Jei žadi pirkti savo pirmąją ritę arba ją jau įsigijai, tačiau nežinai, ar tavo pasirinkimas teisingas, šis straipsnis kaip tik tau. Mes padėsime išsirinkti teisingą ritę, išaiškinsime, koks dydis bei guolių skaičius yra optimalus bei išduosime kelias paslaptis.

Iš viso žūklės prekių parduotuvėse gali užtikti 6 rūšių rites. Kai kurios yra universalios ir gali būti naudojamos žvejojant skirtingais žūklės būdais. Kitos gi – labai specializuotos ir skirtos tik vienam žūklės tipui ar net konkrečiam masalui.

Neinercinės (beinercinės arba nejudančio būgnelio) ritės


Taip universaliausias ričių tipas. Ko gero kiekvienas pasaulio žvejys turi bent vieną neinercinę ritę.

Ritė vadinama neinercine todėl, kad jos būgnelis nesisuka. Jis užfiksuotas konkrečioje pozicijoje ir valą aplink jį vynioja besisukantis rotorius.

Neninercinės ritės gaminamos skirtingų dydžių, spalvų bei mechanizmų. Vienos turi priekinį, kitos – galinį stabdžio reguliavimą. Vienos turi viengubą rankenėlę, kitos – dvigubą.

Kai jau minėjome, neinercinės ritės yra universaliausios ir gali būti naudojamos su plūdine ar dugnine meškere bei spiningu.

Dėl savo populiarumo ir masinės gamybos neinercinės ritės yra nebrangios, dažnai komplektuojamos su atsarginiu būgneliu. Ir svarbiausia, jos lengvai remontuojamos.

Skirtingai nei inercinės, ši ritė turi atgalinio sukimosi fiksavimą, neleidžiantį žuviai vynioti valo iš būgnelio.

Neninercinės ritės pasižymi itin tolimu užmetimu. Tam tikri modeliai leidžia savo masalą numesti ir gerokai virš 100 metrų.

Baitrunner neinercinės ritės

Šios ritės normaliomis sąlygomis turi tokį patį nesisukantį būgnelį, aprašytą anksčiau. Tačiau esant reikalui būgnelio fiksavimas gali būti išjungtas ir žuviai leidžiama vynioti valą. Dažniausiai tokio tipo ritės naudojamos karpių žūklėje, kai užmetus dugninę tikimasi, jog užkibs nemažas egzempliorius ir norima išvengti meškerykočio įtraukimo į vandenį.

Būgnelio sukimosi laisvumą gali reguliuoti pats žvejas. Pats sukimasis išjungiamas arba įjungiamas vienu rankenėlės paspaudimu. Išjungus baitrunner opciją, ritė vėl tampa “normalia” neinercine rite.

Dėl papildomo baitrunner mechanizmo šios ritės yra sunkesnės, nei paprastos neinercinės. Todėl jei planuoji žūklauti dažnai mėtydami masalą, šios ritės tikrai ne tau. Tačiau jei žadi sėdėti ant kranto laukdamas trofėjinio karpio arba šamo kibimo – baitrunner sistema tikrai pravers.

Dėl papildomo mechanizmo šios ritės yra šiek tiek brangesnės, nei paprastos.

Big pit (plačiabūgnės) ritės

Didžiųjų žuvų gaudytojai tiek vidaus vandens telkiniuose, tiek jūrose neretai privalo masalą užmesti kuo įmanoma toliau. Todėl čia be didelio ir talpaus būgnelio neinercinių ričių tikrai neapsieisi.

Plačiabūgnės ritės pasižymi didelės talpos negiliais valo būgneliais, stambiomis rankenėlėmis, mažu perdavimu bei didele galia. Net ir storo valo tokios ritės gali talpinti nuo 250 iki 600 metrų.

Dėl aukšto bei negilaus didelio būgnelio užmetimo metu valas sutinka nedaug pasipriešinimo, todėl masalas metamas itin toli.

Jei plačiabūgnė ritė skirta karpių žūklei, ji gali turėti įmontuotą baitrunner sistemą. Dėl savo dydžio šios ritės yra itin sunkios ir sveria nuo 500 iki 800 gramų.

Inercinės ritės

Nors jos atrodo ir morališkai pasenusios, inercinės ritės vis dar populiarios tarp muselininkų arba konservatyvių senosios kartos spiningistų. Žvejojimas tokio tipo ritėmis egzotiškas vien dėl „realaus“ ritės perdavimo, t.y. kiek kartų apsuksi ritę, tiek valo ir suvyniosi. Tai ypač teikia malonumo kovojant su didele žuvimi.

Kokybiškos inercinės ritės tarnavimo laikas labai ilgas dėl dylančių detalių nebuvimo. Tokio tipo ritės turi dvi atbulinės eigos pozicijas: laisvoji, kai valas išsivynioja nuo ritelės jai sukantis laisvai ir stabdančioji, kai įjungta vadinama „terkšlė“, pristabdanti valo atidavimą. Terkšlės mechanizmas labai paprastas – spyruoklė, stumianti kaištį į ritės būgnelio dantratį. Ši terkšlė patogi ne tik varginant žuvį, kai ji staiga paprašo valo, tačiau ir žvejojant dugnine, kai reikia įtempti užmestos šėryklos valą. Inercinės ritės skirstomos ne tik pagal jų būgnelio dydį, tačiau ir pagal plotį į siauro bei plataus būgno.

Modernios šiuolaikiškos inercinės ritės turi reguliuojamą stabdį, leidžiantį reguliuoti būgnelio sukimosi laisvumą.

Didžiausias inercinių reičių minusas – netolimas užmetimas.

Uždaro būgnelio ritės

Šio tipo ritės – retenybė. Tačiau uždaro būgnelio ričių modelius vis dar gamina Ryobi, Daiwa ir Abu Garcia. Dažniausiai tai labai nedidelės, itin lengvos ritelės, skirtos nedidelės žuvies gaudymui. Kadangi dėl savo mažumo jos nėra galingos, jau po kelių rimtesnės žūklės sezonų jų guoliai subyrą.
Uždaro būgnelio rites mėgsta upėse muselėmis ar lengvomis palaidinėmis gaudantys žvejai dėl vienos savybės – valas išleidžiamas vienu mygtuko paspaudimu, t.y. pasroviui paleidus masalą belieka spaudinėti mygtuką „dozuojant“ išleidžiamo valo kiekį.

Multiplikatorinės ritės

Nors dažniausiai šios ritės naudojamos jūrinėje žūklėje iš valčių ar katerių, pastaruoju metu vis dažniaus į jas nespjauna ir spiningistai ar net karpininkai.
Spiningistai multiplikatorines rites pamėgo dėl jų kompaktiškumo bei galimybės būgnelį stabdyti nykščiu ir aišku dėl galimybės masalą numesti itin toli.
Didžiausia problema, su kuria susiduria multiplikatorinę ritę pasirinkę spiningistai, yra tinkamo koto paieška. Juk šios ritės žūklės metu laikomo ne „pakabintos“ ant meškerės, o apsukus, t.y. meškerykočio rankenos viršuje. Todėl ir kotas turi būti kitoks: tiek rankenėlė, tiek blanko akcija, tiek žiedelių forma bei išsidėstymas.

Pagrindinis dalykas, masalą metant multiplikatorine rite – teisingai susireguliuoti stabdį. Tinkamai tai atlikus būgnelis suksis nei per greitai (išvengiant „barzdos“), nei per lėtai (nestabdant masalo užmetimo nuotolio).

Tęsinys čia.

www.gofishing.co.uk