Daugelis karpininkų jau ankstyvą pavasarį yra numatę, kur pradės žūklės sezoną, kur žvejos vasarą ar kur uždarinės sezoną rudenį. Tokio išankstinio kalendoriaus susidarymas leidžia ne tik geriau planuoti su žvejyba nesusijusią savaitgalinę veiklą, tačiau ir išankstinius numatytų žūklaviečių jaukinimus. Todėl ir norėtume pakalbėti apie išankstinį jaukinimą: nesvarbu ar ilgalaikį, visą sezoną trunkantį, ar orientuotą tik į vieno savaitgalio žūklę.

Svarbiausias dalykas, ką turite pasirinkti prieš jaukinant, yra jauko tipas. Jūsų tikslas aiškus: pateikti karpiui tokį maistą, kurį jis pripažintų ir pamėgtų kaip geriausiai tenkinantį jo organizmo poreikius tiek pagal cheminę sudėtį, tiek pagal lengvo virškinimo bei greito įsisavinimo savybes. Kai kurie žvejai išankstiniam jaukinimui pasirenka išskirtinai tik boilius, o kiti – tik pelečių ar šutintų grūdų (kukurūzai, žirniai, kanapių sėklos ir kt.) mišinius. Ir vieni, ir kiti yra teisūs, pasirinkdami skirtingus jauko tipus, tačiau jei jie tai daro neatsižvelgdami į vandens telkinį, reikiamo rezultato gali nesulaukti. Jei vandens telkinyje vyraujanti žuvis yra karpis, pvz. karpynai, Ilgio ežeras Druskininkuose, Vabalių ežeras Alytaus rajone ar kiti komerciniai telkiniai, peletės arba šutinti grūdai duos tikrai puikų rezultatą. Tačiau, kaip dažniausiai pasitaiko Lietuvoje, ežeruose kartu su karpiais plaukioja gausybės lynų, karšių ir karosų, išankstiniam jaukinimui pasirinkite boilius. Arba jei ir tokiame ežere norite jaukinti peletėmis arba grūdų mišiniais, dvigubinkite arba net trigubinkite jaukinimo mišinio kiekius.

Daugelio gamintojų (Richworth, CC Moore, SBS Baits, StarBaits) boiliai yra idealus maisto šaltinis karpiams, nes jie yra maistingi ir savo sudėtyje turi žuviai reikalingus kiekius proteinų, riebalų, amino rūgščių bei mineralų. Tačiau atkreipkite dėmesį, kad rašome „daugelio gamintojų“. Išankstiniam jaukinimui nepatartume naudoti labai pigių boilių, nes akivaizdu, kad jų sudėtyje nebus visų žuviai reikalingų medžiagų. Todėl net ir ilgai jaukinant žūklavietę, žuvis gali pasirodyti ten keletą kartų ir, gavus prasto jauko, pasitraukti iš tos vietos į natūralaus maitinimosi vietas, arba, dar blogiau – pas kaimynystėje jaukinančius karpininkus. Todėl iš anksto jaukinant karpius reikia žinoti ne tik kur pilat, tačiau ir ką pilat. Anglų karpininkai, ypač pastaraisiais metais, nuolatiniam išankstiniam jaukinimui primygtinai rekomenduoja tik šviežius šaldytus boilius, kurių gamyboje nenaudojami arba mažai naudojami konservantai. Deja, Lietuvoje šaldytų  boilių kol kas parduotuvėse neturime, todėl patartume ieškotis bent jau labai šviežių ir trumpą galiojimo laiką turinčių boilių. Kad ir kokias nuolaidas žiemą siūlo žūklės parduotuvės, pernykščių ar net užpernykščių boilių pirkimas ir naudojimas išankstiniam pajaukinimui gali padaryti meškos paslaugą – karpis nustos lankytis toje vietoje. Jei ieškosite šviežių boilių, lukterėkite iki gegužės mėnesio – tada ir mūsų parduotuves pasiekia šiųmetiniai Anglijos bei Prancūzijos jaukai. O jei norite pačių šviežiausių boilių savo jaukinimui – ieškokite lietuviškų Deepex. Svarbiausia – žinokite, kuo jaukinate ir būkite tikri, kad boiliai yra maistingi bei švieži.

