Nors už lango dar spaudžia šaltukas ir žiema nenori užleisti savo pozicijų, visi puikiai žinome, jog dar kelios savaitėlės ir ledas nuo vandens telkinių pradės tirpti, o mes į rankas paimsime plūdines, dugnines ir spiningus. Dažnas žvejas atvirojo vandens sezoną atidaro žvejodamas karosus.

Karosų kibimo pradžia priklauso nuo pavasario: jei jis ankstyvas, meškeres galima traukti jau balandžio pradžioje ar viduryje. Jei pavasaris vėlyvas, karosai pradės kibti tik balandžio pabaigoje ar net gegužės pradžioje.

Nuslinkus ledui ir savaitėlę saulei pašildžius telkinių pakraščius juose pasirodo pirmieji karosai: pradžioje nedideli, dar po savaitės – jau ir didieji.

Kur ežeruose ir tvenkiniuose maitinasi karosai nustatyti nesunku, ypač pavasarį. Toje vietoje paviršiuje galima pamatyti kylančius nedidelius burbuliukus, kuriuos sukelia dumble besimaitinantis karosas. Kadangi kalbame apie ankstyvą pavasarį, kai karpiai ir lynai dar labai neaktyvūs, tokius burbuliukus gali kelti tik karosai.

Renkantis vietą karosų žūklei reikia nepamiršti, kad vandens temperatūra vis dar labai žema, ir karosai ieško gyvūlinės kilmės maisto (vabaliukai, lervutės) pačiose sekliausiose, daugiausiai metro gylį siekiančiose, telkinių vietose, kur dar išlikę pernykščių augalų likučiai. Kol vanduo dar šaltas, karosų būreliai aktyviai nemirgruoja po telkinį, todėl jei šiandien bežvejodami užtikote karosų būrelį, didelį tikimybė, kad jis čia bus ir rytoj.

Kaip ir lynai ar karpiai, karosai taip pat mėgsta medžių išvartas ar priekrantės šabakštynus. Žvejojant tokiose vietose galima tikėtis itin didelių egzempliorių karosų.

Pavasarį „karosinės“ vietos reikia ieškoti labai kruopščiai. Jei oras ramus, rytais, tik pradėjus švisti, karosų maitinimosi vietas išduos ne tik burbuliukai, tačiau seklesnėse vietose plika akimi galėsite pastebėti šias žuvis šviesesnio dugno fone.

Tokios karosų valgyklos labai perspektyvios žūklavietės, nes, kaip jau minėjome, kol vanduo šaltas, karosui masalą reikia pateikti prieš pat nosį, nes kitu atveju jis gali į jį visiškai nesureaguoti.

Jei karosus žvejosite nuo kranto, šiaip žūklei rinkitės ne trumpesnį, nei 4-5 metrų match tipo meškerykotį. Juk pavasarinis karosų kibimas labai atsargus ir jį pastebėti galima tik lengvute ir itin jautria plūdele, kurios užmesti kelių metrų „teleskopu“ tikrai nepavyks.

Pagrindinis valas, kurį rekomenduotume pavasarinei karosų žūklei – 0,14-0,16 mm. Kabliukų labai numažinti nereikėtų – juk gali užkibti ir didesnis egzempliorius, juolab kad per mažais kabliukais labai sunku karosui patiekti jo taip mėgstamą mėšlinį slieką.