2019-11-11

Lapkričio 11 ir 12 d. Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos Vilniaus valdybos Vilniaus gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai, bendradarbiaudami kartu su asociacijos „Lašišos dienoraštis“ atstovais, sulaikė 2 neteisėtai Vilnios upėje, Vilniuje, žvejojusius pažeidėjus.

Už neteisėtą žvejybą asmenims gresia baudos nuo 120 iki 300 eurų kartu su pažeidimų padarymo įrankių (meškerių) konfiskavimu. Šį kartą buvo suspėta brakonierius sulaikyti anksčiau, jiems dar nespėjus sugauti žuvies, tad žalos žuvų ištekliams pavyko išvengti. Pažeidėjai buvo sulaikyti po to, kai buvo gauti pranešimai apie Vilnios upėje, Vilniuje, pastebėtus žvejojančius asmenis.

2019-11-15

Antradienį per Aplinkos apsaugos departamento (AAD) Kauno valdybos pareigūnų suorganizuotą reidą Kauno mariose ties Gervėnupiu sulaikytas asmuo, žvejojęs statomuoju tinklu. Šiuo ne mėgėjų žvejybos įrankiu asmuo spėjo sugauti 6 karšius ir kuoją.

Už neteisėtą žvejybą draudžiamu ne mėgėjų žvejybos įrankiu asmeniui gresia iki 300 eurų administracinė bauda kartu su pažeidimo padarymo įrankių – guminės valties ir statomojo tinklo – konfiskavimu. Tai pat pažeidėjui reikės atlyginti ir žuvų ištekliams padarytą žalą, kuri siekia beveik 370 eurų.

Kaip paaiškėjo, tai jau trečias kartas per šiuos metus, kai šiam pažeidėjui yra surašomas administracinio nusižengimo protokolas už žvejybą ne mėgėjų žvejybos įrankiais.

2019-11-22

Trečiadienį Ignalinos rajone Milašiaus ežere per aplinkosaugininkų vykdytą reidą sulaikyti 2 pažeidėjai, lydekas gaudę su 6 skrituliais ir 10 plūdurų masalui naudojant žuveles. Be to, draudžiamu būdu piliečiai sugavo 4 lydekas, iš kurių 3 buvo mažesnio nei leidžiama sugauti dydžio.

Už šiuos pažeidimus asmenims gresia baudos nuo 120 iki 300 eurų kartu su minėtų pažeidimo padarymo įrankių ir valties konfiskavimu. Taip pat asmenys turės atlyginti aplinkai padarytą 580 eurų žalą.

Aplinkos apsaugos departamentas prie Aplinkos ministerijos (AAD) primena, kad nuo šių metų lapkričio 5 dienos įsigaliojo Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių pakeitimas, pagal kurį numatyta, kad vienu metu galima naudoti ne daugiau kaip 5 bučiukus ar samtelius vėžiams gaudyti ir 4 kitus mėgėjų žvejybos įrankius, o iš jų ne daugiau kaip 2 (Kuršių mariose – 3) įrankius, kuriais žvejojama masalui naudojant žuvelę ar jos gabalėlį.

Taip pat Ignalinos rajone šią savaite nustatytas ir dar vienas mėgėjų žvejybos taisyklių pažeidimas – asmens kieme buvo rasti 4 statomieji tinklai. Šiam pažeidėjui gresia bauda nuo 60 iki 200 eurų kartu su draudžiamų ne mėgėjų žvejybos įrankių konfiskavimu. Kaip paaiškėjo, asmuo aplinkosaugininkams gerai žinomas, nes anksčiau buvo baustas už žvejybą draudžiamais įrankiais. Šis pažeidėjas nustatytas po to, kai buvo gautas pranešimas apie aplinkosaugos pažeidimus.

2019-11-22

Per trečiadienio naktį vykdytą reidą aplinkos apsaugos pareigūnai kartu su neetatiniais aplinkos apsaugos inspektoriais prie Drevernos upės sulaikė 3 asmenis, vykdžiusius neteisėtą žvejybą ne mėgėjų žvejybos įrankiais – venteriais. Šiuo draudžiamu būdu asmenys sugavo 202 upinių nėgių.

Už padarytus pažeidimus asmenims gresia baudos nuo 120 iki 300 eurų kartu su pažeidimo padarymo įrankių konfiskavimu. Taip pat už sugautas žuvis reikės atlyginti padarytą 1818 eurų žalą žuvų ištekliams.

Pažeidėjai sulaikyti po to, kai per vykdytą reidą vandenyje buvo pastebėti draudžiami tinkliniai žvejybos įrankiai. Siekiant nustatyti venterius upėje palikusius asmenis, surengta speciali pasala. Pažeidėjai prie vandens pasirodė ir draudžiamus ne mėgėjų žvejybos įrankius išsitraukė praėjus keletui valandų.

2019-11-22

Ankstų penktadienio rytą Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos inspektoriai kartu su Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato policijos pareigūnais bei Valstybinės maisto ir veterinarinės tarnybos darbuotojais per atliktą patikrinimą vienoje iš Alytaus rajone esančių sodybų rado nelegaliai laikomus ne mėgėjų žvejybos įrankius, nelegalų žuvies perdirbimo cechą, kontrabandines cigaretes ir 180 litrų dyzelinio kuro. Taip pat nustatytas ir neteisėtos žvejybos atvejis.

Iš viso sodyboje rasti ir paimti 23 statomieji tinklai, kurių bendras ilgis – 1260 m, 20 ežerinių gaudyklių ir elektrinis žūklės aparatas, kuris bus perduotas ekspertams dėl jo tinkamumo naudoti žvejybai. Ekspertams nustačius, kad tai – veikiantis elektros žūklės aparatas, būtų inicijuojama baudžiamosios bylos procedūra. Už ne mėgėjų žvejybos įrankių laikymą neturint nustatytos formos leidimo sodybos savininkui gresia bauda nuo 60 iki 200 eurų kartu su šių priemonių konfiskavimu.

Taip pat patikrinimo metu nustatyta, kad sodybos savininkas buvo įsirengęs nelegalų žuvies perdirbimo cechą, kuriame rasta 30 kilogramų rūkytos žuvies produkcijos ir 200 kilogramų neapdorotos žuvies. Ši informacija toliau perduota tirti Alytaus maisto ir veterinarijos tarnybai.

Dar daugiau, sodyboje taip pat rasta neteisėtai įsigytų ir laikomų akcizinių prekių – kontrabandinių cigarečių ir 180 litrų dyzelinio kuro. Tyrimą dėl šių pažeidimų tęs Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato policijos pareigūnai.

Negana to, du toje pačioje sodyboje gyvenantys asmenys tęsiant patikrinimą sulaikyti už neteisėtą žvejybą statomaisiais tinklais Lazdijų rajone esančiame Palazdijo ežere. Už tai asmenims gresia baudos nuo 120 iki 300 eurų kartu su 5 statomųjų tinklų ir plastikinės valties konfiskavimu. Taip pat už 3 draudžiamu būdu sugautus karšius ir 2 kilogramus karosų asmenys turės atlyginti gamtai padarytą žalą, kuri siekia beveik 200 eurų. Sulaikyti asmenys aplinkosaugininkams gerai žinomi, nes anksčiau jau ne kartą bausti už žvejybą draudžiamais ne mėgėjų žvejybos įrankiais.

Aplinkos ministerijos informacija