2018-12-07

Ketvirtadienio rytą Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai, iš anksto turėdami informacijos apie ant vandens telkinio ledo, esančio Klaipėdos rajone, pastatytus žvejybos įrankius, sulaikė asmenį, žvejojusį su daugiau mėgėjų žvejybos įrankių negu yra leistina pagal numatytus reikalavimus.

Sulaikytas asmuo žvejojo su 10 mėgėjų žvejybos įrankių (2 skrituliais ir 8 palaidynėmis). Leidžiamas įrankių kiekis – 4 vienetai. Tai reiškia, kad pažeidėjas viršijo įrankių skaičių daugiau nei 2 kartus, o tai laikoma šiurkščiu mėgėjų žvejybos taisyklių pažeidimu.

Pažeidėjui surašytas administracinio nusižengimo protokolas, jam gresia bauda nuo 120 iki 300 eurų. Be to, jam teks atlyginti 290 eurų žalą žuvų ištekliams už neteisėtos žvejybos metu sugautas dvi lydekas. Už šiurkščius mėgėjų žvejybos taisyklių pažeidimus per paskutiniuosius 2  metus šis asmuo yra baudžiamas 7 kartą.

2018-12-12

Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos Alytaus valdybos Alytaus gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai per gruodžio 12 d. vykdytą reidą Lazdijų rajono savivaldybėje sulaikė asmenį, žvejojusį draudžiamu, ne mėgėjų žvejybos įrankiu – statomu tinklu.

Zapsio ežere žvejojęs pažeidėjas buvo sugavęs 7 karšius, 3 lynus ir 1 starkį. Šiam asmeniui surašytas administracinio nusižengimo protokolas, jam gresia bauda nuo 120 iki 300 eurų ir pažeidimo įrankio konfiskavimas. Už neteisėtai sugautas žuvis teks atlyginti ir gamtai padarytą žalą, kuri siekia 745 eurus.

Gruodžio 13 d. Alytaus gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai kartu su Druskininkų aplinkos apsaugos pareigūnais sulaikė dar vieną pažeidėją, kuris Bogušiškių karjero tvenkinyje taip pat žvejojo draudžiamu, ne mėgėjų žvejybos įrankiu – statomu tinklu. Gamtai padaryti žalos asmuo nesuspėjo, bet už neteisėtą žvejybą jam gresia tos pačios baudos bei pažeidimo įrankio konfiskavimas.

2018-12-14

Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos Utenos valdybos Utenos Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai pirmadienio vakarą prie Juodųjų Lakajų ežero sulaikė tris Molėtų rajono gyventojus, neteisėtai žvejojusius statomais tinklais.

Prieš savaitę spustelėjęs šaltukas šiems piliečiams sukėlė nepatogumų – pastatyti tinklai atsidūrė po plonu ledu, todėl patekti prie jų buvo neįmanoma nei valtimi, nei pėsčiomis. Pastarosiomis dienomis, atšilus orams ir susilpnėjus ledui, minėti asmenys nusprendė šiuos tinklus ištraukti.

Dieną pažeidėjai pasiruošė dvi valtis, o jau sutemus, laužydami ledą, pajudėjo link vietos, kur buvo pastatyti tinklai. Ištraukę tinklus su laimikiu, valtis asmenys perstatė į kitą vietą, kur įteka upė ir ledo dangos kol kas nėra.

Namo laimikį ir neteisėtus tinklinius įrankius gabenančius pažeidėjus sulaikė Aplinkos apsaugos pareigūnai. Visi pažeidėjų veiksmai buvo fiksuojami vaizdo stebėjimo kameromis. Taip pat panaudotos termovizinės kameros, kurios tamsiu paros metu ar esant lengvam rūkui sudaro galimybes stebėti šilumą skleidžiančius objektus.

Aiškinantis pažeidimo padarymo aplinkybes nustatyta, kad vienas iš piliečių vienu statomu tinklu buvo sugavęs 2 lydekas, 1 karšį, 7 kg kuojų ir 5 kg ešerių. Kita valtimi plaukę du jo bendrininkai sugavo dar 2 lydekas ir 1 raudę.

Visiems trims pažeidėjams surašyti administracinio nusižengimo protokolai pagal administracinių nusižengimų kodekso 291 str. 4 d., jiems gresia baudos nuo 120 iki 300 eurų. Taip pat paimtos abi neteisėtoje žvejyboje naudotos medinės irklinės valtys, tinklai ir sugautos žuvys. Be to, už neteisėtai sugautas žuvis teks atlyginti gamtai padarytą žalą.

Antradienį Utenos Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai Ignalinoje vykdyto reido metu fiksavo ir dar vieną panašaus pobūdžio pažeidimą.

Sutemus pareigūnų dėmesį atkreipė prie Dysnykščio ežero išjungtomis šviesomis atvažiavęs automobilis. Iš jo išlipę du vyrai paskubomis užlipo ant ledo ir dingo tamsoje. Aplinkosaugininkams pasekus jiems iš paskos, įsitikinta, kad atvykę asmenys tikrina po ledu pastatytus tinklus.

