2018-09-20, Pajiesios tvenkinys, Kauno rajonas

Saulėtą rugsėjo popietę Kauno žvejų draugijos atstovai dalyvaujant Kauno gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnams įžuvino Pajiesio tvenkinį, esantį Kauno rajone, paaugintais unguriais, eršketais, meknėmis, lydekomis. Vandens telkinio nuomininkas ir pareigūnai tikisi, kad netolimoje ateityje žvejai galės džiaugtis įspūdingais laimikiais.

2018-09-27, Kupiškio rajonas

Kupiškio tvenkinys ant Lėvens upės garsus ne tik gražiausia sala, poilsiavietėmis, saloje vykstančiais kūrybos ir meno festivaliais, bet ir garsėjo respublikinėmis vėžių gaudymo varžybomis, tačiau jau treji metai šios varžybos nebevyksta, įsisukęs vėžių maras sunaikino vėžių populiaciją šiame vandens telkinyje. Siekiant atkurti vėžių populiaciją š. m. rupgjūčio 31 d., rugsėjo 7 d.  ir rugsėjo 27 d. buvo vykdomi siauražnyplių vėžių perkėlimai (įveisimas) į Kupiškio tvenkinį. Siauražnyplių vėžių įveisimas vykdomas pagal  Žuvų ir vėžių įveisimo į valstybinius vandens telkinius 2018 m. planą, kuriame  numatyta Kupiškio tvenkinyje ant Lėvens upės įveisti 4000 vnt. siauražnyplių vėžių. Vėžių perkėlimus vykdė Žuvininkystės tarnybos prie Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos Simno, Laukystos ir Rusnės žuvivaisos biuro pareigūnai. Perkėlimui į Kupiškio tvenkinį siauražnypliai vėžiai sugauti Meletinio ež. (1200 vnt.) ir Kernavės ež. (670 vnt. + 630 vnt.), iš viso įleista 2500 vnt.

Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos Kupiškio skyrius iš valstybės nuomojamus vandens telkinius įžuvina pagal vandens telkinių įžuvinimo planą. Kaip numatyta plane, š. m. birželio 22 d. į Kupiškio tvenkinį ant Lėvens upės išleista 3597 vnt. šiųmečių šamų. Spalio 12 d. įžuvinti keturi vandens telkiniai, į juos išleista: į Mituvos ežerą – 347 įvairaus amžiaus lynai, į Noriūnų tvenkinį – 35 šiųmetės lydekos, 340 šiųmečiai karpiai ir 34 trivasariai baltieji amūrai, į Stirniškių tvenkinį – 665 šiųmečiai karpiai, į Šaukliškių karjero vandens telkinį – 118 įvairaus amžiaus lynų.

Tą pačią dieną 5 vnt. šiųmečių lydekų įžuvintas ir Akmenytės ež., išnuomotas fiziniam asmeniui.

Įžuvinimuose dalyvavo Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos Kupiškio skyriaus atstovas, Nacionalinės žemės tarnybos prie ŽŪM Kupiškio skyriaus vedėjas, Aplinkos apsaugos departamento prie AM Panevėžio valdybos pareigūnai. Išleistos žuvys išaugintos UAB ,,Arvydai“ ekologiniame žuvininkystės ūkyje.

Tikimasi, kad dauguma žuvų sėkmingai prisitaikys prie vandens telkinių, į kuriuos buvo išleistos, sąlygų, ir pagausins žuvų išteklius, o žvejai mėgėjai laikysis nustatytų mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių reikalavimų.

2018-10-18, Šventosios upė, Jonavos rajonas

Spalio 18 dienos rytą į Šventosios upę Jonavos rajone buvo paleista 3750 vienetų šiųmečių aštriašnipių eršketų, kurie išauginti Žuvininkystės tarnybos prie Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos Simno, Laukystos ir Rusnės žuvivaisos biure.

Aplinkos ministerijos informacija