Valas – svarbiausias meškerės ar spiningo elementas, jungiantis visus kitus į visumą, todėl gamintojai nuolat tobulina valus, tačiau greta inovatyvių valų ant prekystalių guli ir pernykštės, ir užpernykštės kartos valai, pasitaiko netgi tokių, kurie jau tapo absoliučia atgyvena, bet juos vis dar bandoma siūlyti kaip rimtą produktą, nors reikėtų jį dalinti moksleiviams už centus. Kadangi informacijos apie valus stinga, šiame numeryje spausdinamos ekspertų nuomonės ir išvados, be jokios abejonės, ne vienam meškeriotojui padės susiorientuoti ir pasirinkti tinkamiausią versiją.

Valo vizitinė kortelė
Kada valas kelia pasitikėjimą, o kada ne? Į pasitikėjimo valu kvorumą reikėtų žiūrėti labai kritiškai ir niekada nepirkti katės maiše: valą būtinai reikia išimti iš pakuotės ir įdėmiai apžiūrėti. Kodėl tai būtina? Valas ne sardelės ir ant jo pakuotės galiojimo laiko nėra, tačiau priklausomai nuo to, kaip suvyniotas ant pakavimo ričių valas saugomas (temperatūra, apšvietimas, drėgmė), jis lėčiau ar greičiau sensta.

Kartais informaciniuose tekstuose apie kurią nors valų rūšį rašoma, kad jis ką tik atvežtas į šalį ar net gabenamas kelis kartus per sezoną, bet tai nieko nereiškia, nes valas gali būti pragulėjęs sandėliuose užsienyje ne vienerius metus. Todėl jei pastebėjote, kad valas neskaidrus, reikėtų jo nepirkti, o jei valas balkšvas, tai jis visai pasenęs. Kitas požymis – valo elastingumas. Kiekvienas vienagyslis valas pagamintas iš sintetinių dervų, kurios naujos – elastingos, o laikui bėgant kietėja. Šios valo savybės nereikia painioti su jo stangrumu. Specialūs valai, pvz., „match“ tipo, specialiai gaminami stangresni, kad jais galima būtų toliau užmesti palyginti lengvą masalą, tačiau tai reiškia tik tai, kad žymiai ilgesnė nei standartinio valo tokios gijos atkarpa, užmetant masalą, būna maksimaliai ilgai tiesi.

Na, o kas darosi, kai valas sukietėjęs? Nuo valo būgnelio jis nusivynioja vangiai, o nuvyniotas primena spyruoklę. Tokią formą, tiesa, įgauna ir nauji pernelyg ekonominės klasės valai, kai jie paliekami po žūklės džiūti ant valo būgnelio, tačiau jei valas su rimto gamintojo etikete nėra lygus ir gluotnus, reikia ieškoti priežasčių, kodėl taip yra, nes valas, netekęs dalies elastingumo, netenka ir nemažos dalies tvirtumo. Tad toks valas visiškai netinka žūklei spiningu, karpių meškeriojimui, jūrinei žūklei. Patirsite ir kitokių nesklandumų. Kadangi sukietėjęs valas, kai po žūklės išdžiūsta, tampa panašus į metalinę spyruoklę, kartais jis neišsitiesina per visą kitą žūklę. Tad tokiu valu sunkoka reikiamą atstumą ir dar taikliai užmesti masalą. Problemų kils ir tada, jei reikės užmesti lengvą spiningo masalą ar lengvą plūdinės įnagį, pvz., dviejų gramų plūdelę su tokio pat svorio svareliu.

Valo senėjimo požymius – balkšvumą, neskaidrumą ar elastingumo stoką – nesunku pamatyti plika akimi, kiek kitaip yra su jų tvirtumu. Bet ir jį įmanoma nustatyti, jei nepatingėsite surišti keletą mazgų. Iš pradžių patampykite pernykštį mazgą. Jei jis lengvai trūks, tada nukirpkite kokių 10 m atkarpą ir vėl suriškite savo įprastinį mazgą. Jei ir tada valas trūks stipriai įtemptas, bandykite iš naujo. Dviejų naujų mazgų trūkimas reiškia tik viena – valas prastas. Žinoma, tai padaryti prekybos vietoje gana keblu, todėl patartina valą įsigyti solidžiose parduotuvėse, kurių iškaboje – kompanijos pavadinimas ir kurios brangina savo reputaciją, o ne prekybos centruose ar žūklės įrankių parduotuvėse, kurios neturi savo nuolatinių tiekėjų ir prekiauja viskuo, kas pakliuvo. Dažniausia tose vietose meškeriotojams ir įsiūloma užsigulėjusi prekė.

