Viktoras Armalis

Žurnalistas

Meškeriojant tolimojo užmetimo, t.y. „match“ tipo plūdine meškere, naudojamos slankiosios plūdės, kurių gale - kilputė iš vielos arba plastiko. Kaip tokią plūdę tvirtinti prie valo, kad žvejojant įnagis nestrigtų, o valas nesipainiotų?

Nė vienas meškeriotojas dažniausiai galvos daug nesuka ir pro minėtą kilputę, kurią prie plūdės apatinės dalies primontuoja gamintojas, perveria valą ir meškerioja. Jei plūdės keliamoji galia didelė (per 4 g) ir masalą gramzdina tokio pat svorio svarelis, dažnai jokių problemų nekyla, tačiau, jei naudojamas lengvesnis svarelis, dažnai valas stringa plūdės auselėje, o masalas negrimzta į reikiamą gelmę arba grimzta sprangiai. Ką daryti?
Išeitis – paprasta: reikia panaudoti subtilesnę jungtį - segtuką su sukučiu „Lucky John Mooving Rolling Swivel“. Pro sukučio auselę, kurioje – keraminis įdėklas, užtikrinantis puikų slydimą, praveriamas valas,  kuris lengvai pro ją slankioja į abi puses, o plūdės kilputė įveriama į segtuko kilputę.

Segtukai su sukučiais „Lucky John Moving Rolling Swivel“ su keraminiu įdėklu sukučio ausėlėje –
puiki jungtis prie valo tvirtinti slankiąsias plūdes

Taip prie valo pritvirtinta plūdė laisvai slankioja juo, todėl užmesti įnagį su masalu galima drąsiai, pernelyg nesisaugojant, kad valas strigs kaip anksčiau plūdės auselėje ar susipainios. Tad  su patobulintu įnagiu daug lengviau meškerioti, o ypač, kai reikia masalą užmesti prieš stiprų vėją.
Tačiau reikia nepamiršti dar vieno niuanso - kad valas įsitemptų, kai svarelis nugrimzta iki dugno, ant jo turi būti kliūtis, ribojanti laisvą plūdės eigą. Ja paprastai būna stopmazgis, sumegztas iš gerai užveržiančio siūlo (šilkas, medvilnė, linas, netinka sintetika, nes iš jos suverpti siūlai - slidūs, blogai laikosi užveržtas mazgas). Tiesa, iš siūlelio sumegztas stopmazgis taip pat dažnai būna pernelyg mažutis ir lengvai lenda per sukučio kilputę.  Kad taip neatsitiktų ant valo tarp stopmazgio ir sukučio kilputės  užveriamas karoliukas.

Deja, žūklėje dažnai pasitaiko, kad mazgelį vis tik reikia paveržti, bet siūliukai ima ir nutrūksta, o kartais pasitaiko, jog valas nutrūksta. Stopmazgį sumegzti tokiais atvejais sunku neišardžius viso įnagio. Blogiausia, kad jį po to reikia sumontuoti iš naujo. Tad patartina iškart sumegzti ne vieną, o du stopmazgius. Jei valas nutrūks, vienas mazgelis liks. Galima bus greitai sutaisyti įnagį ir vėl meškerioti.

www.salmo.lt