Aiškinantis įvykio aplinkybes nustatyta, kad tai Utenos aplinkos apsaugos pareigūnams gerai pažįstami asmenys, už analogiškus pažeidimus sulaikomi jau nebe pirmą kartą. Vienas iš jų baustas daugiau kaip dešimt kartų. Taip pat nustatyta, jog neteisėtos žvejybos metu minėti piliečiai 2 statomais tinklais buvo sugavę 1 starkį, 1 karšį ir 1 kuoją.

Pažeidėjams surašyti administracinio nusižengimo protokolai, paimti naudoti tinklai ir sugautos žuvys. Už nusižengimą jiems gresia baudos nuo 120 iki 300 eurų. Taip pat reikės atlyginti gamtai padarytą žalą.

2018-12-18

Vos tik ledas spėjo padengti mažesnius vandens telkinius, į žvejybą suskubo poledinės žūklės mėgėjai. Nors didžioji dalis jų jau įprato laikytis Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių, vis dar pasitaiko tokių, kurie jų nepaiso.

Praėjusį savaitgalį Vilniaus valdybos Ukmergės aplinkos apsaugos pareigūnų ir neetatinių inspektorių organizuoto reido metu, nustatyti mėgėjų žvejybos pažeidimai Ukmergės ir Širvintų rajonuose.

Ukmergės rajone ant Taujėnų tvenkinio ledo aplinkosaugininkams įkliuvo pilietis, žvejybai naudojęs kiek daugiau žvejybos įrankių nei yra leidžiama (5). Leidžiamas įrankių kiekis – 4 vienetai. Laimei, žuvų pagauti jam nepavyko. Tačiau vyrui gresia bauda nuo 10 iki 60 eurų ir žvejybos įrankių konfiskavimas, nes šiemet šį nusižengimą jis įvykdė jau antrą kartą.

Širvintų rajone buvo pranešta apie neteisėtą žvejybą Naidų ežere. Aplinkos apsaugos pareigūnams ir neetatiniams inspektoriams atvykus į nurodytą vietą, vienas iš dviejų žvejojusių asmenų žvejyboje taip pat naudojo didesnį žvejybos įrankių kiekį nei yra leistina, tik šįkart – net 25 palaidynes. Tai laikoma šiurkščiu mėgėjų žvejybos pažeidimu.

Be to, šis pažeidėjas bandė sprukti nuo pareigūnų, bet greitai buvo sulaikytas. Be minėtų įrankių, rastos ir 2 lydekos. Viena jų, vis dar buvo gyva, todėl buvo paleista į atgal eketę. Šiam asmeniui gresia administracinė bauda nuo 120 iki 300 eurų ir žvejybos įrankių konfiskavimas. Taip pat bus skaičiuojama žuvų ištekliams padaryta žala.

Antrasis Naidų ežere sulaikytas asmuo žvejojo leidžiamu būdu, bet apžiūrėjus jo įrankių dėžę, rastos trys, mažesnio nei leidžiamas dydis, lydekos. Už tai pažeidėjui teks sumokėti mažiausiai 435 eurus.

2018-12-21

Penktadienį aplinkosaugininkai gavo pranešimą, kad Molėtų rajone rastas didelis kiekis neteisėtai laikomų ne mėgėjų žvejybos įrankių.

Atvykę į nurodytą sodybą Pliešiškių kaime, aplinkos apsaugos pareigūnai gyvenamajame name rado laikomus, nustatyta tvarka nepaženklintus ir neregistruotus, 7 statomus tinklus ir 3 ežerines gaudykles. Be to, netoliese esančios apleistos, negyvenamos ir niekam nepriklausančios sodybos ūkiniuose pastatuose buvo rasta dar 14 statomų tinklų ir 12 ežerinių gaudyklių.

Kaip teigė gyvenamojo namo savininkė, namuose esantys verslinės žvejybos įrankiai seniau priklausė jos vyrui, o po jo mirties taip ir liko gyvenamajame pastate. Apie greta esančioje sodyboje rastą didelį kiekį neteisėtų įrankių moteriškė teigė nieko nežinanti. Visi negyvenamoje sodyboje rasti verslinės žūklės įrankiai paimti kaip bešeimininkiai.

Privačios sodybos šeimininkei, už jos namuose neteisėtai laikytus 7 statomus tinklus ir 3 ežerines gaudykles, surašytas administracinio nusižengimo protokolas, o tinklai ir ežerinės gaudyklės paimti. Už tokį nusižengimą jai gresia bauda nuo 60 iki 200 eurų.

Apie neteisėtai laikomus draudžiamus ne mėgėjų žvejybos įrankius Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos Utenos valdybos Utenos Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnus informavo Utenos apskrities vyriausiasis policijos komisariatas.

Aplinkos ministerijos informacija