2018-03-28

Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai vykdydami akciją „Lydeka“  kovo 28 d. reido metu Lazdijų rajone, ant Veisiejo ežero pastebėjo žveją, kuris tikrino pastatytas palaidines. Patikrinus žveją nustatyta, kad tai ne kartą už brakonieriavimą baustas vietos gyventojas V. P. Pas „žveją“ rastos 8 palaidinės, masalui V. P. naudojo gyvas žuveles, o „laimikis“ 5 lydekos.

Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklės draudžia - nuo sausio 1 d. iki balandžio 20 d. masalui naudoti gyvą žuvelę, taip pat nuo vasario 1 d. iki balandžio 20 d. draudžiama gaudyti lydekas. Už žvejybą masalui naudojant gyvą žuvelę V. P. pareigūnai surašė  administracinio nusižengimo protokolą. Pagal ANK 291 str. 4 d. gresia nuo 120 iki 300 eurų bauda su įrankių ir priemonių konfiskavimu. Taip pat teks atlyginti 835 eurų  ieškinį už gamtai padarytą žalą.

Tačiau šis pilietis viena bauda neapsiribojo po valandos pareigūnai V. P. sodyboje rado draudžiamų ne mėgėjų žvejybos įrankių  arsenalą - 28  statomus tinklus. Už neteisėtą žvejybos įrankių laikymą V. P. surašytas administracinio nusižengimo protokolas, pagal ANK 291 str. 6 d. gresia nuo 60 iki 200 eurų bauda su įrankių konfiskavimu.

2018-04-10

Ignalinos r. Dysnykščio ežere vėl sulaikyti Utenos aplinkosaugininkams gerai žinomi 3 asmenys (V. I., R. J. ir R. Ž.), iš valties žvejoję draudžiamu būdu – net su 30 statomų tinklų. Neteisėtos žvejybos metu sugauta 13 sterkų, 5 lydekos, 6 lynai, 24 karšiai, 5 kg kuojų ir 12 kg ešerių – žala gamtai siekia daugiau nei 4 500 EUR.

Vos daugiau kaip prieš savaitę tie patys asmenys buvo sulaikyti Dysnų ežere – tuomet jų padaryta žala gamtai irgi buvo solidi – 1 375,80 EUR. V. I. ir R. Ž. per paskutinius 3 metus sulaikomi net 9 kartą, o R. J. – 6 kartą ir valstybei yra skolingi ne vieną tūkstantį eurų.

2018-04-11

Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento Alytaus agentūros pareigūnai tikrindami gautą informaciją balandžio 10 d. reido metu Alytaus rajone, ant Peršėkės upės pastebėjo žveją, kuris pralaidoje per kelią žvejojo upine ungurine gaudykle. Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių (toliau – Taisyklių) 10.1. punkte nurodyta, kad Draudžiama žvejoti <...> naudojant ne mėgėjų žvejybos įrankius ar juos išimant iš vandens telkinių, nesilaikant 10.3 papunkčio reikalavimų, vietose, kuriose žvejoti draudžiama ar tuo metu draudžiama, įrankiais ar masalais, kuriais tuo metu toje vietoje žvejoti draudžiama ar nustatyta tvarka neįgijus teisės žvejoti tokiais įrankiais ir masalais, pažeidžiant Taisyklių 12.1, 12.2 ir 12.4 papunkčių reikalavimus, žvejoti kiršlius, marguosius upėtakius, šlakius, lašišas natūralios kilmės masalais, bučiukais ar samteliais vėžiams gaudyti kitų rūšių žuvis nei siauražnypliai, plačiažnypliai, žymėtieji ir rainuotieji vėžiai <...>. Taisyklių 11.2. punkte nurodyta, kad draudžiama žvejoti draudžiamais žvejybos įrankiais ar būdais. Už neteisėtą žvejybos veiką S. K. surašytas administracinio nusižengimo protokolas, pagal ANK 291 str. 4 d., gresia nuo 120 iki 300 eurų bauda su įrankių konfiskavimu.

Aplinkos ministerijos informacija