Valo standartai
Valas turi būti tvirtas arba, ekspertų terminologija tariant, atlaikyti apkrovas, kurias nurodo etiketėje gamintojas arba pakuotojas. Labai tvirti valai išsaugo didžiausia tvirtumą (iki 98 proc.) mazgų vietose, tačiau mazgai irgi turi būti tinkami, atitikti žūklės būdą ir, labai svarbu, surišti pagal technologiją. Kartais pasitaiko, kad gamintojo deklaruojamas apkrovas valas puikiai atlaiko, tačiau pasirodo, kad jo skersmuo šiek tiek didesnis nei deklaruojamas pakuotės etiketėje. Todėl dabar gamintojai, kurie siekia užtikrinti savo produkcijos gerą vardą, sertifikuojavalus.Europojevalo charakteristikų garantija dabar yra Europos žūklės įrankių gamintojų asociacijos ženkliukas, reiškiantis, kad valai atitinka standartą ir yra patikimi. Todėl visada kelia nuostabą, kai lygini sertifikuotusirnesertifikuotusvalus,pvz.,0,234mm skersmens sertifikuotasvalasatlaiko5,1kg, o sertifikuotas 0,25 mm atlaiko 8-8,5kg.Skirtumai pernelyg dideli, todėl patartina pasitikėti sertifikuotaisvalais.

Šiuolaikinis valas turi būti atsparus ne tik apkrovoms, bet ir trinčiai, UV spinduliams, mechaniniams smūgiams. Šias valų savybes užtikrina naujausios technologijos, kuriomis valų paviršius apsaugomas nuo trinties ir kitų bėdų specialiomis dangomis, daugiasluoksne struktūra. Be aukštos gamybos kultūros tokių inovacijų neįdiegsi, todėl geriausi valai gaminami išsivysčiusiose šalyse.

Variacijos kainų tema
Kokie valai brangesni? Pirma, naujausi ir inovatyvūs. Antra, tie, kurie pagaminti Japonijoje, Vokietijoje, Italijoje, JAV. Trečia išskirtinė grupė – valai, kurių gamintojas neslepiamas už tarpininkų širmos. Tačiau ne viskas taip paprasta, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio. Štai kompanijos ASSO (Italija) valas „Ultra“ – tikrai nepriklauso prie brangiausių, tačiau jo reputacija – gera, nes šis gamintojas ją pelnė ne per vieną sezoną.
Daug reiškia ir tai, kai pats gamintojas gali reguliuoti kainą ir sumažinti ją, kai gero produkto sukūrimo kaštai padengti bei gautas numatytas pelnas. Šia taisykle vadovaujasi visi solidūs gamintojai, pirmiausia – japonų ir vokiečių, bei valų platintojai (iš Europos, Japonijos), turintys savo prekių ženklus. Apie Jungtines Valstijas kalbėti keblu, nes toje šalyje valo skersmeniui didelės reikšmės niekas nekreipia ir rūpinasi tik vienu rodikliu – atsparumu apkrovoms. Tačiau grįžkime prie kainų klausimo.

Štai kompanijos ZEBCO valas „Quatron“, kuris vienas pirmųjų pradėtas gaminti iš dervų mišinio ir dengiamas trinčiai atsparia danga, tikrai pasižymi vienu geriausių kainos ir kokybės santykiu. Čia prisideda dar ir produkto populiarumas, nes šio valo realizuojama daug, o tai taip pat leidžia gerinti kainos ir kokybės santykį. Kainą labai įtakoja patikimumas, nes jei valas pagamintas Japonijoje, tai reiškia, kad jo kokybė – garantuota. Todėl dabar daug kompanijų pakeitė požiūrį į valo kilmę ir užsako jį tik pas sertifikuotusgamintojus.Valo kokybę taip pat gana aiškiai nusako nuoroda, kad jis rekomenduojamas spiningininkams. Tai rimta. Tai ne šiaip deklaracija, o konkretus įsipareigojimas, kad valo kokybė – gera. Šiam žūklės būdui pritaikyti valai dengiami įvairiomis dangomis, sumažinančiomis valo ir žiedų tarpusavio trintį ir apsaugančiomis giją nuo suraižymo. Spiningininkams tinkamas valas puikiai tiks ir kitiems žūklėms būdams.

Papildoma argumentacija specialia tema
Ar žvejojančiam dugnine meškeriotojui verta investuoti į papildomą valo atsparumą trinčiai? Gal geriau už kainos tarp specialaus spiningo ir standartinio dugninės valo skirtumą įsigyti kažką kita? Svarbiausia dugninės valo ypatybė – atsparumas apkrovoms, nežymiai susilpnėjantis mazgų surišimo vietose. Jei tai tenkina, tai galima drąsiai rinktis specialų valą.

Ši išvada paprasta, tačiau ne viskas taip paprasta. Ne visada pavyks sutaupyti perkant specialų dugninei ar karpių žūklei pritaikytą valą. Tokiems valams dabar pradedami kelti papildomi reikalavimai. Tai reiškia, kad žūklei dugnine parankus valas sunkesnis už vandenį, kuris, užmetus masalą, po kurio laiko priglunda prie dugno. Tada jis mažiau krinta žuvims į akis. Karpių žūklės valams taip pat keliamas toks reikalavimas. Specialiems valams taip pat keliami ir tam tikri kosmetiniai reikalavimai – spalva, atitinkanti dugno ar vandens telkinio aplinkos spalvą, elastingumas. O tai – taip pat investicija. Ar galima be jos išsiversti? Ir galima, ir ne. Juk kur kas komfortiškiau jausiesi žūklėje, jei žinosi, kad tavo spiningas apginkluotas trinčiai atspariu „Zebco Quatron“ valu, o ne kokiu nors biudžetinės klasės pakaitalu.

Rimantas Lankauskas