2017-10-22

Vykusiame reide kartu dalyvavo ir neetatiniai aplinkos apsaugos inspektoriai. Buvo sudaryti du ekipažai, kurie tikrino Šventosios upės Ukmergės rajone ir Širvintos upės Širvintų rajone pakrantes. Aplinkosaugininkai jau anksčiau pastebėjo, kad dalis brakonierių per akciją „Lašiša“, kur sustiprinta lašišinių žuvų apsauga upėse, persikelia prie tvenkinių ir ežerų, todėl šįkart pareigūnai nusprendė patikrinti ir kitus vandens telkinius.

Ukmergės rajone, Šventosios upės pakrantėje, kur šiuo metu mėgėjų žvejyba draudžiama, sulaikyti tėvas ir sūnus V.J. ir A.J., kurie žvejojo plūdinėmis meškerėmis ir teisinosi, kad nežinojo apie šiuo metu galiojančius draudimus. Žuvų pagavę jie dar neturėjo, tačiau administracinių nuobaudų jiems išvengti nepavyks. Pažeidėjams surašyti administracinių nusižengimų protokolai, paimti žvejybos įrankiai. Pagal Administracinių nusižengimų kodekso 291 str. 4 d. jiems teks sumokėti nuo 120 iki 300 eurų baudas, bus konfiskuotos meškerės.

Pakeliui tikrinant kitus vandens telkinius, buvo nustatyti dar 5 pažeidėjai. Kadangi žuvų pagavę jie neturėjo ir šiemet taisykles pažeidė pirmą kartą, šiems asmenims pagal Administracinių nusižengimų kodekso 291 str. 1 d. surašyti nutarimai nesurašant protokolo ir skirtos administracinės nuobaudos – įspėjimai.

2017-10-26

Kauno regiono aplinkos apsaugos Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai vykdydami reidą Kauno mariose, Prienų rajone Vangų kaime sulaikė aplinkosaugai gerai žinomą pil. R.S., kuris žvejojo iš valties statomu tinklu. Nemėgėjų žūklės įrankiais žvejas pagavo 1 sterką ir 1 karšį.

Labiausiai brakonierių papiktino ne tai jog jį sulaikė pareigūnai, o tai, anot jo, jog „prastas kliovas, gėda prieš kaimynus“.

Iš brakonieriaus konfiskuota valtis, 2 irklai, statomas tinklas ir laimikis. Už šį pažeidimą teks sumokėti baudą kuri siekia iki 300 EUR  taip pat teks atlyginti gamtai padarytą 205 EUR žalą.

2017-10-27

Spalio 27 - osios vakarą Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos inspektoriai ant Spernios upelio, Lazdijų rajone, aptiko nelegaliai pastatytą upinę gaudyklę. Šio įrankio šeimininkas Ž. J. pasitikrinęs gaudyklę bandė pasišalinti, tačiau pareigūnai pričiupo „žveją“. Nors žalos gamtai šį kartą Ž. J. nepadarė, tačiau už draudžiamą žvejybą pagal Administracinių nusižengimų kodekso 291 str. 4 dalį gresia bauda nuo vieno šimto dvidešimt iki trijų šimtų eurų su administracinio nusižengimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimu.

2017-10-29

Vienas didžiausių reidų praėjusią savaitę suorganizuotas palei Neries upę ir jos intakus aukščiau Vilniaus. Čia Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Vilniaus rajono agentūros pareigūnai patikrino 35 žvejus, iš kurių nei vienas lašišinių žuvų sugavęs nebuvo.

