2017-12-07

LR AM Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai nustatė du asmenis, kurie Kauno rajone, Kairiūkščių k., laikė ne mėgėjų žvejybos įrankius. Pas vieną asmenį rasti trys bučiai, kurių išmatavimai didesni negu leidžia Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklės (toliau- Taisyklės). Pareigūnai primena, jog vadovaujantis Taisyklių 4.1 p., bučiukas vėžiams gaudyti – ne ilgesnė kaip 100 cm ir ne platesnė kaip 50 cm gaudyklė. Antrasis Kauno rajono gyventojas ūkiniame pastatė laikė tinklinį ne mėgėjų žūklės įrankį , kitaip vadinamą „padribką“. Šie asmenys pareigūnams pažįstami, ne kartą bausti už žvejybą ne mėgėjų žūklės įrankiais.

Asmenims surašyti administracinio nusižengimo protokolai pagal ANK 291 str. 6 d., kur numatyta atsakomybė už neteisėtą žvejybos įrankių laikymą ,kuriuos naudoti draudžiama yra nuo 60 Eu iki 200 Eu su įrankių konfiskavimu.

2017-12-14

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento (ŠRAAD) pareigūnai naktį gavo pranešimą, kad Šiaulių rajone, Kuršėnuose sulaikyti trys asmenys įtariami brakonieriavimu. Policijos pareigūnų sustabdytame automobilyje rastas elektros žvejybos prietaisas ir daugiau kaip pusšimtis įvairios žuvies. Trijulei gresia baudžiamoji atsakomybė, be to teks atlyginti tūkstantinę žalą gamtai.

Brakonieriavimu įtariamus asmenis šiąnakt po vidurnakčio sulaikė Šiaulių policijos pareigūnai. Šiaulių rajone, Kuršėnų miestelyje buvo sustabdyta „Audi A6“. Patikrinus automobili buvo rastas elektros žvejybos prietaisas ir negyva žuvis. Apie tokį radinį pareigūnai pranešė aplinkosaugininkams. Į įvykio vietą atskubėję ŠRAAD Šiaulių agentūros pareigūnai, automobilyje rado 23 lydekas, 2 lynus, 2 ešerius ir 15 kuojų. taip pat rastas elektros prietaisas žuvims gaudyti ir pripučiama valtis.

Automobilio keleivei R.S (1993 m.) ir R.S. (1975 m.) aplinkosaugininkams prisipažino, kad elektros prietaisu žuvis gaudė Šiaulių rajone, netoli Šilėnų, Ventos upėje. A.P. (1962 m.) tikina tik geranoriškai vyrus pavėžėjęs savo automobiliu. Už žvejyba su elektros prietaisu yra numatyta baudžiamoji atsakomybė. Dėl įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas. Baudžiamasis kodeksas už brakonieriavimą su elektros prietaisu, numato net laisvės atėmimą iki 2 metų (BK 272 str.). Automobiliu važiavę A.P., R.S ir R.S. po apklausos paleisti.

Trijulei teks atlyginti ir gamtai padarytą žalą. Aplinkosaugininkai skaičiuos kokia žala padaryta žuvų ištekliams. Pirminiais duomenimis ji gali siekti daugiau kaip 3500 eurų.

2017-12-20

Naktį Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai organizavo reidą Lazdijų r. Reido metu Dusios ežere buvo pastebėtas pažeidėjas, kuris traukė draudžiamus ne mėgėjų žvejybos įrankius – tinklus. Sulaikius pažeidėją, paaiškėjo, kad tai gerai aplinkosaugininkams žinomas, šiais metais jau trečią kartą už neteisėtą žvejybą įkliūvantis pil. D.K. Pažeidėjas Dusios ežere buvo pastatęs du tinklus, kurių bendras ilgis siekia 300 metrų. Su tinklais pil. D. K. turėjo sugavęs 15 kg kuojų ir 12 kg ešerių. „Etatiniam“ pažeidėjui už neteisėtą žvejybą gresia bauda nuo 120 iki 300 eurų. Taip pat teks atlyginti gamtai padarytą žalą, kuri siekia 267 eurus.

2017-12-20

Panevėžio RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai kartu su Pasvalio rajono pareigūnais ankstų š. m. gruodžio 20 d. rytą tikrino iš anksto gautą informaciją, kad Mūšos upėje rytais ir vakarais niekur nedirbančių žmonių grupė stato tinklus. Pareigūnai nutarė pabūti pasaloje. Jau keletas mėnesių šių brakonierių grupės nepavykdavo sulaikyti, nes privažiavimas prie upės yra problematiškas, todėl pastebėdavo atvažiuojančius pareigūnus.

Šį kartą kiekybinę persvarą turėjo pareigūnai ir dviems brakonieriams broliams A.G ir L.G pergudrauti pareigūnų nepavyko. Prie upės jie buvo sulaikyti rankoje laikantys  ką tik iš vandens ištrauktus 4 statomus tinklus su žuvimi. Šiems piliečiams taip pat teks atsisveikinti su medine valtimi, kuria jie dalindavosi su kitais gretimų kaimų brakonieriais. Piliečių tinkluose buvo rastos neteisėtai sugautos žuvys (1 lynas ir 4,3 kg. kuojų). Žuvys bus perduotos gyvūnų globos organizacijai. Šiems asmenims teks sumokėti 98,7 eurų  už gyvūnijai padarytą žalą ir administracines baudas iki 300 eurų. 

Aplinkos ministerijos informacija