2020-06-15

Švenčionių rajone Adutiškio pasienio užkardos pasieniečiai, vykdydami sienos kontrolę, prie Lazdinių ežero pastebėjo du įtartinus asmenis ir juos sulaikė. Aiškintis aplinkybių buvo iškviesti Aplinkos apsaugos departamento Vilniaus gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai.

Nustatyta, kad 5 tinklais Lazdinių ežere žuvis gaudė du asmenys. Paimti 5 tinklai, 40 lynų, 23 karšiai, 3 karosai, 5 raudės ir 1 ešerys. Už padarytą pažeidimą abu vyrai susimokės po 120–300 Eur baudą. O žuvų ištekliams padaryta žala jiems kainuos 3 824,82 Eur.

Praėjusią savaitę, gegužės 25–31 d.,  Aplinkos apsaugos departamento Pranešimų priėmimo skyriaus darbuotojai apie galimus pažeidimus gavo 458 pranešimus. Apie žvejybos pažeidimus pranešta 53 kartus, apie medžioklės – 5. Dėl atliekų deginimo kreiptasi 18 kartų, netinkamo atliekų tvarkymo – 21, nuotekų – 37, vandens taršos – 8, oro taršos – 25, pakrantės apsaugos juostų pažeidimų – 13, neteisėtų kirtimų – 9 kartus.

Šiuo laikotarpiu vėl sumažėjo į autoįvykius pakliuvusių laukinių gyvūnų – per savaitę apie tai pranešta 130 kartų, dėl įvykių su laukiniais gyvūnais kreiptasi 74 kartus.

Taip pat paskutinę gegužės savaitę AAD pareigūnai išžvalgė 101 teritoriją ir surengė 31 reidą, darbo metu į įvykio vietą vyko 47 kartus, o ne darbo metu – 45 kartus.

2020-06-16

Birželio 16-oji, antradienis, Aplinkos apsaugos departamento Panevėžio gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnams buvo ypač darbinga. Biržų rajone sugauti neteisėtai žvejoję keturi asmenys.

Apie pietus Kilučių ežere, esančiame Biržų rajone, Panevėžio gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai sulaikė du asmenis, žvejojančius tinklais. Pažeidėjai buvo sugavę nemažą laimikį, kuriuo pasidžiaugti nespėjo, o už sugautus 10 lynų, šamą, 5 karšius, 4,15 kg raudžių ir 4,84 kg karosų teks atlyginti beveik 1300 eurų žalą. Iš pažeidėjų paimta irklinė valtis bei pažeidimo padarymo priemonės – 4 statomieji tinklai.

To paties antradienio vakarą ir dar du biržiečiai sugalvojo pažvejoti draudžiamu būdu – bučiukais, iš kurių vienas didesnis, nei leistina. Tačiau žvejyba nepavyko – juos pastebėjo aplinkos apsaugos pareigūnai. Asmenys spėjo sugauti 4 lynus, už kuriuos jiems teko atlyginti 240 eurų žalą. Taip pat pažeidėjams surašyti administracinių nusižengimų protokolai ir paimta guminė valtis.

Primename, kad draudžiama žuvis gaudyti ne mėgėjų žvejybos įrankiais: tinklais, bučiais ir panašiais tinkliniais įrankiais.

Gaudant bučiais vėžius, visos kartu sugautos žuvys nedelsiant privalo būti paleistos atgal į vandens telkinį.

Aplinkos ministerijos informacija