2020-04-23

Asmenys, nusprendę, kad karantino metu už savivalę liks nenubausti, klysta: aplinkos apsaugos pareigūnai Klaipėdos ir Kretingos rajonuose sugavo tris pažeidėjus su neteisėtais medžioklės priedais. O Pasvalio rajone rasta 160 metrų nelegaliai laikomų žvejybos tinklų.

Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai per kovą ir balandį Klaipėdos ir Kretingos rajonuose sulaikė tris pažeidėjus, medžioklės plotuose naudojusius optinius taikiklius su naktinio matymo priedais.

Už šiurkštų medžioklės taisyklių pažeidimą pagal Administracinių nusižengimų kodekso 290 straipsnį pažeidėjams bus skirtos baudos nuo 600 iki 1700 eurų ir atimta teisė medžioti nuo vienų ir penkerių metų. Medžioklės įrankiai ir priemonės buvo konfiskuoti.

Balandžio 20 d. Panevėžio valdybos Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai kartu su Pasvalio aplinkos apsaugos inspektoriais pagal turimą informaciją apsilankė vieno asmens sodyboje Pasvalio rajone.

Per ūkinių pastatų apžiūrą rasta 13 ne mėgėjų žvejyboje naudojamų įrankių: keturi didesni nei leidžia mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklės bučiai ir devyni statomieji tinklai, kurių bendras ilgis siekia 160 metrų. Visi draudžiami įrankiai konfiskuoti, o pažeidėjui gresia bauda iki 200 eurų.

Aplinkos apsaugos departamentas primena, kad Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklės draudžia laikyti ar gabenti žeberklus, ūdas ir ne mėgėjų žvejybos įrankius išskyrus atvejus, kai šie įrankiai teisės aktų nustatyta tvarka naudojami verslinei ar specialiajai žvejybai arba mokslo ir mokymo tikslais.

2020-04-24

Pasibaigus lydekų nerštui ir prasidedant šių žuvų žūklei, balandžio 20–21 d. Aplinkos apsaugos departamento Šiaulių valdybos pareigūnai vykdė gyvosios gamtos kontrolės reidus prie vandens telkinių ir tikrino, kaip žvejai laikosi Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių.

Šiaulių valdybos pareigūnai per dvi dienas patikrino dešimt vandens telkinių ir per 60 žvejų. Buvo nustatyti keturi Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių reikalavimų pažeidimai, iš kurių trys šiurkštūs.

Balandžio 20 d. Telšių aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnai Masčio ežere sulaikė du piliečius, kurie vykdė neteisėtą žvejybą iš valties statomuoju tinklu. Pažeidėjams surašyti administracinio nusižengimo protokolai pagal Administracinių nusižengimų kodekso 291 str. 4 d. (numatyta bauda 120–300 Eur) ir konfiskuoti neteisėti žvejybos įrankiai: žvejybinis tinklas ir medinė valtis.

Balandžio 21 d. Šiaulių aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnai, vykdydami  iš valčių žvejojančių žvejų kontrolę Švedės tvenkinyje, nustatė asmenį, kuris mėgėjiškos žūklės įrankiais buvo pagavęs lydeką, neatitinkančią Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklėse nustatyto leidžiamo pagauti žuvies  dydžio, t. y. buvo mažesnė negu 50 cm. Piliečiui pasiūlyta  gera valia atlyginti padarytą 145 Eur žalą gamtai, taip pat bus surašytas administracinio nusižengimo protokolas pagal Administracinių nusižengimų kodekso 291 str. 1 d.

Tą pačią dieną Mažeikių aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnai Juodeikių tvenkinyje išaiškino du piliečius, kurie mėgėjiškos žūklės įrankiais buvo pagavę šešis draudžiamo dydžio (mažesnius nei 40 cm) karpius.  Žuvų ištekliams buvo padaryta 360 eurų žala, asmenims įteiktas pasiūlymas gera valia atlyginti padarytą žalą gamtai.