Daugelio anglų karpininkų-asų teigimu, išankstinio jaukinimo metu reikia naudoti kelių dydžių boilius. Tuomet, žūklės metu irgi galėsite eksperimentuoti su skirtingų diametrų gaudymui skirtais boiliais. Kitu atveju, ypač užpresinguotuose ežeruose, ilgą laiką savo racione turėjęs, pvz. 16 mm baltyminius kukulius karpis gali vengti masalinio 20 mm boilio.

Peletės bei šutinti grūdai taip pat yra labai tinkami išankstiniam jaukinimui. Mažos dalelės pilnai arba dalinai padengia jaukinimo vietos dugną bei priverčia žuvį ilgiau joje sukiotis rankiojant tas daleles. Deja, kitos vandens telkinio žuvys neretai karpiams nepalieka nė grūdelio ir viską išrankioja pirmos. Jei jaukinate nuo pavasario ir žinote, jog gegužę toje vietoje sužels dugno žolė, specialiai naudokit smulkų jauką. Karpiai, o ir kitos žuvys, „išars“ dugną bei neleis toje vietoje žolei suvešeti. Tokio nuolatinio pelečių bei grūdų mišinio jaukinimo dėka galite turėti slaptą „langą“ žolėtame vandens telkinyje, kuriame tik jūs vienas žinosite, kur galima gražiai „paguldyti“ savo karpines sistemas.

Rezultatyviam išankstiniam jaukinimui neužtenka vien gerai parinkto kokybiško jauko. Dar reikia žinoti, kur tą jauką supilti. Jei norite tokią vietą atrasti, reikia gerai paruošti namų darbus, o tik tada jaukinti. Patartume viename telkinyje susirasti bent dvi potencialias vietas su visiškai nepanašiu dugnu, gyliu ir pageidautina skirtingose vandens telkinio dalyse. Geriau daugiau jauko kas kartą išpilti į du taškus, nei vieną kartą atvažiavus rasti savo vietoje kitus žvejus ir taip susigadinti jau suplanuotą savaitgalį. Be to, „atsarginės“ pajaukintos žūklavietės taktika dažnai pasiteisina tuose ežeruose, kur karpiai migruoja per ežerą priklausomai nuo vėjo ar kitų oro sąlygų: jei jų nėra čia, jie tikrai bus ten. Kai kurie žvejai daro dar gudriau – jei pakeliui į jaukinamą ežerą yra kitas potencialus vandens telkinys, šiek tiek jauko papilama ir ten – niekada nežinai kad šaus į galvą pakeisti aplinką...

Jau daug kalbėta ir rašyta, kaip susirasti tinkamą tašką jaukinimui. Tą galima padaryti mėtant markerį ir juo studijuojant dugną. Galima plaukioti valtimi pasitelkus echolotą bei spiningu su galvakabliu papildomai šukuoti dugną. Visi būdai tinkami, tačiau būtinai susiraskite ir ištirkite tikslų tašką, kuriame jaukinsite: gylio perkritimas, langas tarp žolių, kieto dugno lopinėlis dumblėtame ežere, dreisenų kolonijos ar uodo trūklio lervų sankaupos.

Jei turite galimybę prieš jaukinimą dar pasėdėti bent valandą prie telkinio (ypač auštant arba temstant), galite greitai lokalizuoti tikslią vietą, kur karpiai maitinasi. Tik neapsigaukite ir nepulkite iš karto jaukinti ten, kur pamatėte žuvį – niekada nežinai, gal ten kiti karpininkai jau pajaukinę.

Taigi, nepatingėkite iš anksto pajaukinti – žūklė pajaukinus tikrai duos žymiai geresnį rezultatą, tiek kokybės, tiek kiekybės prasme!

Pagal užsienio spaudą paruošė: evil