Nors tądien pažeidimų ir neužfiksuota, pareigūnai žino, kad brakonieriai savo „amato“ taip lengvai neatsisako – kai didesnis aplinkosaugininkų dėmesys skiriamas vandens telkiniams, kur neršia lašišinės žuvys, pažeidėjai savo neteisėtai veiklai pasirenka atokesnius vandens telkinius, kurių, jų nuomone, šiuo metu niekas nekontroliuoja. Vieną iš tokių pažeidėjų ir sulaikė Ukmergės rajono agentūros pareigūnai, kai ukmergiškis V. L. atokioje, sunkiai prieinamoje ir privažiuojamoje Kadrėnų tvenkinio vietoje, bandė gaudyti lydekas naudodamas net 17 žvejybos įrankių. Tai keturiskart daugiau negu leidžia Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklės. Už žvejybą draudžiamu būdu V. L. gresia bauda nuo 120 iki 300 eurų, jis taip pat turės  atsisveikinti su žvejybos įrankiais ir gumine valtimi, kurią naudojo neteisėtoje žvejyboje.

Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnams praėjusią savaitę taip pat įkliuvo neeilinis pažeidėjas. Š. m. spalio 29 d. reido metu pareigūnai sulaikę pilietį S. P. (gim. 1955 m.), kuris Vilniuje, Neries upės draudžiamame ruože, žvejojo meškere–spiningu, skirtu plėšriųjų ar lašišinių žuvų žvejybai. Iš pradžių S. P. dievagojosi apie draudimus nežinojęs, tačiau surašant administracinio nusižengimo protokolą paaiškėjo, kad šis asmuo ne kartą baustas už lašišinių žuvų žvejybą draudžiamais įrankiais ir draudžiamu laikotarpiu. Ironiška, tačiau šis pažeidėjas pareigūnams per akciją „Lašiša“ įkliūna kasmet ir nei baudų dydis, nei žvejybos įrankių konfiskavimas noro pagauti lašišų jam nesumažina. S. P. surašytas administracinio nusižengimo protokolas pagal ANK 290 str. 4 d. Jam ir vėl gresia bauda nuo 120 eurų iki 300 eurų su nusižengimo padarymo įrankių konfiskavimu.

2017-10-30

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento (ŠRAAD) gyvosios gamtos apsaugos inspektoriai, vykdydami akcija „Lašiša“, sulaikė du brakonierius. Spiningais lašišas Kražantės upėje gaudžiusiems vyrams gresia baudos iki 550 eurų.

Šiuo metu neršia lašišinės žuvys ir gyvosios gamtos apsaugos inspektoriai vykdydami akciją „Lašiša“ tikrina nerštavietes. Penktadienį ŠRAAD pareigūnai reidą vykdė Kelmės rajone ir tikrino Kražantės bei Dubysos upių pakrantes. Netoli Paverpenio kaimo inspektoriai pastebėjo du vyrus, kurie žvejojo spiningais. Vienas vyrų net buvo įsilipęs į medį, kad geriau matytų, kur plaukia lašišos.

Sulaikytas vietos gyventojas J.K. (1958 m.) ir į svečius iš Vilniaus atvykęs G.G. (1970 m.) pareigūnus tikino, kad nežvejojo. Vilnietis sakė tik atvykęs pasivaikščioti paupiu. Na, o konfiskuotos meškerės tikriausiai jiems buvo reikalingos pasiremti. Deja gudruoliams nepavyks išsisukti. Pareigūnai matė, kaip vyrai žvejojo.

Šioje Kražantės upės atkarpoje, neršiant lašišoms, žvejyba yra draudžiama, tad J.K. ir G.G. surašyti protokolai. Administracinių nusižengimų kodeksas už limituotos lašišų, šlakių, margųjų upėtakių ir kiršlių žvejybos reguliavimo priemonių ir sąlygų pažeidimą numato baudą nuo 250 iki 550 eurų ir žvejybos įrankių konfiskavimą.

