2018-02-05

Vasario 1 d. įsigaliojus lydekų žvejybos draudimui į Simno žuvininkystės tvenkinius užsuko brakonieriai, kurie aplinkos apsaugos pareigūnų ne kartą bausti. Simno žuvininkystės valstybiniuose tvenkiniuose veisiamos, auginamos įvairių rūšių žuvys, kuriomis įveisiami ežerai, tvenkiniai, upės. Natūralu, kad šiuose valstybiniuose tvenkiniuose žuvies daug, todėl A. B. ir E. L. susigundė lengvu laimikiu. Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnams paskambino Simno tvenkinius saugojęs sargas, kuris paaiškino, kad ant tvenkinio brakonieriaujama. Atvykus pareigūnams prie tvenkinio sulaikyti du Simno gyventojai. Draudžiamu ne mėgėjų žvejybos įrankiu 1 statomu tinklu valstybiniame Simno žuvininkystės tvenkinyje A. B. ir E. L. norėjo pasigauti žuvies, tačiau nespėjo. Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai brakonierius sučiupo statant tinklą.

„Žvejams“ teks atsisveikinti su žvejybos įrankiu bei sumokėti administracinę nuobaudą pagal ANK 291 str.  4 d. nuo 120 iki 300 eurų.

2018-02-07

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Kelmės rajono agentūros darbuotojai sulaikė vyrą, kuris draudžiamu laikotarpių gaudė lydekas. Vyrui ne tik teks sumokėti nemenką baudą ir atsisveikinti su žvejybos įrankiais bet ir atlyginti gamtai padarytą daugiau kaip 600 eurų žalą.

Labūnavos kaime, Užvenčio seniūnijoje, Kelmės rajone, esančiame Labūnavos ežere draudžiamu laikotarpiu lydekas gaudantį vyrą pastebėjo neetatinis aplinkos apsaugos inspektorius. Jis nedelsiant pranešė Kelmės rajono agentūros darbuotojams. Pastarieji atvyko prie ežero ir surengę pasalą sulaukė, kol žvejys baigė savo juodus darbelius ir patraukė namo.

Aplinkosaugininkai sustabdė piliečio A.Š. (1961 m.) vairuojamą automobilį „Volkswagen Passat“. Žvejo mašinoje buvo rasta 1,5 kg ešerių, kuojų, raudžių bei 4 lydekaitės. Pilietis A. Š. prisipažino gaudęs lydekas draudžiamu laikotarpiu. Sulaikymo metu buvo konfiskuota palaidinė meškerė, skirta poledinei žūklei ir gręžtas ledui gręžti. O vyrui surašytas protokolas (ANK 291 str. 4 d.). Nuo sausio 1 d. lydekų žvejybą draudžiama, kol nesibaigs šių žuvų nerštas. Už šio draudimo nepaisymą kelmiškiui gresia bauda nuo 120 iki 300 eurų, o taip pat žvejybos įrankių konfiskavimas.

Aplinkosaugininkai paskaičiavo ir gamtai padarytą žalą. Už sugautas keturias lydekas ji siekia 638 eurų. Vyras žalą jau atlygino.

Prasidėjus lydekų nerštui, Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento pareigūnai rengia reidus ir tikrina vandens telkinius. Prieš dvi savaites Kelmės rajone buvo sulaikyti trys žvejai, kurie taip pat susigundė gaudyti lydekas. Jiems buvo surašyti protokolai, skirtos baudos ir konfiskuoti žvejybos įrankiai.

2017-02-12

Aplinkosaugininkai ir Kupiškio rajono savivaldybės civilinės saugos specialistas ant Kupiškio tvenkinio ledo tikrino, ar žvejai turi teisę žvejoti, ar turi gelbėjimosi priemonę įlūžus ledui - smaigus. Nors žiemos oras ne pats gražiausiais ir (kaip teko įsitikinti patikrinus žvejų laimikį) ne žuvų kibimo metas, ant ledo buvo gausu žvejų, nes ši žiema žvejų ledu nelepino.

Žvejai įrodantys teisę žvejoti aplinkosaugininkams pateikė MŽD Kupiškio skyriaus leidimus, įsigytus bilietus “Perlo” terminaluose ir pažymėjimus suteikiančius teisę žvejoti nemokamai. Buvo patikrinta apie 30 žvejų ir teko tik pasidžiaugti, kad neradome nei vieno žvejo  neturinčio teisės žvejoti. Visi patikrinti žvejai turėjo smaigus.

2017-02-13

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Plungės rajono agentūros pareigūnai vykdydami gamtosauginį reidą ir tikrindami vandens telkinius ant Žlibinų tvenkinio ledo rado keturračiu važinėjantį pilietį T. L. (1992 m.). Bekelės transportą ant ledo išbandęs vyras labai nustebo, kad už tai jam gresia administracinė atsakomybė. Aplinkosaugininkai vyrui surašė protokolą (ANK 264 str. 1d ir 282 str. 1d.). Administracinių nusižengimų kodeksas už paviršinių vandens telkinių apsaugos zonų ar pakrančių apsaugos juostų apsaugos ir naudojimo režimo pažeidimą numato įspėjimą arba baudą nuo 30 iki 140 eurų. Panaši atsakomybė taikoma ir už neteisėtą važinėjimą vandens telkinių ledu.

