasalos metu netoli Janavo ežero, Marijampolės RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai, sustabdė automobilį, kuriame buvo gabenami tinklai su jame esančiomis žuvimis. Nuodugniai patikrinus minėtą automobilį buvo rasta guminė valtis, graibštas žuvims, keturi statomi tinklai iš valo, 136 kg karosų, 2 vnt. lydekų ir 2 vnt. lynų.

Aiškinantis aplinkybes nustatyta, kad žuvys neteisėtai panaudojant statomus tinklus buvo sugautos netoliese esančiame Janavo ežere, Kalvarijos sav. Automobilyje buvusiems Kalvarijos sav. gyventojams buvo surašyta ANK protokolai, paimti draudžiami žvejybos įrankiai, valtis bei žuvys. Apskaičiavus aplinkai padarytą žalą dėl neteisėtai sugautų žuvų bus pareikštas beveik 1635 eur. ieškinys.

2017-10-10

Mažeikių rajone buvo tikrinamos Varduvos ir Ventos upės. Pastarojoje, žvejojo 8 žvejai, deja nevisi tvarkingai. Du žvejai buvo sutikti žvejojantys prie Kuodžių hidroelektrinės užtvankos. Vyriškiai žvejojo nesilaikydami 100 metrų atstumo nuo užtvankos, kaip tai numato Mėgėjiškos žvejybos vidaus vandenyse taisyklės. Tad abiejų Mažeikių rajono gyventojų laukia rimti ne malonumai. D.Š. (1986 m.) ir M.B. (1992 m.) surašyti protokolai (ANK 291 str. 4d.). Mėgėjų žvejybos taisyklių pažeidimas, padarytas panaudojant draudžiamus žvejybos įrankius ar draudžiamu būdu, užtraukia baudą nuo 120 iki 300 eurų. Be to bus konfiskuoti mėgėjiškos žvejybos įrankiai. Vyriškiams pasisekė, kad jie nebuvo sugavę žuvų. Priešingu atvejų jiems dar būtų tekę atlyginti ir žuvų ištekliams padarytą žalą.

2017-10-17

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai vykdydami reidą Kaišiadorių rajone, Kauno mariose ties Dovainonių kaimu sulaikė pil. V.K., kuris žvejojo ne mėgėjų žvejybos įrankiais – statomais tinklais. Inspekcijos pareigūnams šis „žvejys“  gerai pažįstamas, šiemet sulaikytas jau trečią kartą. Pil. V.G. buvo pastatęs 2 vnt. tinklus po 90 metrų. Draudžiamais įrankiais sugavo 2 vnt. sterkus, 9 vnt. karšius, 2 vnt. lynus ir 5 kg ešerių. Žala padaryta žuvų ištekliams siekia 1094,45 eurų.

2017-10-19

Maždaug vidurdienį Vilniaus rajone, Šiurmonių kaime, aplinkosaugininkai pastebėjo Neries pakrante vaikščiojantį vyrą, kuris patyrusiems pareigūnams sukėlė įtarimą apie galbūt neteisėtą žvejybą.  Pareigūnai užsuko į šalia esančią sodybą. Jos kieme esančiame ūkiniame pastate aplinkosaugininkai iškart pastebėjo pakabintus statomus tinklus. Netrukus į sodybos kiemą įėjo prie upės jau matytas pilietis, kuris prisipažino esąs tinklų savininkas, tačiau tikino jais nežvejojęs. Ūkinėse patalpose buvo rastas ir dar vienas draudžiamas žvejybos įrankis – žeberklas. Už neteisėtą ne mėgėjų žvejybos įrankių laikymą vyrui surašytas administracinio nusižengimo protokolas pagal Administracinių nusižengimų kodekso (ANK) 291 str. 6 d. Pažeidėjui gresia bauda nuo 60 Eur iki 200 Eur su pažeidimo padarymo įrankių konfiskavimu.

Tą pačią dieną tęsdami reidą aplinkosaugininkai netrukus pastebėjo Neries upės pakrantėje ties Sviliškių kaimu, Vilniaus rajone, žvejojantį asmenį. Jam buvo paaiškinta, kad dabar šioje upės atkarpoje bet kokia mėgėjų žvejyba draudžiama. Pažeidėjui surašytas administracinio nusižengimo protokolas pagal ANK 291 str. 4 d. bei paimtas mėgėjų žvejybos įrankis – meškerė. Kadangi vyras žuvies sugavęs nebuvo, jam gresia administracinė bauda nuo 120 Eur iki 300 Eur bei teks atsisveikinti su meškere.

2017-10-20

Ankstyvą spalio 20 d. rytą gyvosios gamtos apsaugos inspektoriai gavo informacijos apie žvejybą draudžiamoje vietoje Vilniaus mieste, Neries upėje. Operatyviai sureagavę pareigūnai sulaikė asmenį, kuris jau buvo neteisėtai sugavęs lydeką. Pažeidėjas patrauktas administracinėn atsakomybėn. Jam gresia bauda nuo 120 Eur iki 300 Eur, taip pat teks atsisveikinti su meškere bei atlyginti 145 Eur žalą žuvų ištekliams už sugautą lydeką.

2017-10-22

Vakare Kauno RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai vykdė reidą prie Kauno marių. Reido metu buvo nustatyta, kad žvejas iš sostinės sugavo draudžiamo dydžio sterką ir jį pasiėmė. Stengdamasis išvengti atsakomybės ir nuslėpti tikrąjį sterko dydį jį išvalė ir nupjovė galvą. Operatyviai reaguodami pareigūnai sučiupo žveją su visais įkalčiais. Jam surašytas protokolas, paimtas sterkas, meškerė. Teks sumokėti baudą ir atlyginti žalą padarytą žuvų ištekliams  - 145 eurus.

Taip pat, reido metu buvo nustatyti du asmenys, kurie vykdė žvejybą neturėdami žvejo mėgėjo bilieto.

2017-10-24

Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai vykdė akciją „Lašiša“.

Akcijos metu buvo tikrinamos upės, kuriose gyvena ir neršia lašišinių šeimai priklausančios žuvys- margieji upėtakiai. Akcijos metu nustatyta, kad pil. E.F. Peršėkės upėje žvejojo su savimi neturėdamas mėgėjų žvejybos leidimo, pil. D.U. Peršėkės upėje žvejojo šapalus, kurie buvo mažesni nei 30 centimetrų. Pažeidėjas turėjo sugavęs 9 šapalus, todėl teks atlyginti gamtai padarytą žalą, kuri siekia 594 eurus. Akcijos metu sulaikytas pil. E.S., kuris Peršėkės upėje žvejojo draudžiamu tinkliniu ne mėgėjų žvejybos įrankiu - „televizoriumi“. Pažeidėjas turėjo sugavęs šapalą ir 1 kg kuojų, tuo padarydamas 76 eurų žalą gamtai.



Aplinkos ministerijos informacija