2017-11-09

Utenos RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai š. m. lapkričio  7 d. prie Avilio ežero atvyko dar sutemus. Turėdami įtarimų, kad šiame vandens telkinyje vykdoma neteisėta žvejyba statomais tinklais, pradėjo stebėjimą. Apie 7 val. nuo Avilių II kaimo valtimi išplaukė pilietis. Tai, kad su savimi neturėjo jokių mėgėjų žvejybos įrankių, pareigūnams sukėlė įtarimą. Netrukus aplinkosaugininkai įsitikino, kad nuojauta jų neapvylė, nes minėtas asmuo pradėjo traukti iš anksto pastatytą tinklą. Baigęs darbą grįžo į krantą. Išlipęs iš valties ir nešinas maišu bėgte pasileido link kaimo. Pareigūnai puolė iš paskos. Gaudynės tęsėsi neilgai – už poros šimtų metrų bėglys buvo sulaikytas. Aplinkosaugininkai nenustebo pamatę šio kaimo gyventoją V. S., kuris jau ne kartą už tokią veiką buvo pakliuvęs Utenos RAAD GGAI pareigūnams, kadangi kiekvieną kartą sulaikomas bando bėgti, slėptis ir t. t. Aiškinantis pažeidimo padarymo aplinkybes nustatyta, kad minėtas pilietis statomu tinklu neteisėtai sugavo 6,96  kg kuojų ir 1,62 kg ešerių. Už šį pažeidimą jam surašytas administracinio nusižengimo protokolas. Pagal LR ANK 291 str. 4 dalį jam gresia bauda nuo 120 iki 300 eurų  ir valties bei statomo tinklo konfiskavimas. Be to dar teks atlyginti gamtai padarytą  77,22 eurų žalą.

Kol vieni pareigūnai formino pažeidimą, kiti irgi negaišo laiko. Apžiūrinėjant ežero pakrantėje esančias valtis, aplinkosaugininkams viena iš jų irgi sukėlė įtarimų, kad ji gali būti naudojama žvejyboje draudžiamais įrankiais. GGAI pareigūnai prie šio ežero nutarė atvykti ir sekančią dieną. Įtarimai pasitvirtino. Jau įdienojus, nuo to pačio Avilių II kaimo, aplinkosaugininkams įtarimų sukėlusia valtimi išplaukė pilietis. Patikrinęs 5 neteisėtai pastatytas ežerines gaudykles-venterius dar imitavo mėgėjišką žvejybą meškere. Pareigūnų suklaidinti nepavyko, kadangi visa jo neteisėta veika buvo fiksuojama. Rastas ir dar vienas pakrantės krūmuose paslėptas pažeidėjo venteris. Šis asmuo, Avilių II kaimo gyventojas, irgi gerai žinomas Utenos RAAD GGAI, kadangi jau ne kartą buvo baustas už žvejybą draudžiamais įrankiais. Piliečiui A. B. surašytas administracinio nusižengimo protokolas, paimta valtis, 6 venteriai. Pagal LR ANK 291 str. 4 dalį jam gresia bauda nuo 120 iki 300 eurų su įrankių ir priemonių konfiskavimu.

2017-11-09

Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai (toliau-GGAI) 2017 m. lapkričio 9 d. organizuoto reido metu patikrino surinktą informaciją, jog Prienų rajone Kauno mariose ties Pašventupio kaimu galimai dažnai žvejojama statomais tinklais.

Nuvykus į vietą aplinkosaugos pareigūnai surengė pasalą prie šalia Kauno marių kranto esančios sodybos. Po kiek laiko automobiliu į sodybą atvyko du asmenys, kurie nieko nelaukdami nuėję link Kauno marių įlipo į krante esančią medinę valtį ir nuplaukė į marių vidurį. Kadangi buvo ankstyvas rytas pareigūnai iš slėptuvės naktinio matymo prietaisų pagalba aiškiai matė, kaip minėti asmenys suradę vandenyje tinklus traukė juos į medinę valtį. Žvejyba užtruko ilgokai, nes abiem brakonieriams nuolat reikėjo semti vandenį iš supuvusios valties. Nieko blogo neįtardami „žvejai“ grižo į krantą, kur buvo nedelsiant sulaikyti GGAI pareigūnų.

