Viktoras Armalis

Žurnalistas

Kiekvienas meškeriotojas vadovaujasi sava patirtimi, kokį kabliuką naudoti meškeriojant konkrečiu masalu, bet ar jos pakanka, norint rasti bendrą vardiklį, nusakantį kiekvienos kabliukų rūšies paskirtį?

Dydžio parinkimas
Renkantis tinkamą kabliuką svarbiausias dalykas – kabliuko ir masalo proporcijos. Regis, čia viskas paprasta: gaminami įvairiausių dydžių kabliukai, tačiau į reikiamų proporcijų sąvoką įeina ne tik kabliuko dydis. Kad galima būtų sėkmingai vilioti plakius duonos rutuliukas, reikalingas kabliukas, kurio plotis – šiek tiek didesnis už masalo skersmenį, nes rutuliuką reikia taip pasmeigti ant  kabliuko, kad geluonis kyšotų kitoje pusėje. Kita vertus, jei duonos rutuliukais viliosite kuojas, naudosite mažesnį kabliuką, o karpiui – didesnį. Turėsite atsižvelgti į tų žuvų žiomenų dydį. Tačiau nedaugelis meškeriotojų nutuokia, jog kabliuko dydis beveik neturi įtakos kimbančios žuvies pakirtimui ir jos traukimui iš vandens. Čia pirmoje vietoje – kabliuko forma, kuri tiesiogiai siejasi su meškeriojimo būdu.

„Cobra Round“ kabliukai naudojami meškeriojant plūdine meškere, nes ypač patikimai „prisega“ žuvį

Štai meškeriojant sudurtine meškere visada pranašesnis ilgakotis kabliukas, nes meškerės montažas gana trumpas, todėl žuvis beveik neturi galimybės blaškytis į šonus ar leistis prieš srovę. Meškeriojant dugnine ilgakotis kabliukas šio pranašumo netenka – statistika rodo, jog žuvys dažniau išsilaisvina nuo kabliuko, jei dugninės montaže – ilgakočiai kabliukai. Čia pranašesni - tokios pat formos ir dydžio trumpakočiai kabliukai. Dar kitokio kabliuko reikia norint meškerioti srovėje aukšles – geresnis kabliukas su pailgintu koteliu, nes ant ilgakočio kabliuko greičiau veriami masalai ir jį lengviau išsegti aukšlei iš burnos.

„Cobra Crystal“ klasikiniai kabliukai aukšlių meškeriojimui – ilgas kotelis leidžia lengvai išsegti kabliuką iš žuvelės žiomenų

Sunku persilaužti
Daugelis meškeriotojų naudoja didesnius kabliukus nei reikėtų, nes sunku peržengti psichologinį barjerą: kažkoks kipšiukas visada kuržda į ausį, kad neteksi gerų laimikių, jei naudosi plonesnius valus ir mažesnius kabliukus. Tačiau yra kaip tik priešingai - klaidinga naudoti to paties dydžio kabliukus meškeriojant ir sliekais ir  musės lervomis arba apsiuvomis. Praktika patvirtina, kad netgi stambų karšį, tinkamai manipuliuojant gerai paruoštu įrankiu, galima sėkmingai atplukdyti iki graibšto 16 numerio kabliuku, kuris geriausiai tinka, kai naudojamas trapus masalas - uodo trūklio lervos.

Kad sliekas nenusmuktų nuo kabliuko toli užmetant masalą, patariama naudoti kabliukus „Cobra Okiami“ su užkartėlėmis ant kotelio

Tradiciškai manoma, kad meškerioti slieku geriausiai tinka kabliukai su ilgu koteliu ir gana dideli. Dauguma meškeriotojų nevengia sliekus verti ant 10-6 numerio kabliukų, o, kad masalas ilgiau išliktų judrus, naudoja kiek įmanoma plonesnius kabliukus. Bet daug geriau slieką dviejose vietose pradurti kabliuku, o geluonį paliekant kyšoti išorėje. Kai masalą reikia užmesti didelę distanciją, sliekas gali nusmukti nuo kotelio, tad tokiais atvejais patartina naudoti kabliukus su užkartėlėmis ant kotelio.

Meškerioti stambius lynus, karšius, karpius, naudojamas ypatingas masalas – sliekų „puokštelė“ (suveriami 3-4, o kartais net 6 vienetai). Tokiam masalui tinkamiausi stambūs kabliukai (4-2 numerio) iš storokos vielos su standartiniu arba trumpu koteliu. Dideli kabliukai naudojami ir tais atvejais, kai masalas sukonstruotas kaip „sumuštinis“, kuris turi užimti visą kabliuko kotelį, iš musės lervų, slieko gabaliuko ir kukurūzo grūdo.

Sliekų puokšteles suverti ypač tinkami ypatingos formos kabliukai „Cobra Beak“

Formos ypatumai
Meškeriojant žuvis, kurių žiomenys – mėsingi, t.y. karšius, šapalus, karpius, gružlius, tinkamiausi yra kabliukai, kurių forma apvali, o viela – vidutinio storio. Kuojų, aukšlių, raudžių meškeriojimui ekspertai rekomenduoja naudoti plonus kabliukus, kurių forma taip pat apvali, o geluonis nepalenktas į vidų. Užtat kabliukai su palenktu į vidų geluonimi – ypač tinkami meškerioti karšius.

Kabliukai ilgais koteliais, ant kurių įkirstos užkartėlės labai parankūs, nes nuo jų nenusmunka masalas net tada, kai jis ypač stipriu mostu skraidinamas didelę distanciją. Todėl  kabliukai su užkartėlėmis ant kotelių - parankiausi gaudyti  visas plėšriąsias žuvis sliekais ir mailiumi. Paprastai jie būna ilgakočiai, tačiau yra modelių su trumpais koteliais: jie naudojami meškerioti dugninėmis.

Kabliukus „Cobra Hinnu“ su palenktu į vidų geluonimi, ekspertai vadina vienais tinkamiausių karšių meškeriojimui

Visiška priešingybė - kabliukai, kurie naudojami meškerioti uodo trūklio lervomis, kuriomis maitinasi daugelis žuvų – tai  labai aštrūs 22-18 numerio ilgakočiai kabliukai iš plonytės vielos, kad vos vos pradurtų masalą ir iš jo neištekėtų žuvis viliojantis sultingas turinys. Antra, kabliukas turi būti labai aštrus, kad smigtų į uodo trūklio lervą kaip į sviestą, o ne žalotų jį buku geluonimi. Trečia, kabliuko kakta turi būti nuolaidi. Tokie kabliukai, tik šiek tiek didesni tinka ir musės lervoms (18-14 numerio).

Vilioti žuvis augalinės ir negyvūninės kilmės masalais – tešla, sūrio kubeliais, kukurūzų grūdais, duonos rutuliukais, batono kąsneliais ar šutintais kviečiais naudojami panašūs kabliukų modeliai kaip ir meškeriojant uodo trūklio ar musės lervomis. Tik kabliukai turi būti ne didesni nei masalai. Paprasčiausiai bus daugiausiai tuščių kibimų. Su augalinės kilmės masalais geriau derinami kabliukai su trumpais koteliais, tačiau ir čia yra išimčių – suverti makaronų vėrinuką daug patogiau ant ilgakočio kabliuko.

Viliojant žuvis kukurūzų grūdais kabliukas turi būti ne platesnis už masalą, o jo forma, kaip „Cobra Struger“, turi būti panaši į masalą

Viktoras Armalis
www.salmo.lt