Visi supranta, kad kokių tik nėra žvejų visoje mūsų Lietuvoje. Ir įvairiais būdais visi žvejoja. Nuo jūros kranto žveją gaudantį plekšnes, ežero kampe dvi paras sėdintį karpininką ar namie vabalą surišusį muselininką kuris bando suvilioti šapalą. Visiškai ne svarbu kurių žvejų daugiau, o kurių mažiau. Svarbu pagauti žuvį. Ir kas kam patinka, tas tą ir pasirenka.

Bet ir tarp bet kurios rūšies žūklės yra žvejai profesionalai kurie siekia rezultato, o kai kurie net bando laimėti medalius. Gal jų ir nėra didžioji dauguma, bet šitoje vietoje dažai žvejai suskyla į dvi dalis. Vieni kitus vadina įvairiais epitetais. Mėgėjai argumentuoja, kad žvejyba tik hobis ir nėra ko pirkti brangių meškerių ir kitos įrangos už nesveikai brangias sumas. Profesionalai atkerta, kad tai nėra prestižo ir prabangos daiktai, jie skirti siekti geresnių rezultatų. Taigi yra ir daug brangesnių hobių, pavyzdžiui, automobiliai, kolekcionavimas jau nekalbu apie kazino lošimus.

Šis straipsnis skirtas vienam iš pagrindinių sportininko arsenalo daiktų platformai. Čia nebus kalbos ar reikia šio daikto ir ar galima apsieiti be jo. Bandysiu pateikti privalumus ir skirtumus šiam daiktui įsigyti.

1

Taigi iš tikrųjų platforma yra pagrindas stabilizuoti sėdėjimo-dėžę. Užsienio komerciniuose tvenkiniuose jau būna įrengtos medinės platformos, bet sportininkai pasidaro savadarbes platformas, o kurie neturi laiko meistrauti įsigyja gamyklines. Taigi gamta yra laukinė ir ne visada pavyksta atsisėsti ten kur norisi.

2

Sėdėjimo-dėžė yra skirta gaudyti tolimo užmetimo match, feeder ir žinoma štekeriu. Pagal savo norus galima susikomplektuoti viską savo patogumui. Visos 6 kojos skirtos prijungti tavo pagalbinius įrankius. Pačių sėdėjimo-kėdžių pagrindinis skirtumas ir yra kojos diametras ir jos forma. Vienos kėdės turi kvadratines kojas, kitos apvalias kurių diametras yra 25 arba 36 milimetrai. Visiškai ne svarbu kuri sėdėjimo-kėdė jums patiks labiausiai. Reikia nepamiršti kokius papildomus priedus pirksite ir ar jie tiks jūsų sėdėjimo-kėdei? Kvadratinio laikiklio neuždėsite ant apvalaus, o 36 milimetrų neužmausite ant 25 milimetrų storio kojos. Vis dėlto daugumos firmų priedai tinka vienas kitam tokių kaip browning, sensas, trabucco arba daiwa kurių kojos yra 25mm ir galiu drąsiai sakyti yra pagamintos vienoje gamykloje tik užlipdyti kiti logotipai ir nudažyta skirtinga spalva. Taip pat milo, preston innovation ir octopus seatbox gamina kvadratines kojas kurios taip pat tinka vienas kitam.

3

Dėmesį reikia atkreipti ne į korpusą kuris pagamintas iš aliuminio ir vargu ar gali perskilti pusiau kai atsisėsite, bet į visus užsukimus ir smulkias detales. Tai didelis pirkinys už kurį teks sumokėti didelę sumą, todėl visi kojų užsukimai, stalčių spynelės ir kitos plastmasinės detalės turi būti aukščiausios kokybės.

Antra jums reikės priedų jūsų patogumui. Atvertus katalogą galite ir būti nustebinti, kad jame nerandate vieno ar kito daikto. Taip yra, todėl, kad kai kurios firmos visiškai nespecializuojasi į sėdėjmo-kėdžių gamybą, o tik papildo katalogo asortimentą įdėję sėdėjimo-kėdę kelis štekerio laikiklius, šoninį stalą ir papildomų stalčių paruoštoms sistemoms.

4

Tas kas gyvai nėra matęs sėdėjimo-kėdžių, o tarp sportininkų paprasčiausiai vadinama platforma gali ir apsirikti pirkdamas toki ne kasdieninį pirkinį. Galiu patarti tik viena. Yra viena specializuota gamykla kuri rimtai užsiima platformų gamyba ir jos pavadinimas Rive. Tenka pripažinti, kad šios firmos daiktai brangūs, bet kokybiški. Alanas Sothornas, Tamas Valteris, Francesko Kasini, Livija Haidu, Guidas Nulensas, Didieras Delanojus visi vyrai ir moterys, nuo Anglijos, Belgijos iki Italijos žino šitą pavadinimą kaip kokybės ženklą.

5

Sėdėjimo-kėdės ir kuklios ir prabangios ir juodos ir spalvotos. Svarbiausia visos smulkios detalės tvirtos ir patikimos. Didžiulis katalogas kuriame puikūs stalčiai sistemoms be kurių negali apsieiti užsienio sportininkai net ir tuo atvejų kai juos remia kitos firmos.

6

Vienintelė firma kurios kataloge galima rasti bet kokią plastmasinę detalę jai ji kada nors pasimestų ar sugestų. Taip pat vienintelė firma kuri užpatentavo jungimo sistemą per šoną.

7

Vienintelė firma kuri gamina 36 milimetrų kojos diametrą tiems kurių svoris daugiau nei šimtas kilogramų ir turi nuolatinių problemų dėl sėdėjimo-kėdės stabilumo. Ir aplamai visi daiktai gražiai padaryti ir visiškai nepanašūs į visų likusių firmų produkciją.

Taigi gal kai kam tai pasirodys reklaminis straipsnis, bet iš anksto galiu pasakyti, kad Rive firmos į Lietuvą niekas neveža. Visi sportininkai per Lenkiją, per Anglija, per pažystamus, per internetą užsakinėja šiuos daiktus ir gali patvirtinti mano žodžius, kad mes ne tokie turtingi, o gobšuolis moka du kartus.

Artūras Sakalauskas
www.pyla.lt