2021-01-05

Aplinkos apsaugos departamento Šilutės gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai prie Veiviržo upės nustatė asmenį, neteisėtai sužvejojusį šlakį, bet socialiniuose tinkluose propaguojantį principą „pagavai – paleisk“.

Aplinkos apsaugos departamento Šilutės gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai per reidą prie Veiviržo upės, tikrindami žvejus, pastebėjo nuo upės automobilio link einantį žveją, besinešantį sugautą šlakį. Pamatęs aplinkosaugininkus, žvejys bandė telefonu nusipirkti žvejo mėgėjo kortelę, skirtą lašišų ir šlakių žvejybai, bet jau buvo per vėlu.

Už žvejybą be kortelės asmeniui gresia bauda nuo 250 iki 550 eurų ir teks sumokėti 2910 eurų žalą žuvų ištekliams. Taip pat iš jo paimtas spiningas, su kuriuo sugauta žuvis.

Nustačius pažeidėjo asmenybę, paaiškėjo, kad jis socialiniuose tinkluose turi daugiau kaip 400 sekėjų ir propaguoja principą „pagavai – paleisk“. Vis dėlto šį kartą žvejys ir reikiamos kortelės neturėjo, ir šlakio nepaleido.

Klaipėdos valdybos pareigūnai žvejams primena, kad nuo gruodžio 26 d. iki balandžio 30 d. žvejoti lašišas ir šlakius leidžiama tik turint tame vandens telkinyje galiojančią žvejo mėgėjo kortelę, skirtą lašišų ir šlakių žvejybai.

Kartu Aplinkos apsaugos departamentas įspėja, kad ir per karantiną pareigūnai dirba įprastu režimu, todėl sulaikytiems brakonieriams tenka sumokėti nemenkas baudas. Štai vakar, sausio 4-ąją, Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai išaiškino asmenį, Veiviržo upėje žeberklu nudūrusį šlakio patiną dar lapkričio 30 d.

Taip pat paaiškėjo, kad pareigūnai šiam asmeniui už lapkričio pradžioje žeberklu nudurtus šlakius jau buvo surašę administracinio nusižengimo protokolą. Deja, asmuo išvadų nepasidarė ir toliau brakonieriavo. „Žvejui“ gresia bauda nuo 120 iki 300 eurų, paimtas žeberklas, taip pat teks atlyginti 2910 eurų žalą žuvų ištekliams.

2021-01-18

Aplinkos apsaugos departamento Šilutės gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai surengė reidą gavę informacijos, kad Nemuno deltos regioninio parko teritorijoje, Krokų lankos botaniniame zoologiniame draustinyje, Krokų lankos ežere gali būti neteisėtai žvejojama statomaisiais tinklais.

Informacija pasitvirtino – pareigūnai užfiksavo, kaip prie Krokų lankos ežero vandens apsaugos pylimo du asmenys į automobilį krauna nuo vandens parsineštus daiktus. Pamatę pareigūnus, pažeidėjai spruko tikėdamiesi spėti paslėpti turimus daiktus.

Vis dėlto asmenims suklaidinti aplinkosaugininkų ir pabėgti nepavyko. Pareigūnai juos sulaikė prie apleistos sodybos viename Šilutės rajono kaime. Maišuose buvo rasta pripučiama guminė valtis, 2 statomieji tinklai, 6  karšiai, lydeka, lynas, 3 kilogramai karosų.

Apie persekiojimą informuoti policijos pareigūnai taip pat atvyko į pažeidėjų sulaikymo vietą. Paaiškėjo, kad neteisėtai draudžiamais ne mėgėjų žvejybos įrankiais žvejojo asmenys, jau ne kartą bausti už panašius pažeidimus.

Dėl neteisėtos žvejybos pažeidėjams buvo surašyti administracinio nusižengimo protokolai, paimtos neteisėtai sugautos žuvys, guminė valtis ir statomieji tinklai. Be baudos, jiems reikės sumokėti ir aplinkai padarytą žalą – 985 eurus.

Taip pat paaiškėjo, kad automobilį vairavęs asmuo neturi vairuotojo pažymėjimo, todėl policijos pareigūnai surašė protokolą dėl vairavimo neturint tam teisės.

2021-01-24

Vilniaus apskrityje atlikdami eilinį reidą po priskirtą teritoriją, Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai vienoje iš sodybų ant ūkinio pastato sienos pastebėjo tinklą. Patikrinus sodybos teritoriją rastas ne tik 11 m ilgio ir 1,5 m aukščio tinklas, bet ir, kaip įtariama, rusiško RPG ginklo šaudmuo. Iškviesta policija, išminuotojai.

Surašytas protokolas dėl tinklo, pagal ANK gresia bauda nuo 60 iki 200 eurų ir tinklo konfiskavimas. Policija pradėjo tyrimą dėl galimai neteisėtai saugomo sprogstamojo užtaiso.

2021-01-25

Švenčionių r. žvejojo Ilgio ežere, kuriame organizuota ir vykdoma limituota žvejyba, vienas žvejys neturėdamas žvejybos leidimo limituotai žvejybai. Už šį pažeidimą jam gresia bauda nuo 90 iki 170 eurų.

Dar vienas asmuo Švenčionių r. gaudė lydekas, masalui naudodamas gyvas žuveles (nuo sausio 1 d. iki balandžio 20 d. draudžiama žvejoti masalui naudojant žuvelę). Šis žvejys jau net ne antrą kartą bus baudžiamas už tą patį pažeidimą tame pačiame ežere.

Kadangi pažeidėjas draudžiamu būdu buvo sugavęs lydeką, jam teks susimokėti baudą nuo 120 iki 300 eurų ir atlyginti žuvų ištekliams padarytą žalą – 240 eurų.

2021-01-27

Aplinkos apsaugos departamento Vilniaus gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos ir Vilniaus rajono inspekcijos pareigūnai pagal turimą informaciją Švenčionių rajono Bačkininkų tvenkinyje sulaikė du asmenis, po ledu pastačiusius tinklą.

Asmenys neteisėtai sugavo 3 lydekas, 2 karosus (2 kg) ir 1 ešerį (svoris 0,1 kg).

Abiem pažeidėjams gresia baudos nuo 120 iki 300 eurų, paimtas tinklas ir kirvis. Taip pat teks atlyginti žalą žuvų ištekliams  – 751,5 euro.



Aplinkos ministerijos informacija