Tikrinant vandens telkinius į aplinkosaugininkų akiratį pateko netik motociklininkas bet ir žvejybos taisykles pažeidinėjantys žvejai. Tiesa šį žvarbų savaitgalį jų nebuvo tiek daug. Pareigūnai patikrino kelias dešimtis vandens telkinių ir sutiko daugiau kaip 100 žvejų. 16 iš jų buvo surašyti protokolai už mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių ir reikalavimų pažeidimus (ANK 291 str. 1d.). Šiaulių rajone 6 žvejai žvejojo neturėdami žvejo mėgėjo bilietų ir du neturėjo smaigų. Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklės numato, kad draudžiama žvejoti ant ledo, neturint priemonių, kurių pagalba būtų galimybės išlipti ant ledo įlūžus – dviejų sujungtų lanksčia jungtimi smaigų. Šio draudimo nepaisė ir vienas Plungės rajono gyventojas. Dar penkiems Plungės rajono ir dvejiems Telšių rajono žvejams surašyti protokolai už tai, kad žvejojo neturėdami žvejo mėgėjo bilietų.

2017-02-19

Vieno iš akcijos "Lydeka" metu vykdytų reidų, vasario 19-ąją, LR AM Marijampolės RAAD Kalvarijos agentūros pareigūnams įkliuvo vienas nelabai draugiškas gamtai žvejys. Pil. A. J. žvejojo Šarkio ežere šiuo metu draudžiamu būdu, masalui naudojant žuvelę, ir buvo sugavęs šiuo metu draudžiamą gaudyti žuvį – lydeką. Įkliuvusiam žvejui teks atsakyti Administracinių nusižengimų kodekso numatyta tvarka. Už šiuos pažeidimus A. J. bus paskirta administracinė nuobauda – bauda nuo 120 iki 300 eurų, teks atsisveikinti su neteisėtos žūklės įrankiais, bei bus paskaičiuota žuvų ištekliams padaryta žala.

Suskaičiavus, kokia brangi gali būti žvejyba, kai nesilaikoma taisyklių reikalavimų, vertėtų susimąstyti, jog sąmoningu būti – kainuoja pigiau.

2017-02-23

Rokiškio rajono agentūros pareigūnai kartu su neetatiniu aplinkos apsaugos inspektoriumi šaltoką, tačiau saulėtą antradienio popietę išvyko į reidą ant vandens telkinių ledo patikrinti, kaip žvejai laikosi  Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių.

Patikrinti Obelių, Našio ežeruose žvejoję žvejai. Patikrinti 8 žvejai, visi jie turėjo galiojančius leidimus, taip pat privalomus ant užšalusio vandens telkinio ledo smaigus. Draudžiamų įrankių ar šiuo metu draudžiamų gaudyti lydekų pas žvejus nerasta. Patikrinti Salinio bei Kuojinio ežerai, žvejų ant ledo nebuvo.    

Vykstant prie Keležerio ežero buvo pastebėtas žmogus, vaikštantis nuo eketės prie eketės, rankose jis nešėsi kibirą ir į jį dėjo iš ekečių ištrauktas šakotines. Prie ežero ant Keležerio kaimo keliuko buvo paliktas automobilis, iš paliktų sniege pėdų matėsi, kad išlipęs iš automobilio žmogus nuėjo ant ežero ledo. Pastebėjęs, kad jį “seka” pareigūnai, pasileido bėgti į kitą ežero pusę, vengdamas kontakto su pareigūnais. Paliktomis sniege nubėgusio žmogaus pėdomis teko sekti, tikintis, kad ateis prie savo automobilio ir taip bus “pakalbintas” pareigūnų. Tačiau žmogus taip greitai nutolo, kad sniege liko tik pėdos, galimai pasiskambino “kolegoms”, kurie privažiavo automobiliu ir išsivežė bėglį. Paliko automobilį, o prie ekečių -  ledo grąžtą. Grąžtą teko paimti kaip pažeidimo padarymo įrankį ir tęsti tyrimą. Netrukus buvo išsiaiškinta, kad šis “žvejas mėgėjas” yra žinomas ir nebe pirmą kartą sprunka nuo pareigūnų. Matomai buvo dėl ko sprukti, kibire buvo kažkas brangaus, gal būt brangesnio už automobilį.

Šis laikotarpis yra tas, kada draudžiama gaudyti lydekas, o kas draudžiama - labai rūpi. Pagal vidaus vandenyse padarytos žalos žuvų ištekliams apskaičiavimo tvarkos aprašą, draudžiamu metu sugauta 1 lydeka kainuotų 145 eurus. Tad galimai buvo  dėl ko sprukti, paliekant sniego bridę…

2017-02-23

Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai kartu su neetatiniais aplinkos apsaugos inspektoriais š. m. vasario 15 d. surengė reidą Rokiškio rajone. Reidas buvo surengtas iš žvejų sulaukus pastabų, kad ežeruose vėl atsiranda drąsuolių, kurie norėdami sugauti lydeką nepabijo masalui naudoti gyvą žuvelę.

Patikrinimui pasirinktas Dviragio ežeras, garsėjantis ne iš gerosios pusės apie čia gyvenančius piliečius, kurie negali gyvent nepagavę lydekos. Šalia ežero esantis kaimas garsėjo ir tuo, kad pamatę lydekų neršto metu į kaimą įvažiuojančius aplinkos apsaugos pareigūnus, brakonierių žvalgai puldavo skambinti į ant medžio pakabintą metalą. Šį kartą reidas buvo pasirinktas jau pritemus, kai pasimatė link ežero su kibiriuku rankose einantis asmuo. Pareigūnai pradėjo įtariamąjį persekioti, jis bėgo ledu, bet kibiro su žuvelėmis net nebandė išpilti. Pareigūnai buvo greitesni ir piliečiui už neteisėtą žvejybą masalui naudojant gyvą žuvelę teks atsakyti administracine tvarka, numatoma bauda nuo 120 iki 300 eurų.  


Aplinkos ministerijos informacija