Esame įpratę manyti, kad geriausias masalas šamui – natūralus. Dažniausiai tai nedidelė žuvis, gyvenanti tame pačiame telkinyje, kaip ir šamas. Ar tikrai taip yra?

Besiruošdami gaudyti šamus per daug dėmesio skiriame masalams, tačiau ne visada pagalvojame, ar teisingą šios žuvies žūklės vietą pasirinkome. Sėdime Nemune ar Neryje prie visiems gerai žinomų duobių vos ne keisdamiesi vietomis, tarsi šamai tik tose duobėse praleidžia visą savo gyvenimą. Sėdime ir bandome visus gyvulinės kilmės masalus iš eilės: sliekus, mailių, varles tikėdamiesi, kad galų gale vandenų karalius teiksis prasižioti ir praryti mūsų masalą. Aišku, dažniausiai taip neatsitinka ir eilinį kartą po žvejybos tenka plautis rankas, išteptas masalui naudotomis vištos kepenimis ir rinkti tuščias alaus skardines, susikaupusias prie meškerių per parą nuobodžiavimo.

Siūlome kitą kartą neieškoti stebuklingo masalo, o pasidairyti kitos vietos šamo žūklei: sūkurių ar vandens bangavimu pažymėtų povandeninių kliuvinių ar akmenų. Juk sėdėti vienoje vietoje laukiant šamo kibimo tai tas pats, kaip visą dieną mėtyti mikromasalą į tą patį tašką tikintis, kad galų gale ten atplauks ešerių būrys. Juk šamas – irgi plėšrūnas medžiotojas, kaip ir paprastas ešerys, todėl bandant jį pagauti irgi reikia „patikrinti“ kiekvieną šlaituką, duobutę ar kliuvinį. Taip ieškant šamų per dieną galima sulaukti daugiau kibimų, nei per metus sėdint vienoje vietoje.

Pasistenkite būti labiau mobilesni. Dugninė – ne visada geriausias įrankis šamo žūklei, todėl nevenkite į rankas paimti ir spiningo. Operatyviai patikrinsite visas potencialias šamų medžioklės vietas ir tikrai rasite medžiojantį monstrą. Vienoje vietoje per daug neužsižaiskite – iššukuoti perspektyvią vietą tikrai užteks 30 minučių. Jei kibimo nebuvo – greičiausiai šamo čia nėra.

Pavasarį, kai upės dar patvinę, nedidelės žuvys mėgsta laikytis apsemtose kranto zonose, kur gausu pernykščių žolių, nendrių ar net krūmų. O ten, kur smulkmė, medžioja ir šamai. Ilgamečių šamų „medžiotojų“  nuomone, pavasarinis potvynis – vienas geriausių periodų šamus gaudyti spiningu. Taigi, tegul lydekos pailsi. Šį pavasarį žvejosime šamus!