Primename, kad Žuvininkystės tarnyba 2020 m. kovo 26–30 d. į Juodeikių tvenkinį paleido (įžuvino) 11 800 vnt. dvimečių karpių. Žvejai privalo juos iškart paleisti į tą patį vandens telkinį.

2020-05-10

Aplinkos apsaugos departamento Pranešimų priėmimo skyrius gegužės 4–10 d. gavo net 705 pranešimus apie galimus pažeidimus. Iš viso šiuo laikotarpiu AAD pareigūnai išžvalgė 112 teritorijų, darbo metu į įvykio vietą vyko 78 kartus, ne darbo metu – 53 kartus. Taip pat per savaitę buvo surengti 44 reidai – darbo metu 26 ir ne darbo metu 18.

Gegužės 4–10 d. ir toliau daugėjo autoįvykių su gyvūnais – per savaitę apie tai pranešta 282 kartus. Ankstesnę savaitę tokių pranešimų buvo 210.

Šią savaitę žmonės informavo apie žvejybos ir medžioklės pažeidimus (59 ir 13), atliekų deginimą (32) ir netinkamą atliekų tvarkymą (49), nuotekas (28) ir vandens taršą (21), pakrantės apsaugos juostų pažeidimus (14), oro taršą (19), neteisėtus kirtimus (16), įvykius su gyvūnais (105).

Svarbu tai, kad gyventojai tampa vis nepakantesni  medžioklės pažeidimams. Štai Šiaulių gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnams buvo pranešta, kad Liepijos miške, Plungės rajone, vyko medžioklė, per kurią buvo sumedžiotas šernas ir medžiotojas jo neįrašė į medžioklės lapą. Gegužės 7 d. pareigūnai, atlikę tyrimą, išsiaiškino, kad medžiotojas šerną parsivežė į savo sodybą ir išdorojo. Už šį pažeidimą asmeniui gresia bauda nuo 800 iki 1800 eurų ir teisės medžioti atėmimas nuo 1 iki 5 metų, konfiskuoti nusižengimo padarymo įrankiai. Taip pat pažeidėjui teks atlyginti 1744 eurų gamtai padarytą žalą.

Praėjusią savaitę aplinkosaugininkai vėl sulaukė pagalbos iš „Lašišos dienoraščio“ narių. Vilniaus mieste Vilnelės upėje gegužės 6-osios vakarą trys asmenys draudžiamu būdu sugavo 3 kiršlius ir 18 margųjų upėtakių. Pažeidėjus pastebėję „Lašišos dienoraščio“ nariai informavo Vilniaus gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnus. Brakonieriai neteko ne mėgėjų žvejybos įrankių, jiems gresia baudos nuo 120 iki 300 eurų. Taip pat teks atlyginti žuvų ištekliams padarytą žalą, viršijančią 3000 eurų.

2020-05-12

Aplinkos apsaugos departamento Kauno valdybos Kauno gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai, vykdydami reidą Jurbarko rajone, sulaikė du asmenis, Nemune žvejojusius ne mėgėjų žvejybos įrankiu – statomuoju tinklu.

Asmenys neteisėtai sugavo 101 karšį ir 1 meknę. Iš brakonierių paimtos pažeidimo padarymo priemonės – tinklas ir guminė valtis. Gamtai padaryta žala siekia  6 120 Eur.

Gegužės 13-ąją Vilniaus gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai, vykdydami akciją „Ungurys“, Švenčionių r. Kretuono ežere sulaikė gerai aplinkos apsaugos pareigūnams žinomą asmenį, statomuoju tinklu gaudantį žuvis.

Kadangi pareigūnai apžiūrėti turėjo informacijos, kad tinklai gali būti laikomi ir namuose, šeimininkui sutikus buvo ūkiniai pastatai ir rasta dar 14 tinklų. Pažeidėjui surašytas administracinio nusižengimo protokolas ir gresia bauda nuo 120 iki 300 Eur. Taip pat konfiskuota valtis ir 15 tinklų, kurių bendras ilgis 1,5 kilometro. Kadangi asmuo žuvų nepagavo, žalos gamtai išvengta.

Aplinkos ministerijos informacija