2019-07-31

Dviejuose didžiausiuose Ukmergės rajono ežeruose vienas po kito įkliuvo draudžiamais nemėgėjiškos žūklės įrankiais žuvis gaudę brakonieriai.

Pirmasis pažeidėjas, kuris, kaip vėliau paaiškėjo, jau ne pirmą kartą baudžiamas už tokio tipo pažeidimą, tinklus statė Siesikų ežere. Žinodamas, kad anksti rytą vandens telkinius dažnai stebi aplinkosaugininkai, vakare vandenyje pastatytų tinklų asmuo atvyko patikrinti tik apie 11 val. Grįždamas į krantą pažeidėjas dar bandė tinklus su žuvimis nuskandinti, tačiau nesėkmingai. Neteisėtos žvejybos metu asmuo sugavo 9 kuojas ir 3 ešerius.

Už padarytą pažeidimą asmeniui gresia bauda nuo 120 iki 300 eurų kartu su pažeidimo padarymo įrankių – medinės valties ir statomojo tinklo – konfiskavimu. Taip pat asmeniui reikės atlyginti žuvų ištekliams padarytą 9 eurų žalą. Prieš kelis mėnesius minėtas pilietis sulaikytas ir baustas už tą patį nusižengimą tik ne Ukmergės, o Molėtų rajone.

Dar vienas pažeidėjas nubaustas už žvejybą nemėgėjiškos žūklės įrankiais didžiausiame Ukmergės rajono Lėno ežere. Tiesa, asmuo iš nusižengimo padarymo vietos spėjo pasišalinti, bet pažeidėją sulaikyti padėjo Ukmergės medžiotojų ir žvejų draugijos nariai, atsiuntę automobilio, kuriuo prie vandens telkinio atvyko pažeidėjas, nuotraukas. Gavus šią informaciją, aplinkos apsaugos pareigūnai apsilankė pažeidėjo namuose, kur buvo rastas pažeidimo padarymo įrankis – statomasis tinklas – bei juo sugauti 3 karšiai. Asmuo kaltę pripažino ir nedelsdamas atlygino žuvų ištekliams padarytą 180 eurų žalą.

Pažeidėjui gresia 60 eurų bauda bei statomojo tinklo konfiskavimas.

2019-08-02

Penktadienį 20 val. 30 min. buvo gautas pranešimas apie Kaišiadorių rajone Strėvos upėje statomą ne mėgėjų žvejybos įrankį – ūdą – kurį, kaip pranešta, asmuo statė iš guminės valties kitų žvejų akivaizdoje.

Aplinkos apsaugos pareigūnams nedelsiant atvykus į vietą, vyras buvo sulaikytas. Iš vandens ištrauktos ūdos ilgis siekė 50 metrų, ant jos buvo užkabinta 20 kabliukų žuvims gaudyti.

Pažeidėjas aiškino, kad virvę su kabliukais statė unguriams gaudyti, o masalui naudojo sliekus. Laimei, žuvų pagauti asmuo nesuspėjo.

Už padarytą pažeidimą asmeniui gresia bauda nuo 120 iki 300 eurų kartu su pažeidimo padarymo įrankių – ūdos ir guminės valties – konfiskavimu.

Kaip paaiškėjo, prieš kelerius metus šis asmuo aplinkosaugininkų baustas už kilpų žvėrims gaudyti statymą.

2019-08-02

Vėlų penktadienio vakarą buvo gautas pranešimas, kad viename iš Kretingos rajone esančių tvenkinių pastebėta žvejyba draudžiamais žvejybos įrankiais – statomaisiais tinklais. Savo ruožtu, Bendrasis pagalbos centras informaciją perdavė ne tik aplinkosaugininkams, bet ir policijai.

Į pranešimą sureagavę policininkai sustabdė nuo tvenkinio nuvažiuojantį automobilį, tačiau, užsirašę jame sėdinčių asmenų duomenis, leido jiems tęsti kelionę, nes nebuvo nustatyti jokie Kelių eismo taisyklių pažeidimai.

Nepaisant to, į įvykio vietą atvykę ir tą patį automobilį sustabdę Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos (AAD) pareigūnai rado jame pagautus 9 plačiažnyplius vėžius, kuriuos draudžiama gaudyti nuo liepos 26 d., bei dėžutes laimikiui susidėti ir masalą vėžiams gaudyti. Be to, nuvykus prie tvenkinio iš jo buvo ištraukti 2 statomi tinklai bei 25 bučiai vėžiams gaudyti, į kuriuos jau buvo patekę 39 plačiažnypliai vėžiai.

Sulaikyti asmenys tikino, kad tai ne jų darbas, tačiau juos išdavė automobilyje rastas masalas vėžiams gaudyti, kuris atitiko bučiuose naudotą masalą. Taip pat paaiškėjo, kad vienas iš sulaikytų asmenų anksčiau ne kartą baustas už brakonieriavimą.

Trims pažeidėjams surašyti administracinių nusižengimų protokolai, jiems gresia bauda nuo 120 iki 300 eurų bauda, paimta neteisėtai veiklai naudota guminė pripučiama valtis, tinklai bei bučiai vėžiams gaudyti.

Visi gyvybingi vėžiai ir kelios į tinklus patekusios žuvys buvo paleistos atgal į tą patį tvenkinį.

Aplinkos ministerijos informacija