Pastebėtina, kad sulaikytieji Prienų r. gyventojai iš kurių vienas G. V. buvo sulaikytas š. m. rugpjūčio mėn. už žvejybą statomais tinklais toje pačioje vietoje, o antrasis E. Š. 2016 m. baustas už tinklinių įrankių laikymą namuose, bei daug kartų praeityje už žvejybą draudžiamais įrankiais.

Draudžiamais ne mėgėjų žvejybos įrankiais – statomais tinklais brakonieriai sugavo 4 sterkus, 1 salatį, 1 lydeką, 2 karšius, 5 kg kuojos ir 4 kg plakių.

Dėl padaryto pažeidimo brakonieriams gresia nuo 120 iki 300 eurų administracinė bauda su pažeidimo padarymo įrankių - medinės valties ir statomų tinklų konfiskavimu. Taip pat teks atlyginti virš 1000 eurų žuvų ištekliams padarytą žalą.

2017-11-10

Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai vykdydami akciją „Lašiša“ be dėmesio nepaliko ir kitų vandens telkinių. Randamonių ežere, Druskininkų savivaldybėje, pareigūnai sulaikė asmenis, kurie žvejojo draudžiamo dydžio lydekas bei turėjo daugiau pagavę lydekų nei leidžia taisyklės. Patikrinus laimikį, rasta devyniolika lydekų, iš kurių vienuolika - draudžiamo dydžio. Nors A. S. ir M. D. žinojo, kad galima pagauti tik po tris leidžiamo dydžio lydekas, o mažesnes nei 45 cm lydekas žvejoti draudžiama, nepaisant taisyklių reikalavimų, pagautas lydekas sėkmingai dėjo į kibirėlį. Žvejams solidariai teks atlyginti 2015 eurų ieškinį už padarytą žalą žuvų ištekliams. Atsakomybė gresia pagal Administracinių nusižengimų kodekso 291 str. 1 d., kuri užtraukia įspėjimą arba baudą nuo dešimt iki šešiasdešimt eurų.

2017-11-15

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Švenčionių rajono agentūros pareigūnai šį sekmadienį vykdė reidą Švenčionių rajone. Maždaug vidurdienį inspektoriai gavo žvejo pranešimą, kad Lakajos kaime, Švenčionių rajone, paspęsti spąstai. Žvejas tikino tik per laimingą atsitiktinumą pats jais nesusižalojęs, nes avėjo storos gumos batus, kurie padėjo išvengti rimtesnių sužeidimų.

Į vietą nedelsiant atvykę aplinkosaugininkai šalia sodybos rado net 5 spąstus, kurie galėjo būti paspęsti ne tik laukiniams gyvūnams, bet ir pareigūnams. Spąstai buvo pritvirtinti prie metalinių grotų ir pririšti 4 vienetai šakotinių su lašinių ir džiovintos žuvies masalu. Šalia spąstų ant šakos kabėjo negyvas kurmis, kuris, kaip spėjama, galėjo būti pakabintas sąmoningai – siekiant nukreipti pareigūnų dėmesį.

Šioje vietoje dažnai nustatoma brakonieriavimo atvejų, ne pirmą kartą nubaudžiami ir vis tie patys asmenys, kurie savo „amato“ neatsisako ir lašišų neršto metu. Spąstai buvo padėti tarsi demonstratyviai vien tam, kad juos radę inspektoriai stabtelėtų būtent šioje vietoje ir neitų artyn prie vandens, o brakonieriai tokiu būdu galėtų pareigūnus nesunkiai pamatyti ir pasišalinti iš pažeidimo vietos.

Vien spąstai pareigūnams reidas nepasibaigė. Važiuodami siauru keliuku link vandens, jie pateko į dar vieną nemalonią situaciją – tarnybiniam visureigiui pradurta padanga. Manytina, aštrus daiktas (savadarbis metalinis antgalis) ant kelio buvo paliktas neatsitiktinai – tokiu būdu bandyta sustabdyti inspektorius, kad pastarieji nepatektų prie brakonierių mėgstamos vietos – Meros ir Žeimenos upių santakos.



Aplinkos ministerijos informacija