2020-01-21

Naktį Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos (toliau – AAD) Panevėžio gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai vykdė reidą Panevėžio regione. Turint informacijos, jog Rokiškio rajone Dviragio ežere vykdoma galima neteisėta žvejyba tinklais, buvo nuspręsta surengti pasalą. Nepaisant atšiauraus oro, pareigūnai surengė pasalą ir apie 20.00 val. sulaukė iš ežero parplaukiančio žvejo. Grįžęs į krantą žvejys buvo sulaikytas su visais draudžiamais pažeidimo padarymo įrankiais ir priemonėmis bei neteisėtai sugauta žuvimi. Laimikis buvo įspūdingas – iš viso sugauta 40 vnt. karšių, 14 vnt. sterkų ir 1 vnt. lynas. Tačiau gausus laimikis pažeidėjui šį kartą kėlė ne džiaugsmą, o liūdesį, nes gamtai padaryta žala siekė 4 490 Eur sumą. Neteisėtos žvejybos metu plaukiant irkline valtimi buvo naudojami du statomi tinklai, kurių ilgis siekė 150 metrų.

Už šį pažeidimą neteisėtą žvejybą vykdžiusiam asmeniui gresia bauda nuo 120 iki 300 eurų kartu su minėtų pažeidimo padarymo įrankių ir valties konfiskavimu. Taip pat asmuo turės atlyginti aplinkai padarytą 4 490 Eur žalą.

Visko mačiusius pareigūnus stebina tai, kad esant itin prastoms oro sąlygoms, lyjant lietui ir pučiant gūsingam vėjui yra labai rizikinga plaukti valtimi į ežerą, nes banguojantis ežeras gali apversti valtį ir žvejyba baigtis tragedija. Tačiau sulaikytas asmuo paklaustas, ar nebijojo tokiu oru plaukti į ežerą, atsakė, kad buvo baisu, tačiau tikėjosi, jog tokiu oru mažesnė tikimybė būti sučiuptam aplinkosaugos pareigūnų, dėl to ryžtasi netgi rizikuoti gyvybe.

2020-01-22

Sausio 15 ir 22 dienomis Valstybinės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Vilniaus pasienio rinktinės pareigūnai vaizdo stebėjimo sistemomis užfiksavo ir sulaikė du Neries upėje neleistinu būdu žvejojusius asmenis. Informacija apie pažeidimus perduota Aplinkos apsaugos departamento Vilniaus valdybai.

Kaip paaiškėjo atlikus tyrimą, vienas iš sulaikytų asmenų Neries upėje žvejojo draudžiamu užkabinamuoju būdu ir žvejybos metu sugavo 4 lynus, 4 karšius ir ešerį. Kitas asmuo Neries upėje žvejojo masalui naudodamas žuveles, šiuo būdu pažeidėjas sugavo 2 lydekas.

Už žvejybą draudžiamu užkabinamuoju būdu ir masalui naudojant žuveles minėtiems asmenims gresia baudos nuo 120 eurų iki 300 eurų kartu su nusižengimo padarymo įrankių bei priemonių konfiskavimu. Taip pat jie privalės atlyginti žuvų ištekliams padarytą žalą, kuri už draudžiamu būdu sugautus lynus, karšius ir ešerį siekia 482,25 eurų, o už neleistinu būdu sugautas lydekas – 290 eurų.

AAD dėkoja VSAT pareigūnams už pagalbą ir bendradarbiavimą saugant Lietuvos gamtą bei primena, kad nuo sausio 1 d. iki balandžio 20 d. yra draudžiama žvejoti masalui naudojant žuvelę (išskyrus žvejybą Kuršių mariose ir žvejybą su žuvies gabalėliu), o žvejybą užkabinamuoju būdu draudžia Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklės.

2020-01-28

Aplinkos apsaugos departamento (AAD) Korupcijos prevencijos ir vidaus tyrimų skyrius kartu su Kauno gyvosios gamtos apsaugos inspekcija penktadienį Šilutės rajone patikrino sodybą, kurios ūkinės paskirties patalpose ir teritorijoje buvo rasta 50 tinklų ir 10 didesnių nei leidžia mėgėjų žvejybos taisyklės bučių.

Už neteisėtai laikomus ne mėgėjų žvejybos įrankius sodybos šeimininkui pradėta administracinio nusižengimo teisena bei paimti pažeidimo padarymo įrankiai. Asmeniui gresia baudos nuo 60 iki 200 eurų kartu su įrankių konfiskavimu.

Tyrimas pradėtas po to, kai buvo gauta informacija apie galimą aplinkos apsaugos pareigūnų neveikimą.

„Šiuo metu tiesioginių įrodymų, kad pareigūnai neatliko savo veiksmų nėra. Tačiau norime atkreipti dėmesį, kad ir toliau tikrinsime gautą informaciją apie aplinkos apsaugos pažeidimus, kurie gali būti susiję su pareigūnų galimai netinkamai atliekamomis pareigomis“, – sako Mantė Ramanauskienė, Korupcijos prevencijos ir vidaus tyrimų skyriaus vedėja.

2020-01-29

Druskininkų savivaldybėje per gyvosios gamtos apsaugos reidą Krašto ežere pastebėti du asmenys, vykdę neteisėtą žvejybą draudžiamais ne mėgėjų žvejybos įrankiais.

Sulaikius pažeidėjus, nustatyta, kad asmenys vandenyje buvo pastatę 3 statomuosius tinklus. Už neteisėtą žvejybą draudžiamais ne mėgėjų žvejybos įrankiais asmenims gresia baudos nuo 120 iki 300 eurų kartu su pažeidimo padarymo įrankių bei priemonių – statomųjų tinklų ir medinės valties – konfiskavimu. Laimei, žalos gamtai pažeidėjai padaryti nesuspėjo.

