Kiekvienas meškeriotojas, kuris gaudo žuvis nuo ledo arba žiemą lankosi prie neužšąlančių upių, naudoja kokybišką ritę su sklandžiu momentiniu stabdžiu, tai padeda išvengti keblumų, kai temperatūra krenta žemiau nulio, tačiau, kad nesusidurtumėte su nesklandumais, keliamais netikėtai pradėjusio strigti ritės momentinio stabdžio, reikia žinoti keletą plonybių.


Jei atsitiko taip, kad ėmėte justi, jog ritės mechanizmai veikia sunkiau, juntama trintis, reikia įkišti ritę į užantį keliolikai minučių, kad įrankis sušiltų ir vėl ritė veiks tvarkingai, kol šaltis nepadarys savo darbo iš naujo. Todėl spininguojant ar meškeriojant šaltu oru, patartina kas pusvalandį ritę palaikyti šiltoje kišenėje ar, kaip jau minėta, tiesiog užantyje. Dažniausiai to pakanka sklandžiam ritės darbui užtikrinti.

Žinokite, kad momentinis stabdys pradeda buksuoti ir strigti todėl, kad stingsta stabdžio apsauginėje apkaboje esantis tepalas, kuris, nepaisant gamintojo deklaracijų, ne visada būna pritaikytas meškerioti minusinėje temperatūroje, o mūsų meškeriotojai vyksta ant ledo ir dvidešimties laipsnių šalčiui spaudžiant. Tokioje temperatūroje ima šiek tiek buksuoti net ir pačių elitiškiausių ričių momentiniai stabdžiai.

Kad taip neatsitiktų, reikia  pakeisti tepalą, kuriuo suteptas momentinis stabdys? Gal ir kurioziškai skamba, jog reikia tepti stabdį, tačiau momentinis stabdys – tai specialios konstrukcijos adatinis guolis, užtikrinantis ritės rotoriaus eigą tik viena kryptini – į priekį. Jį gaubia speciali apsauginė apkaba. Ritėse, kurių valo nuslydimo mechanizmas sumontuotas valo būgnelyje (FD), pakeisti tepalą gana paprasta – nuimi būgnelį, atsuki kelis varžtelius, kad galėtum nuo rotoriaus nuimti ritės apkabą, išvalai seną tepalą ir užlašini kelis lašelius šalčiui atsparaus šautuvų tepalo. Ričių su galiniu valo nuslydimo mechanizmu (RD) žūklei žiemą geriau nenaudoti, nes reikia išardyti visą ritę, kad galėtum prieiti prie momentinio stabdžio, o kam imtis keblių darbų, jei jų galima paprasčiausiai nedaryti.

www.salmo.lt