2020-02-13

Kelmės rajone Gauštvinio ežere sulaikytas asmuo, vykdęs neteisėtą žvejybą draudžiamais ne mėgėjų žvejybos įrankiais – statomaisiais tinklais.

Pranešimas apie žvejybą statomaisiais žvejybiniais tinklais gautas apie 15 val. 30 min. Aplinkos apsaugos pareigūnams atvykus į vietą, nustatyta, kad Gauštvinio ežere neteisėtą žvejybą vykdęs pažeidėjas iš viso turėjo 2 statomuosius tinklus, kuriais buvo sugavęs 5 lydekas, 2 ešerius, 2 kuojas ir karosą.

Už šį pažeidimą asmeniui gresia baudos nuo 120 iki 300 eurų kartu su pažeidimo padarymo įrankių bei priemonių – 2 statomųjų tinklų ir valties – konfiskavimu. Taip pat jam reikės atlyginti gamtai padarytą žalą, kuri siekia beveik 750 eurų.

2020-02-14

Kėdainių rajone per aplinkosaugos akcijos „Lydeka“ reidą sulaikytas vienas pirmųjų šiemet Kauno regione draudžiamu laiku lydeką sugavusių asmenų.

Už draudžiamu metu sugautą lydeką pažeidėjui gresia bauda nuo 120 iki 300 eurų kartu su meškerės konfiskavimu. Taip pat teks atlyginti ir 145 eurų žalą žuvų ištekliams.

Mėgėjų žvejybos taisyklių pažeidimai Kauno regione fiksuoti ir sekmadienį, neetatiniam aplinkos apsaugos inspektoriui pranešus apie galimai neteisėtai sugautą ir automobiliu gabenamą žuvį. Gavę šią informaciją Kauno gyvosios gamtos apsaugos inspektoriai, bendradarbiaudami su Jurbarko rajono policijos komisariato pareigūnais, Jurbarke sustabdė automobilį „Audi“.

Atlikus automobilio patikrą, bagažinėje rastos 8 lydekos, 5 karšiai, 2 sterkai, 2 lynai, 2 salačiai, karosas ir kuoją. Apžiūrėjus žuvis, nustatyta, kad jos buvo sugautos draudžiamu ne mėgėjų žvejybos įrankiu – statomuoju tinklu, ant žuvų šonų buvo matyti sužalojimai, atsirandantys, kai žuvys gaudomos šiuo neteisėtu būdu, tačiau tinklai mašinoje nerasti.

Toliau aiškinantis įvykio aplinkybes, pareigūnai atliko dviejų sodybų Jurbarke ir Jurbarko rajone patikrinimus. Vienoje iš sodybų buvo rastas statomasis tinklas. Sodybos savininkas prisipažino sugavęs žuvis, kurios buvo sustabdytame automobilyje.

Už žvejybą draudžiamais ne mėgėjų žvejybos įrankiais – statomaisiais tinklais – gresia baudos nuo 120 iki 300 eurų kartu su pažeidimo padarymo įrankių konfiskavimu bei žalos žuvų ištekliams, kuri siekia kiek daugiau nei 2 tūkst. eurų, atlyginimu.

Dar 2 tinklai rasti ir kitoje sodyboje. Tiesa, nebuvo įrodyta, kad šis asmuo dalyvavo neteisėtoje žvejyboje. Nepaisant to, už draudžiamų ne mėgėjų žvejybos įrankių laikymą jam gresia baudos nuo 60 iki 200 eurų kartu su įrankių konfiskavimu.

2020-02-20

Rokiškio rajone privačiame ūkiniame pastate rastas didelis kiekis neteisėtai laikomų nemėgėjiškos žvejybos įrankių.

Tikrinant ūkinį pastatą, jame rasti 16 statomųjų tinklų, 8 venteriai ir 4 bučiai. Bendras neteisėtų laikomų įrankių ilgis siekė apie 600 metrų.

Aplinkos apsaugos departamentas primena, kad neteisėtas žvejybos įrankių (išskyrus elektros arba ultragarso žvejybos prietaisus), kuriuos naudoti draudžiama pagal teisės aktus, gaminimas, realizavimas, įsigijimas arba laikymas užtraukia baudą nuo 60 iki 200 eurų.

2020-02-24

Švenčionių rajone sulaikyti 2 asmenys, Kretuono ežere vykdę neteisėtą žvejybą draudžiamais ne mėgėjų žvejybos įrankiais – statomaisiais tinklais.

Pažeidėjus sulaikė Švenčionių policijos komisariato pareigūnai, po to, kai buvo pastebėtas iš miško masyvo išvažiuojantis ir staigiai pagrindinį kelią kertantis automobilis, kurį sustabdžius ir patikrinus, rasti statomieji tinklai su žuvimi.

Į įvykio vietą atvykus Vilniaus gyvosios gamtos apsaugos inspektoriams, sulaikyti pažeidėjai prisipažino vykdę neteisėtą žvejybą statomaisiais tinklais Kretuono ežere. Kaip paaiškėjo, vienas iš asmenų pavasarį baustas už tinklų gabenimą.

Už žvejybą ne mėgėjų žvejybos įrankiais asmenims gresia baudos nuo 120 iki 300 eurų kartu su pažeidimo padarymo įrankių konfiskavimu. Taip pat jiems reikės atlyginti gamtai padarytą žalą, kuri siekia kiek daugiau nei 3,5 tūkst. eurų, kadangi į statomuosius tinklus buvo papuolę 14 lydekų, 6 starkiai, 3 karšiai ir 51 kilogramas kuojų, ešerių, plakių bei raudžių.

Aplinkos ministerijos informacija